Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Totalita i koncentračné tábory. Čech sa oprel do Číny

V zbierke má štyri olympijské medaily. Z Londýna 2012, Ria 2016 a Tokia 2020 si priviezol tri bronzy a jedno striebro.

01.02.2022 11:05
Peking Foto:
V Pekingu je už všetko pripravené na štart olympiády.
debata (32)

Hoci v jeho zbierke chýba zlato, patrí Josef Dostál k najúspešnejším českým olympionikom. Názor skúseného kajakára tak má – alebo by aspoň malo mať – nejakú váhu.

Verejne ho prejavil naposledy v pondelok. Prostredníctvom svojho facebookového profilu sa 28-ročný športovec oprel do Číny, kde sa už o tri dni rozhorí olympijský oheň.

Dôvod?

Dostálovi prekáža, že najväčší športový sviatok hostí krajina, kde vládne totalitný režim, kde chýba sloboda slova a ako sám píše – milióny Ujgurov držia v koncentračných táboroch.

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

„Dlho som rozmýšľal nad zimnými olympijskými hrami v Číne. A stále opakujem, aké šťastie som mal, že som bol v čase letných olympijských hier v Pekingu (2008) príliš mladý na to, aby som vôbec bojoval o účasť,“ začína svoj príspevok Dostál.

„V mojom športe nejestvuje nič viac ako zlaté olympijské medaily, preto si uvedomujem, aké som mal šťastie. Ešteže som nebol a nebudem súčasťou olympiády, ktorú nedemokratická krajina používa na zlepšenie svojho imidžu po celom svete,“ dodáva.

Peking organizoval letnú verziu olympijských hier pred štrnástimi rokmi. Už vtedy sa ozývali kritické hlasy na adresu Medzinárodného olympijského výboru.

Tentoraz ešte zosilneli. Niektoré krajiny sa dokonca odhodlali k diplomatickému bojkotu pekinskej olympiády.

hokejový turnaj Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o hokejovom turnaji na ZOH

"Aby som si splnil svoj športový sen, nemusel som na rozdiel od iných letieť do krajiny, kde sa porušujú ľudské práva, nie je tam sloboda slova a najmä držia milióny Ujgurov v koncentračných táboroch.

Viem mlčať, ale nechcem. Som olympionik stále, nie len počas letných hier, a preto chcem povedať svoj názor.

Je mi ľúto, že Medzinárodný olympijský výbor postavil športovcov do ťažkej pozície svojím rozhodnutím. Okrem športu musia športovci riešiť dilemu, ktorá nemá nič spoločné s prípravou na ich športový vrchol," myslí si Dostál.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Podľa neho si každý zo športovcov musel položiť otázku, či letieť do Číny.

"Prečo si museli stiahnuť aplikáciu, ktorou riskujú, že im totalitný režim ukradne osobné údaje? Prečo by mali zatvárať oči pred tým, čo sa deje v krajine? Nie sme zodpovední za rozhodnutie najvyšších predstaviteľov.

Pre športovcov sú olympijské hry vrcholom kariéry. Prosím, buďte ohľaduplní a nevyčítajte športovcom, že leteli do Číny. Verte mi, že nechcú robiť reklamu takejto krajine," zakončil svoj príspevok.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #ZOH 2022 #Ondrej Dostál