Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jamajský štvorbob sa po 24 rokoch vráti na ZOH. Chýba však poriadny balík

Príbeh jamajských bobistov sa bude prvýkrát v histórii odvíjať v troch súťažiach na jedných zimných olympijských hrách.

18.01.2022 22:00
Jamajka, boby Foto:
Jamajský štvorbob na olympiáde v Nagane 1998.
debata

Karibská krajina sa do Pekingu kvalifikovala v štvorboboch aj dvojboboch mužov a monoboboch žien. Jamajčania sľubujú „oheň na ľade“, no nedarí sa im vyzbierať peniaze na špičkové vybavenie.

Po 24 rokoch sa na ZOH vráti jamajský štvorbob, ktorého premiéra v Calgary 1988 inšpirovala film s originálnym názvom v angličtine „Cool Runnings“.

„Bude to oheň na ľade. Jamajka prvýkrát obsadí až tri olympijské súťaže v boboch,“ znelo tímové stanovisko na sociálnej sieti Twitter.

V minulosti už mala Jamajka viackrát reprezentantov aj v dvojboboch mužov. Do Pekingu sa tesne neprebojovala v dvojboboch žien, na premiérovú účasť v tejto kategórii z Pjongčangu 2018 však môže nadviazať v pozícii náhradníka, ak sa odhlási niektorá z kvalifikovaných krajín.

Výprava sa od konca novembra snaží vyzbierať 194 000 amerických dolárov v kampani so sloganom: „Super boby pre najhorúcejšiu vec na ľade“. Zatiaľ však získala len 4000 USD.

„Športovci sú odhodlaní a tvrdo pracujú. Bez špičkových bobov však nikdy nebudú môcť naplniť svoj potenciál. Nechceme si s dragstermi merať sily v Priuse,“ citovala zo stránky Jamajčanov agentúra AFP.

Prezident národnej federácie bobistov je viacnásobný účastník ZOH Chris Stokes, ktorého kniha sa stala predlohou pre známy film.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #jamajskí bobisti