Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Iná liga. Nórska suverénka Johaugová získala prvé pekinské zlato

Prvé zlato na ZOH v Pekingu získala Therese Johaugová. Nórska bežkyňa na lyžiach suverénnym spôsobom triumfovala v sobotňajšom skiatlone na 15 km s náskokom 30,2 sekundy pred Ruskou Nataliou Neprjajevovou.

05.02.2022 10:01 , aktualizované: 10:25
Therese Johaugová Foto: ,
Therese Johaugová oslavuje zlatú medailu.
debata

Bronz putuje do Rakúska zásluhou Teresy Stadloberovej (+30,5). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Johaugová si vo veku 33 rokov konečne splnila sen o zisku najcennejšieho kovu v individuálnej disciplíne pod piatimi kruhmi.

Štrnásťnásobná majsterka sveta mala doteraz vo svojej výnimočnej zbierke olympijské zlato iba zo štafety z Vancouveru 2010, ku ktorému o štyri toky neskôr pridala v Soči striebro a bronz. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu nemohla štartovať pre dopingový dištanc.

V Národnom centre behu na lyžiach v klastri Čang-ťia-kchou oscilovala teplota popoludní miestneho času hlboko pod bodom mrazu. Na bežkyne čakali celkovo štyri okruhy – prvé dva v dĺžke 7,5 km klasickou a zvyšné dva voľnou technikou.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Od úvodu sa na náročnej trati s tiahlymi stúpaniami formovala vpredu silná skupina adeptiek na cenné kovy. Na prvom medzičase bola na čele topfavoritka Johaugová, ktorá v tejto disciplíne ukoristila prvenstvo na uplynulých dvoch MS.

Po približne dvoch kilometroch sa pätnástka bežkýň odpútala od zvyšku poľa, na méte 3,5 km odstup narástol na rozdiel desiatich sekúnd.

Vysoké tempo postupne „rozbilo“ pole štartujúcich, po šiestich kilometroch bola vpredu už iba sedmička, okrem Johaugovej dve Fínky Krista Pärmäkoskiová a Kerttu Niskanenová, Švédky Frida Karlssonová a Ebba Anderssonová, s nimi Rakúšanka Stadloberová a momentálna líderka Svetového pohára Neprjajevová.

Prezutie pred „skejtovou“ časťou po polovici trate zvládla ako prvá Johaugová s náskokom jednej sekundy pred Niskanenovou. To už bolo na čele iba kvarteto, ktoré dopĺňali Pärmäkoskiová a Karlssonová.

Kristián Pospíšil Čítajte viac Ako hokejisti prežívali pozitívny test? Jeden tomu neveril, druhý sa modlil

Na ďalších 1300 metroch nasadila Johaugová „pekelné“ tempo a získala rozhodujúci náskok, na medzičase na 8,8 km už za ňou druhá Karlssonová zaostávala o priepastných 15 sekúnd.

Po dvoch tretinách skiatlonu (10 km) viedla Johaugová už o 26 sekúnd pred Karlssonovou, o ďalších desať sekúnd späť pokračovala ďalšia štvorica bežkýň (Pärmäkoskiová, Niskanenová, Stadloberová, Neprjajevová).

Johaugová si v záverečnej pasáži išla famóznym spôsobom a úplne neohrozene pre zlato, Karlssonová za ňou sa „spojila“ so zvyškom prenasledovateliek.

Niečo viac ako kilometer pred cieľom mala suverénna Nórka k dobru už 54 sekúnd, za ňou sa rozpútal boj o druhú priečku, z ktorého však vypadli severanky Niskanenová, Pärmäkoskiová i Karlssonová.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Boj o striebro napokon zvládla Neprjajevová o tri desatiny sekundy pred Stadloberovou, pre obe to je najvýraznejší úspech v kariére.

Stadloberová vybojovala vôbec svoju prvú „veľkú“ medailu, Neprjajevová má zo ZOH bronz zo štafety v Soči.

Trojica slovenských reprezentantiek na hrách Alena Procházková, Barbora Klementová a Kristína Sivoková súťaž v skiatlone vynechala a do olympijskej stopy vstúpi až v utorok 8. februára v šprinte voľnou technikou. Ján Koristek by nemal chýbať na štarte nedeľného skiatlonu mužov.

Peking 2022: Otvárací ceremoniál Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Olympijský oheň na štadióne Vtáčie hniezdo v...
debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH 2022 #Therese Johaugová