Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová bojuje s telom i hlavou. Zuzulová by nechcela byť v jej koži

Dve slabé jazdy prišli v zlom čase. Zopár hodín pred životnými pretekmi. Petra Vlhová nezvládla olympijskú premiéru v Pekingu.

07.02.2022 10:27 , aktualizované: 12:23
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas obrovského slalomu v Pekingu.
debata (55)

Majsterka sveta v obrovskom slalome z roku 2019 neprekročila svoj tieň a v pondelňajších pretekoch obsadila v disciplíne s najväčšou konkurenciou štrnástu priečku.

Na zlatú Saru Hectorovú stratila až 2,46 sekundy. Striebro berie Federica Brignoneová (+ 0,28 s), bronz získala Lara Gutová-Behramiová (+ 0,72 s).

Obhajkyňa prvenstva z predošlých Hier v Pjongčangu 2018 Mikaela Shiffrinová nedokončila prvé kolo, keď skončila hneď v jeho úvode. Podobný osud stretol aj Slovenku Rebeku Jančovú, ktorá nezvládla druhú jazdu.

Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský slalom Čítajte viac Medaila z obráku bola ďaleko. Vlhovej nevyšiel olympijský štart

„V prvom aj druhom kole som sa trápila s podložkou. Veľmi mi to nevyšlo. Aj o tom je olympiáda. Mrzí ma to. Taký je šport, nedá sa nič robiť. Snažila som sa ísť najlepšie, ako som vedela. Na elitu to nestačilo,“ povedala Vlhová pre RTVS.

Chcela i očakávala viac

Od príchodu do dejiska Hier si ona i tím pochvaľovali infraštruktúru, organizáciu, podmienky i trate. Pred pondelňajšími pretekmi mala Vlhová výbornú náladu. Verila, že si splní veľký medailový sen hneď na prvý pekinský pokus.

Nakoniec zjazdovku Ice River (Ľadová rieka) opúšťala sklamaná a s horším výsledkom ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu. Tam stratila na Shiffrinovú 2,11 sekundy a skončila trinásta.

„V prvom rade odchádzam motivovaná na lepší výkon. A aj spokojná. Jedna vec je, že mi to nevyšlo. Urobila som však všetko, čo bolo v mojich silách,“ konštatovala Vlhová.

Obrovský slalom na ZOH s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Víťazka obrovského slalomu v Pekingu Sara...

Ani v jednej z jázd nenašla správny drajv. Viacero oblúkov nezvládla a zdalo, že ju potrápil sneh i nie ideálne pripravené lyže.

„Od štartu prvého kola to nebolo ideálne, nemala som dobrý pocit. Urobila som chybu pred strminou a stratila som rýchlosť. Bolo to aj podmienkami. Oproti predošlým dňom sa zmenili,“ vyhlásila Vlhová.

Podľa jej niekdajšej reprezentačnej kolegyne Veroniky Velez-Zuzulovej je to najväčšie sklamanie práve pre samotnú Vlhovú.

„Určite chcela i očakávala viac. Bolo cítiť, že nebola uvoľnená. Aj také dni sú,“ zhodnotila 37-ročná rodáčka z Bratislavy.

Smútok i rozhorčenie

Vlhová z nevydarených pretekov nerobila veľkú vedu.

„To, čo sa udialo v obráku, tu aj zostane. Posnažím sa odteraz sústrediť na stredajší slalom,“ doplnila Vlhová.

O čosi emotívnejší bol v cieli asistent hlavného trénera Maura Piniho Matej Gemza.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

„Nebol to náš deň. Petra nepodala výkon, aký sme od nej čakali a na aký sme zvyknutí. Sme z toho smutní a rozhorčení,“ vravel skúsený tréner.

Na ďalšie štarty sa bude Vlhová pripravovať rovnako ako predtým – vo vlastnej bubline, bez sociálnych sietí. Narúšať tento pokoj nebude ani jeden z členov tímu, kondičný tréner Šimon Klimčík.

„Ambície boli určite vyššie. Nevyšlo to, nie je dôvod na radosť. Bojovala viac so sebou, chýbala jej ľahkosť,“ postrehol Klimčík.

Pred životnými pretekmi

Dvadsaťšesťročná Vlhová sa už v stredu sa postaví na štart v disciplíne, ktorej momentálne kraľuje.

Držiteľka malého krištáľového glóbusu za slalom je najväčšou slovenskou medailovou nádejou i favoritkou na olympijské zlato.

„Nechcela by som byť na jej mieste, keď vidím, čo sa deje na Slovensku. Tunajší priaznivec vie byť prajný i drsný. Celá ťarcha je na jej pleciach. Možno jej prvý štart pomôže. Teraz je zbytočné rozmýšľať nad obrákom. Určite urobí maximum, aby medailu získala,“ uviedla Velez-Zuzulová.

Mikaela Shiffrinová Čítajte aj Tak toto je veľký šok, kričal komentátor. Shiffrinovej by plač nepomohol

Za roky kariéry prešla Vlhová veľkou premenou. Výkonnostnou i mentálnou. Sú to spojené nádoby a po sklamaní ich musí rýchlo a opätovne naplniť sebavedomím.

„V hlave i tele bojuje sama so sebou. Vie, že dokáže jazdiť lepšie. Má na to. Nevie to zo seba dostať von. Nie je to jednoduchá situácia,“ vravel Gemza.

V slalome dôjde k ďalšej slovensko-americkej bitke i zaujímavej situácii. Prvé kolo bude stavať tréner Shiffrinovej Mike Day, druhé zasa Vlhovej kouč Pini.

Vypadnutie Mikaely Shiffrinovej a jej reakcie Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová stráca kontrolu nad lyžami...

„Mali sme šťastie a mali ho aj Američania, že nás vyžrebovali. Každá z nás bude mať výhodu, či v prvom alebo druhom kole. Bude to boj, ale sú tam aj ostatné baby, ktoré sú silné. Nie je to len o nás dvoch. Bude to zaujímavý deň,“ predpovedala Vlhová.

Morálka vo Vlhovej tíme je pred životnými pretekmi stále vysoká. Prvé kolo slalomu je na programe v stredu o 3.15, druhé o 6.45.

„Čaká nás ťažký večer, ale ráno svitne nový deň a znova pôjdeme na to,“ burcoval Gemza. „Určite ju výsledok mrzí. Hodí ho za hlavu. Nemá zmysel plakať. V stredu je tu slalom – nové preteky i šanca. Verím, že sa budeme radovať,“ uzavrel Klimčík.

Splnia si veľký olympijský sen?

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

Kresby pre Petru Vlhovú Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jedna z detských kresieb, ktorú najmenší...

Jančová pri debute nedokončila

V pondelok si debut pod piatimi kruhmi odkrútila Rebeka Jančová. Stále iba 18-ročná slovenská lyžiarka v obrovskom slalome dosiahla v prvom kole 48. najlepší čas so stratou deviatich sekúnd na Hectorovú. V druhej jazde však vypadla a premiérový výsledkový zápis na ZOH pri jej mene chýba.

„Prvé kolo bolo veľmi náročné. V niektorých bránkach som stratila veľa času, dosť som ich podišla,“ povedala Jančová podľa oficiálneho webu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Rebeka Jančová. Foto: TASR, Martin Baumann
Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský slalom Rebeka Jančová.

V porovnaní s pretekmi Svetového pohára druhé kolo neabsolvuje len najlepšia tridsiatka z prvého kola, ale všetky pretekárky. Na štart sa teda postavila aj mladá Jančová, cieľ však už nevidela, keďže vypadla v hornej tretine trate.

„Pustila som sa na trať s väčším odhodlaním ako v prvom kole. Som sklamaná, že sa mi nepodarilo vidieť cieľ. Pod bránkou boli takzvané seky, v nich ma to vyhodilo mimo stopu. Chcela a mohla som ísť lepšie,“ priznala podľa olympic.sk.

Talentovaná lyžiarka sa na ZOH 2022 v Pekingu predstaví aj v stredajšom slalome. Pod piatimi kruhmi sa však stále len zoznamuje so súťažením na vrcholnej úrovni.

"Zistila som aj v tomto obrovskom slalome, kde sú moje limity a ako ich môžem posúvať. Premiéra mi celkom chutila, aj keď som prežívala aj stres,“ dodala. (SITA)

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová