Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský hokej národ nadchol. Neraz aj zabolel

Peking, to bude aj ôsme vystúpenie slovenských hokejistov na olympijských hrách. Účasť, o ktorú bolo treba zabojovať v kvalifikácii. Je to zároveň šanca ukázať sa - v lepšom svetle ako naposledy.

05.02.2022 19:52
konrád Foto: ,
Branislav Konrád v drese slovenskej reprezentácie na ZOH v Pjongčangu.
debata

Hokejové Slovensko pod piatimi kruhmi zažilo všeličo – pocit krivdy, keď jeho najlepší hráči zostali sedieť iba na tribúne. Nádeje, keď sa potom dostali na ľad.

Eufóriu na Hrách v Kanade, kde siahalo na cenné kovy. Ale aj obrovský žiaľ, keď sa jeho sen za pár minút rozplynul.

Pripomeňme si predchádzajúce účasti reprezentácie na najvyššom fóre.

Lillehammer 1994

Slovenské hokejky boli v suteréne. Po rozdelení republiky sa národný tím prepadol do C-kategórie majstrovstiev sveta a o olympijskú miestenku musel zabojovať v kvalifikácii v Sheffielde. Podarilo sa…

Neznámy tím priviedol do Lillehammeru slávny Peter Šťastný. S vidinou úspechu, s túžbou odčiniť obrovskú krivdu.

Mužstvo od úvodu potvrdzovalo, že nie je len do počtu. V B-skupine zdolalo Taliansko, Kanadu a Francúzsko, remizovalo so Švédskom a USA. Do play off šlo z prvého miesta.

Slovenský smútok po prehre s Ruskom. Foto: ŠTARTFOTO - Peter Pospíšil
Slovensko - Rusko, Lillehammer Slovenský smútok po prehre s Ruskom.

„Každý dobrý výsledok nám zdvíhal sebavedomie. Chytili sme sa my i ľudia doma. Posielali nám povzbudzujúce faxy. Eufóriu sme preniesli aj do výkonov,“ zaspomínal si legendárny obranca Róbert Švehla.

Kto si tie dva týždne pamätá, vie, ako krajina žila hokejom.

Žiaľ, Slovensko vo štvrťfinále nešťastne prehralo s Ruskom 2:3 po predĺžení. „Ako reagovali chlapci, to sa naozaj ťažko opisuje. V nejednom prípade padali aj chlapské slzy,“ priznal tréner Július Šupler. V zápase o umiestnenie potom jeho tím podľahol Česku 1:7. Turnaj vyhralo Švédsko.

Nagano 1998

V Japonsku sa hral opäť zvláštny turnaj – Slovensko bolo síce oficiálnym účastníkom Hier, ale aby mohlo bojovať o medaily, muselo najprv zabrať v kvalifikačnej skupine.

To však nebola tá najhoršia správa. Mužstvo napadol neznámy vírus a kvôli Jergušovi Bačovi muselo dokonca pristáť aj lietadlo. „Mal skoro nehmatateľný pulz a päť minút bol v bezvedomí. Vyzeralo to, že naozaj zomrie,“ potvrdil lekár Miloslav Klíma.

Nagano môžeme pokojne označiť za najčiernejší turnaj v histórii Slovenska – odštartovala ho potupná remíza s Rakúskom 2:2, nasledovalo vydreté víťazstvo nad Talianskom 4:3, o všetkom mal rozhodnúť duel s Kazachstanom.

Reprezentácia potrebovala vyhrať, takticky však zápas nezvládla, v tretej tretine trikrát inkasovala a po výsledku 3:4 už mohla hrať iba o konečné deviate miesto.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Na to všetko sa prizerali hviezdy NHL. Priamo z tribúny. Pripravené naskočiť a bojovať o medaily. „Boli to najčernejšie dni, aké som v hokeji zažil. Mám pocit, že ešte o dvadsať rokov sa budem budiť zo spánku hrôzou,“ nechápal Peter Bondra.

„Veľmi som chcel hrať, ale nezostalo pre mňa miesto. Na tribúne som trpel ako zviera,“ pridal sa Žigmund Pálffy.

Malou náplasťou na ubolenú dušu Slovenska bol nezabudnuteľný triumf Česka. Legendárny Dominik Hašek priviedol všetky hokejové veľmoci do zúfalstva.

Salt Lake City 2002

Tak, ako v Nagane, aj v Utahu sa museli Slováci kvalifikovať do hlavnej fázy skrz kvalifikačnú skupinu. A v nej im opäť nebolo dopriate.

Pravidlá o štarte hráčov z NHL boli nekompromisné – drvivá väčšina hviezd musela čakať. Napríklad Miroslav Šatan po zápase v NHL spal šesť hodín, ráno sa lietadlom prepravil do Evansonu vo Wyomingu, odtiaľ ho auto odviezlo do dejiska ZOH, kde už o 16.00 nastúpil na zápas.

Po ňom zasa odišiel späť do Wyomingu a odletel na duel Buffala do New Jersey. Reprezentácia to mala za oceánom náročné.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Bielorusko Slovensko Čítajte viac Ďalší pozitívny. Slovenský obranca ide do izolácie

Slovensko napokon podľahlo Nemecku 0:2, remizovalo s Lotyšskom 6:6 a nestačilo na Rakúsko 2:3. V záverečnom dueli už hviezdami nabitá zostava v exhibičnom tempe rozstrieľala Francúzsko 7:1.

Osemnásti slovenskí hokejisti z NHL následne poslali faxom otvorený list zámorskej profilige, IIHF aj MOV, kde namietali vtedajší formát turnaja, ktorý poškodzoval Slovensko. Funkcionári ich apel vzali na vedomie. Na konečnom 13. mieste v Salt Lake City to však – samozrejme – nič nezmenilo.

Všetko zlé je na niečo dobré. O pár mesiacov na MS vo Švédsku – stmelení olympijskou nespravodlivosťou – získali Slováci zlaté medaily.

Turín 2006

Hokejová krajina sa konečne mohla predviesť pod olympijskými kruhmi v plnej paráde. A nielen to, do Talianska cestovala s vizitkou jedného z favoritov na medailu.

V najlepšej lige na svete mala desiatky hráčov, mnohí z nich patrili medzi hviezdy súťaže. Hossa, Gáborík, Šatan, Demitra a spol. boli v najlepšom veku.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Nikdy predtým a ani potom nemalo Slovensko taký silný výber, ako v Turíne 2006…

A podľa toho to aj na ľade vyzeralo. Národný tím ovládol B-skupinu s desiatimi bodmi. Zdolal Rusko, Lotyšsko, Spojené štáty, Kazachstan aj Švédsko.

Ako najlepší tím zo skupiny však vo štvrťfinále dostal najhoršieho možného súpera. Česko, s ktorým dovtedy prehral väčšinu vzájomných zápasov.

"Keď sme nastupovali proti nabitým Rusom, v kabíne sme sa neustále hecovali, pred Čechmi som prvýkrát započul vetu: chalani, aj keby sme dostali gól, nič sa nedeje, ideme ďalej. Povedal som si, hop, toto tu ešte nebolo.

Kdesi vo vnútri som cítil, že to nie je dobré. Nemal som však také postavenie v tíme, aby som mohol buchnúť do stola," zaspomínal si pre Pravdu na chvíle pred zápasom Richard Kapuš.

Slováci Čechom podľahli 1:3. „Táto prehra škrie najviac, bol to tím, ktorý mal nielen Čechov zdolať, ale doviesť domov aj medailu,“ dodal Kapuš.

Turínske zlato putovalo do Švédska.

Vancouver 2010

Očakávania už neboli také veľké ako štyri roky predtým. Napokon však z toho bola jedna veľká jazda. Na Slovensku sa zišla generácia dosluhujúcich a nových hviezd. Spolu vytvorili vynikajúci tím.

Siahajúci po cennom kove… A to aj napriek úvodnej prehre s Českom 1:3.

Už v druhom zápase na turnaji sa začalo rodiť niečo výnimočné. Slováci udržali na uzde hviezdnych Rusov a donútili ich rozdať si to v samostatných nájazdoch. Ako posledný si puk do stredového kruhu vzal dnes už nebohý Pavol Demitra a oblúkom z opačnej strany zmiatol bezmocného Bryzgalova.

„Pán profesor vysokej hokejovej školy,“ kričal do mikrofónu televízny komentátor Ivan Niňaj. Bolo to pamätné víťazstvo s ešte pamätnejším nájazdom.

Po prekvapujúcom štvrťfinálovom triumfe nad Švédskom (4:3) čakala na Slovákov domáca Kanada.

Najsilnejší z najsilnejších, pre javorové listy to bol pred domácim publikom najdôležitejší turnaj v histórii.

Bol to obrovský boj, Demitra a spol. prehrávali už 0:3, ale tesne pred koncom zápas zdramatizovali. Keby legendárna 38-ka trafila pár sekúnd pred sirénou odkrytú bránku, nasledovalo by predĺženie.

Zápas o bronz proti Fínsku je zasa najboľavejšou časťou puzzle slovenskej hokejovej histórie. O medailu prišlo v poslednej tretine. Michal Handzuš dodnes vraví, že záznam z tohto stretnutia si v živote nepozrie.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

„Je to stále veľmi boľavá spomienka. Nielen pre mňa, ale aj pre celú našu generáciu. Keď počujem, že niekto povie ZOH 2010, je mi z toho zle. Nieto aby som sa ešte pozeral na zápas, ktorý sme v jednej chvíli neuveriteľným spôsobom stratili.“

Soči 2014

V Rusku sa hral dosiaľ posledný turnaj s veľkými menami z NHL. Pravda, tie slovenské už boli v tom čase na ústupe. Veľká časť silnej generácie bola v hokejovom dôchodku, zvyšok sa do nej pomaly chystal.

Mená ako Hossa, Sekera, Handzuš, Kopecký a Tatar stále vzbudzovali rešpekt. Najviac ho však mal Zdeno Chára, slovenský vlajkonosič na otváracom ceremoniáli.

Vstup hokejistov do turnaja však bol priam katastrofálny – po tragickom výkone podľahli USA 1:7. No to najhoršie prišlo až o dva dni. Prehra 1:3 s absolútnym outsiderom podujatia – so Slovinskom.

Zverenci Vladimíra Vůjteka zanechali dobrý dojem až v poslednom skupinovom zápase. S Ruskom odohrali solídnu partiu a vďaka brankárovi Jánovi Lacovi padli až v samostatných nájazdoch.

rusko doping Čítajte viac Dopingu kraľujú Rusi. Medzi hriešnikmi je aj kapitán ČSSR

Nasledovalo kvalifikačné kolo o účasť vo štvrťfinále a „tradičná“ prehra s Českom 3:5. „Olympijský turnaj sme si predstavovali inak,“ smútil na záver Marián Hossa a akoby tušil, že preňho bude posledný v kariére. Rovnako sa k nemu postavil aj Chára: „Mali sme na viac!“

Víťazom sa napokon stala favorizovaná Kanada, vo finále zdolala Švédsko 3:0. Carey Price inkasoval za celé play off jediný gól. Bronz putoval do Fínska.

Pjongčang 2018

Olympijský hokej po 24 rokoch stratil lesk. Hráčom z NHL štart neumožnilo vedenie profiligy. Už fakt, že veľmoci si nebudú môcť priviesť to najlepšie, veštil, že to bude iný turnaj. Plný prekvapení.

Žiaľ, nebolo to Slovensko, ktoré by ohromilo. S kanadským trénerom na lavičke a výberom z európskych klzísk síce začalo skvele, keď pokorilo silné Rusko, no v ďalšom priebehu si pripísalo už iba jeden bod.

Proti slabému Slovinsku. O tom, že do záverečných bojov nepostúpi, sa rozhodlo v osemfinálovom zápase. Ten bol príliš jednoznačný. USA ho vyhrali 5:1.

Slováci celkovo obsadili predposledné miesto. Za nimi skončila už iba domáca „nehokejová“ Južná Kórea.

Nevyspytateľnosť olympijského podujatia bez hráčov z NHL nakoniec potvrdili Nemci, ktorí to dotiahli až do finále. Minútu pred koncom zápasu dokonca siahali po zlatých medailách. Nakoniec sa z nich tešili Rusi.

Peking 2022: Otvárací ceremoniál Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Olympijský oheň na štadióne Vtáčie hniezdo v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #hokejový turnaj v Pekingu