Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladosť sa spája so skúsenosťami. Slováci môžu byť nebezpeční

Zaslúži si miesto v tíme? Prečo tam nie je tento hráč? Menoslov, ktorý takmer vždy vyvoláva diskusie.

20.01.2022 12:00
SR Bratislava ZOH2022 Hokej Kvalifikácia Cehlárik Foto: ,
Peter Cehlárik.
debata (1)

Inak to nebolo ani po oznámení nominácie slovenských hokejistov na blížiacu sa zimnú olympiádu.

Generálny manažér Miroslav Šatan, tréner Craig Ramsay a ich kolegovia vybrali 25 hráčov, ktorí pocestujú do Pekingu.

Pozreli sme sa bližšie na to, kto bude reprezentovať Slovensko na hokejovom turnaji.

Konrád jednotkou

Zrejme najľahšiu úlohu mali tréneri pri určení brankárskej trojice.

Branislav Konrád s Patrikom Rybárom majú za sebou množstvo odchytaných zápasov v kvalitných ligách. Mladícku dravosť prináša Matej Tomek, ktorý by mal byť gólmanskou trojkou.

Patrik Rybár Čítajte viac Nominácia je známa. Do Pekingu pocestujú aj piati extraligisti

"Trojica je vyvážená, sú v nej skúsenosti i mladá krv. Okrem kontroverzného Júliusa Hudáčka mohol do nominácie zasiahnuť ešte Denis Godla.

Ale tréneri vedia, prečo si vybrali toto trio. Určite zavážili aj povahové vlastnosti každého z nich," reaguje na výber bývalý brankár Rastislav Staňa.

Jednotkou by mal byť Konrád, na ktorého sa reprezentácia spoľahla aj v úspešnej olympijskej kvalifikácii.

V popredí Branislav Konrád počas tréningu... Foto: SZĽH - Andrej Galica
Konrád V popredí Branislav Konrád počas tréningu mužskej reprezentácie pred olympijskou kvalifikáciou na ZOH v Pekingu.

Účasť v Pekingu mu neprekazilo ani hororové zranenie, keď ho v septembri zasiahol súper korčuľou do krku. Po úspešnej rehabilitácii sa vrátil do bránky Olomouca ešte pred záverom starého roka.

"Braňo je skúsený, na olympiáde už štartoval. Tréneri to postavili na ňom už počas kvalifikácie a zrejme to tak bude aj v Pekingu. Povahou sa hodí aj do ťažkých zápasov a silu ukázal aj teraz, keď sa vrátil do akcie po zranení.

Je vidieť, že nemal problém sa rýchlo dostať späť do formy. Fakt, že na olympiáde sa predstaví drvivá väčšina hráčov z európskych súťaží, mu bude vyhovovať," myslí si Staňa.

Otvorené dvere pre mladíkov

Ak by na olympijskom turnaji mohli štartovať aj hráči z NHL, zloženie slovenskej obrany by vyzeralo inak. Nechýbali by mená ako Erik Černák, Martin Fehérváry, Andrej Sekera a možno aj Zdeno Chára.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

Aj napriek týmto absenciám vyzerá skladba defenzívy sľubne. V tíme je aj Ramsayho „obľúbenec“ Marek Ďaloga, ktorý pod vedením kanadského kouča figuroval na každom veľkom turnaji od roku 2018.

Lídrom defenzívy by mal byť Peter Čerešňák. Najproduktívnejší obranca českej extraligy je vo výbornej forme, v 40 zápasoch pridal k šiestim gólom aj 28 asistencií.

"Peter je prototypom moderného zadáka. Ak chce byť obranca ofenzívny, musí sa stihnúť vracať dozadu.

Pre útočníkov je výpomoc od obrany vítaná. Všeobecne platí, že ofenzívni beci majú väčší prehľad v hre," hodnotí bývalý obranca Ľubomír Sekeráš.

Vicemajster sveta z Petrohradu 2000 kvituje rozhodnutie trénerov zobrať do Pekingu aj juniorov Samuela Kňažka so Šimonom Nemcom. Prvý menovaný po odchode z Fínska hráva v zámorskej WHL. Nemca čaká tento rok draft NHL, kde by mal byť medzi najžiadanejšími obrancami.

Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko. Foto: TASR, Andrej Galica/SZLH
SR Piešťany Hokej MS2021 repre príprava posily nové TTX Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko.

"Šikovným mladíkom netreba zatvárať dvere, mali by dostať možnosť nazrieť do veľkého hokejového sveta. Obaja už dokázali, že do tímu patria. Postupne budú naberať skúsenosti, ktoré im pomôžu v ďalšej kariére.

Na mladých je na olympiáde menší tlak v porovnaní so skúsenejšími hráčmi, od ktorých sa očakávajú stabilné výkony bez chýb. Obaja môžu hrať uvoľnene," mieni Sekeráš.

Ideálna kombinácia

Najväčšie polemiky, ako tradične, vyvolala nominácia útočníkov. Chýba v nej Róbert Lantoši, ktorý spolu s Marekom Hrivíkom a Petrom Cehlárikom vytvorili na MS v Lotyšsku produktívny prvý útok.

US Roster Hockey beniers USA hokej Čítajte viac Nominácia USA zožala kritiku: Vyhráme aspoň nad Čínou?

Nedočkal sa ani Adam Liška – napriek tomu, že pravidelne hráva v KHL a prežíva životnú sezónu. Podľa bývalého útočníka Tomáša Kopeckého sú v zostave všetci, ktorí v nej majú byť.

„Žiadne meno ma neprekvapilo. Momentálne je tam to najlepšie, čo tréner mohol vybrať. Škoda, že nemôžu prísť hráči z NHL, ale taká je situácia. Platí však, že za výber mužstva sú zodpovední tréneri,“ reaguje Kopecký.

Ramsay je známy tým, že preferuje rýchly, nátlakový hokej.

Podľa toho vybral aj tím, v ktorom figurujú aj štyria útočníci z domácej extraligy. Nechýba skúsený Libor Hudáček či „tvrdý muž“ Kristián Pospíšil.

„Chlapci už niečo odohrali, či už v KHL alebo v ďalších kvalitných ligách v Európe. Máme mladé mužstvo, na druhej strane aj skúsené. Táto kombinácia sa mi páči, môžeme byť nebezpeční,“ tvrdí Kopecký, dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára.

Tomáš Kopecký. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký.

Na úkor Lantošiho, Lišku či Martina Bakoša sa dostal do tímu aj 17-ročný Juraj Slafkovský. Talentovaného krídelníka čaká v júni rovnako ako Nemca draft NHL.

„Slafkovský je v nominácii oprávnene. Zažije veľkú skúsenosť a už bude len na ňom, ako ju využije do ďalšej kariéry. Hovorí sa, že jedna lastovička leto nerobí. Nesmie poľaviť a poctivo na sebe makať ďalej, pretože má pred sebou ešte dlhú cestu do veľkého hokeja,“ dodáva Kopecký.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #ZOH 2022 #Peking 2022