Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V klube i na olympiáde. Som hrdý, že idem v šľapajach otca

Po sezónach pendlovania medzi NHL a AHL si zvolil pokojnejšiu cestu. Vrátil sa do klubu, kde mu urobil dobré meno otec a v ktorom absolvoval prvé kroky na korčuliach.

26.01.2022 16:15
SR šport hokej MS2019 reprezentácia zraz Daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata

Stabilné výkony v drese Třinca vyniesli Markovi Daňovi (27) účasť v nominácii na olympijské hry v Pekingu.

„Bez hráčov NHL sa turnaj otvorí pre všetky mužstvá. Verím, že z toho bude profitovať aj Slovensko,“ želá si rýchlonohý útočník.

Ako ste sa dozvedeli o účasti v nominácii?

Tak, ako všetci ostatní – z internetu. Je to super pocit a veľká radosť. Som vďačný, že mi tréneri a realizačný tím prejavili dôveru.

Čo znamená olympiáda pre mladého hráča?

Platí, že pre hokejistu to je jeden zo splnených snov. Najvyššie v tomto rebríčku je Stanleyho pohár, ale to je v mojom prípade už asi pasé… O olympiáde som sníval aj preto, že otec hral na dvoch a ja som túžil ísť v jeho šľapajach. Hoci nás čakajú mnohé obmedzenia, verím, že sa dočkáme správnej športovej atmosféry. Ak sa bude dať, rád by som sa išiel pozrieť aj na iné disciplíny.

Patrik Rybár Čítajte viac Nominácia je známa. Do Pekingu pocestujú aj piati extraligisti

Na ktoré?

Mám rád zjazdové lyžovanie a s obľubou sledujem aj biatlon.

Podarí sa Petre Vlhovej vybojovať vytúženú medailu?

Verím, že áno. Má výbornú formu, suverénne ovládla hodnotenie slalomu. Prajem jej, nech sa po príchode rýchlo zžije so zjazdovkou a zvykne si na podmienky. Zlato by potešilo každého slovenského fanúšika. Nebude to mať jednoduché, konkurentky sú veľmi silné.

Tešíte sa aj na tamojšiu kuchyňu?

Čínske jedlo mám rád, s priateľkou si na ňom často pochutíme. Som zvedavý na celú organizáciu, ako bude fungovať olympijská dedina či práve kuchyňa a veci okolo toho. Bude to zážitok.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Ako ste spokojný s doterajšou sezónou v Třinci?

Prišiel som do výbornej organizácie, kde všetko funguje, ako má. Tvoríme výbornú partiu v kabíne. Dostávam veľa priestoru na ľade, hrám v prvej päťke, aj presilovky či oslabenia. Možno nemám toľko bodov, koľko by som si predstavoval, ale snažím sa pomôcť tímu, ako viem, napríklad vybojovanou presilovkou. Kľúčová časť sezóny ešte len príde a verím, že práve vtedy to rozbalím.

Šesťčlenná slovenská légia tvorí štvrtinu mužstva. Pomohli vám krajania po príchode do klubu?

Určite. Keď som hral v Amerike či Kanade, nemal som šťastie na veľa slovenských či českých spoluhráčov. V Třinci vládne rodinná atmosféra, nie nadarmo sa vraví, že Česi a Slováci sú ako bratia. Vyhovuje mi, že po rokoch v zámorí som sa mohol vrátiť do klubu, kde to takto funguje. Na olympiádu idú aj Martin Marinčin a Miloš Roman, všetci v tíme z nás mali radosť.

Mužstvo pauzovalo pre covidovú nákazu, nebude vám chýbať herná prax?

Nemyslím si. Na situáciu, ktorá vládne vo svete posledné dva roky, sme si už zvykli. Zažili sme karantény, preložené zápasy, zmeny v programe. O to viac sa hráč potom teší na ľad. Tréningy sú fajn, ale nič sa nevyrovná ostrému zápasu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marko Daňo (@danomarko)

Budete si dávať vo zvyšných zápasoch pozor, aby ste pre možné zranenie neprišli o Peking?

Nie. Práve vtedy sa môže človek zraniť. Hráč musí ísť do každého zápasu naplno. Nič nebudem vypúšťať, nie je to v mojej povahe.

Váš otec Jozef obliekal dres Oceliarov šesť sezón. Pamätáte si Třinec z detstva?

Začínal som tu s hokejom, učil sa korčuľovať. Otec je stále spojený s klubom, pôsobí ako asistent trénera v partnerskom tíme HC Frýdek-Místek. Klub ma chcel už v čase, keď som hral na rozhraní NHL a AHL. Keď mi to nevyšlo v Amerike, Třinec bol pre mňa prvou voľbou. Má bohatú históriu, nielen moju rodinnú, v každej sezóne bojuje o najvyššie priečky. Som rád, že tu môžem byť a verím, že spolu vybojujeme tímový úspech.

Prečo ste si nezobrali číslo 68, ktoré otec nosil na drese?

Áno, mal ju aj on, ale toto číslo je v Česku spojené predovšetkým s menom Jaromíra Jágra. Nechcel som riskovať, že by sa to nestretlo s pochopením (úsmev). Som zvyknutý na svoje číslo 56. Bolo voľné, zobral som si ho.

Eric Staal Čítajte viac Nominácia Kanady? Nedávny kat Čechov aj člen Triple Gold klubu

Otec sa predstavil na dvoch olympiádach. Budete si od neho pýtať rady?

Ešte sme sa o tom nerozprávali, ale aj na to príde čas. Viem, že bude chcieť, aby som si turnaj predovšetkým užil. Verím, že nebudeme len zavretí v hoteli, ale že okrem hokeja nás pustia aj na iné disciplíny. Na turnaji postúpi zo skupiny každé mužstvo a potom to je o jednom zápase. Chceme správne naladiť formu a zabojovať o úspech.

Beriete turnaj aj ako príležitosť ukázať sa a opäť oživiť sen o NHL?

Človek nikdy nevie, čo sa stane. Želám si, aby som pomohol mužstvu dobrými výkonmi a ak to bude znamenať posun do Ameriky alebo do lepšej európskej súťaže, nebudem sa brániť. Skauti a manažéri sledujú hráča predovšetkým na klubovej úrovni počas celej sezóny. Ale platí, že aj vydarený medzinárodný turnaj môže prispieť k zvýšenému záujmu.

Olympijský sľub Čítajte viac Môžete spojiť rozdelenú spoločnosť. Prezidentka prijala olympijský sľub

Majú Slováci väčšie šance na úspech, keďže v Pekingu nemôžu štartovať hráči z NHL?

Dá sa na to pozrieť z dvoch uhlov. Boli by sme radi, ak by nás mohli posilniť profiligoví hráči. Na druhej strane, súperi by boli oveľa silnejší, veď Kanada či USA by mohli postaviť z NHL aj tri tímy. Takto sa turnaj otvorí pre všetky mužstvá. Náš tím vyzerá na papieri veľmi dobre. Ak sa dáme dokopy ako partia, máme veľkú šancu na úspech.

Slovensko viacerí označujú za čierneho koňa. Je odvážne hovoriť o medailách?

To ukáže až priebeh turnaja. Bude dôležité, aby naša forma gradovala. S chalanmi sa dobre poznáme, máme za sebou svetový šampionát či olympijskú kvalifikáciu. Verím, že uhráme dobrý výsledok a potešíme slovenských fanúšikov.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Marko Daňo #ZOH 2022 #Peking 2022