Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová získa slalomové zlato. Zatieni ju však rivalka Shiffrinová

Zimné olympijské hry nie sú pre svet také zaujímavé ako tie letné. Slovensko je však výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Čo prinesie pekinská olympiáda?

05.02.2022 06:30
Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2.... Foto: ,
Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou (v odraze) na pódiu v Schladmingu.
debata (22)

Tieto i ďalšie otázniky sme sa snažili zodpovedať aj v našej redakcii. Položili sme si preto štyri základné otázky:

Naplní Petra Vlhová smelé ciele? Zapoja sa slovenskí hokejisti do bojov o medaily? Prekvapia sestry Fialkové? Kto bude najväčšou hviezdou Hier?

Čo z toho vzišlo? Zhodli sme sa napríklad úspešnej medailovej misii Petry Vlhovej…

Michal Bakaj

Naplní Petra Vlhová smelé ciele?
Ak sa vyhne chybám, z Pekingu odíde s dvoma cennými kovmi. K zlatu v slalome pridá striebro z poslednej disciplíny, ktorú na ZOH absolvuje – alpskej kombinácie. Na medailu bude siahať už v pondelkovom obrovskom slalome, ale skončí tesne za pódiovými priečkami.

Petra Vlhová a Mauro Pini na tréningu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku...

Zapoja sa slovenskí hokejisti do bojov o medaily?
Otázka, na ktorú neexistuje jasná odpoveď. Hokejový turnaj ovplyvnia covidové výpadky hráčov, tréneri budú musieť mixovať so zostavami. Vyhrá nie najlepšie, ale aj najšťastnejšie mužstvo. Slováci môžu zakončiť turnaj bez jedinej výhry, ale aj dostať sa do finále.

Prekvapia sestry Fialkové?
Pre Paulínu to bude tretia olympiáda, pre Ivonu druhá. Obe sú už dostatočne skúsené a vedia, ako predviesť kvalitný výsledok na veľkom fóre. Paulína bola v Pjongčangu 2018 piata, Ivona zasa šiesta na MS 2020. Ak ich podrží streľba, aspoň v jednej disciplíne môžu pomýšľať na umiestnenie v top 10.

Kto bude najväčšou hviezdou Hier?
Biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová. Nórska kométa vyhrá šprint, stíhačku a spolu s krajankami aj štafetu. Päť zlatých medailí z MS 2020 sa jej v Pekingu nepodarí napodobniť, ale k trom očakávaným zlatám jej ešte cinkne minimálne jeden cenný kov.

Michal Gavroň

Naplní Petra Vlhová smelé ciele?
Sedem slalomov, päť výhier, dve druhé miesta. Ak Vlhová nezíska v Pekingu medailu v najtočivejšej disciplíne, bude to sklamanie. Liptáčka je v životnej forme i pohode. Zvládne tak veľký útok Shiffrinovej a pod piatimi kruhmi zaznie po slalome slovenská hymna. Na pódium sa postaví ešte dva razy – po bronze v obráku a striebre v kombinácii.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

Zapoja sa slovenskí hokejisti do bojov o medaily?
Neúčasť hráčov z NHL Slovensku pomohla. Už piaty rok pracuje národný tím pod Craigom Ramsaym. Je čas na poriadny výsledok. A niečo mi hovorí, že sa ho hokejisti dočkajú a hodia na smetisko dejín dvanásť rokov staré vancouverské zlyhanie ich predchodcov.

Prekvapia sestry Fialkové?
Nemyslím si. Obe sestry sú v ideálnom veku, ale nie v ideálnej forme. Časy skvelých umiestnení či medailí z biatlonu sú na dlho pasé.

Kto bude najväčšou hviezdou Hier?
Johannes Hösflot Klaebo. Nórsky bežec na lyžiach má len 25 rokov, už teraz je najúspešnejším pretekárom vo Svetovom pohári. Pri svojom olympijskom debute v Pjongčangu získal tri zlaté medaily a podobnú medailovú žatvu predvedie aj v Pekingu.

Martin Prosnan

Naplní Petra Vlhová smelé ciele?
Vzhľadom na to, že latku si nastavila vysoko, tak musí. Čokoľvek iné, ako medaila v slalome, bude obrovský neúspech… Spoločnosť Gracenote jej predpovedá dva strieborné kovy a jeden bronzový. Bola by Petra s takýmto výsledkom spokojná? S počtom medailí asi áno, s ich kvalitou zrejme úplne nie. Nech to znie akokoľvek trúfalo, Vlhová si určite prišla aspoň po jedno zlato.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

Zapoja sa slovenskí hokejisti do bojov o medaily?
Blížiaci sa hokejový turnaj môže byť pekinským podujatím s najvyššou mierou prekvapení. Do záverečných bojov môže prejsť minimálne osmička z dvanástich zúčastnených. Nemecko spred štyroch rokov je žiarivým príkladom. Slovensko rozhodne nepatrí medzi favoritov turnaja a neočakávam, že prinesie medailu. V minulosti sa však udiali aj väčšie zázraky.

Prekvapia sestry Fialkové?
Správne položená otázka – naše biatlonistky môžu len prekvapiť. Neočakávam to.

Kto bude najväčšou hviezdou Hier?
Toto sa asi nebude čítať ľahko, ale podľa mňa to bude Mikaela Shiffrinová. Vyhrala posledný slalom v Schladmingu po suverénnej druhej jazde, z posledných piatich obrákov bola trikrát – v najvyrovnanejšej disciplíne – na pódiu. Zároveň bude top favoritkou v kombinácii.

Adam Zelinka

Naplní Petra Vlhová smelé ciele?
Záleží, čo za ne považujeme. Slovenská hviezda bez strachu deklarovala, že do Pekingu si ide po medailu. Je však v takej forme, že jedna sa bude máliť jej a zrejme aj fanúšikom. Ak pôjde všetko podľa plánu, v slalome na stupňoch víťazov chýbať nebude.

rusko doping Čítajte viac Dopingu kraľujú Rusi. Medzi hriešnikmi je aj kapitán ČSSR

Trúfať si na cenné kovy môže aj v obráku či alpskej kombinácii. Preto si myslím, že tri cenné kovy, z toho jedno zlato, by plnohodnotne odzrkadlili Vlhovej postavenie v súčasnom svetovom lyžovaní. Lenže šport je nevyspytateľný – najmä pod piatimi kruhmi, kde je tlak ešte o čosi väčší. O tom sa už presvedčila nejedna hviezda.

Zapoja sa slovenskí hokejisti do bojov o medaily?
Na tomto turnaji, v tejto dobe, za týchto podmienok je možné absolútne všetko. Od senzačného víťaza až po predčasné ukončenie bojov. Prečo by teda nemohli prekvapiť Slováci?

V konfrontácii, kde viacerým tímom chýbajú esá prvej, druhej či dokonca tretej kategórie, sú ich šance na úspech podstatne väčšie. Heslom však naďalej zostáva – štvrťfinále. Ak do neho postúpia, bude možné všetko – ako vždy.

Prekvapia sestry Fialkové?
Sestry Fialkové už počas sezóny prekvapili – negatívne. Je čas – ten najvhodnejší – na pozitívne správy.

medilová bilancia Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto je najúspešnejší? Pozrite si medailovú bilanciu

Paulína ukázala v generálke na olympiádu, že sa dostáva do solídnej formy. Bežecky sa môže porovnávať s najlepšími, veľkou neznámou je jej streľba. Ak bude mať presné oko, môžeme sa v jej podaní dočkať v cieli nejedného úsmevu.

Kto bude najväčšou hviezdou Hier?
Všetci športovci, ktorí odídu z Pekingu zdraví. Čaká nás ďalšia – a možno nie posledná – „čudná“ olympiáda. S pravidlami či opatreniami, o akých sme pred dvomi rokmi ani len netušili.

Dá sa očakávať, že s pribúdajúcimi medailami budú narastať aj počty nakazených medzi športovcami. Nech je tých druhých čo najmenej.

Zjazdovka v Pekingu pred olympiádou Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová počas voľného tréningu pred...

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová