Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nominácia USA zožala kritiku: Vyhráme aspoň nad Čínou?

V 25-člennej nominácii hokejovej reprezentácie USA na ZOH v Pekingu (4.- 20. februára) figuruje až 15 hráčov z univerzitnej súťaže NCAA.

14.01.2022 13:59
US Roster Hockey beniers USA hokej Foto: ,
Jedným z nominovaných hráčov je aj center University of Michigan Matty Beniers.
debata

Medzi nimi je aj útočník Matthew Knies, ktorý má slovenský pôvod. Generálny manažér John Vanbiesbrouck s trénerom Davidom Quinnom vyberali hráčov aj z najvyšších súťaží vo Švédsku, Nemecku či z KHL.

Tímy sa musia na turnaji zaobísť bez hráčov NHL a aj vedenie americkej reprezentácie preto siahlo do iných súťaží. Siedmi z nominovaných hráčov majú skúsenosti z NHL.

Peter Cehlárik, Marek Hrivík, Róbert Lantoši, Martin Gernát Čítajte viac Výber sa zužuje. Šatana zatiaľ nikto neodmietol

V tomto smere je najskúsenejší útočník Nick Shore, ktorý v nej odohral 304 zápasov a v ročníku 2020/2021 nastúpil aj v piatich zápasoch za Duklu Trenčín v slovenskej extralige. V prebiehajúcej sezóne 2021/2022 nastupuje v KHL za Sibir Novosibirsk.

Druhý najmladší hráč vo výbere je 19-ročný Knies, ktorého rodičia pochádzajú zo Slovenska. V drafte 2021 si ho z 57. miesta vybral klub Toronto Maple Leafs a USA reprezentoval aj na nedávnych MS hráčov do 20 rokov.

V prebiehajúcej sezóne 2021/2022 nastupuje v univerzitnej NCAA v drese Minnesotskej univerzity.

V Pekingu sa predstaví aj dvojka predošlého draftu Matty Beniers, ktorého si vybral klub Seattle Kraken. Aj on patrí k 15-tim hráčom z NCAA.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

"Veľa sa hovorí o tom, aký kvalitný je univerzitný hokej. Svedčí o tom aj táto nominácia. Je v nej množstvo šikovných hráčov, ktorý určite ukážu kvalitu amerického univerzitného hokeja.

Hrať v NCAA je náročné, hrá sa tam rýchly hokej a myslím si, že nás to dobre pripravilo na takéto veľké podujatie," povedal Beniers pre usahockey.com.

Útočník Brian O'Neill, ktorý šiestu sezónu hrá za Jokerit Helsinki v KHL, je jediný hráč amerického výberu, ktorý už štartoval na ZOH. V roku 2018, keď na olympiáde tiež chýbali hráči z NHL, nastúpil do 5 zápasov, v ktorých získal 4 kanadské body (1+3).

Skúsenosti z MS mužov majú štyria hráči – brankár Drew Commesso, útočník David Warsofsky a obrancovia Andy Miele a Matty Beniers. Vekový priemer amerického výberu je 24,64 rokov. Hráči USA nastúpia v základnej A-skupine proti Číne, Kanade a Nemecku.

Šimon Hrubec Čítajte viac Česi oznámili olympijskú nomináciu. Zarezonovala absencia dvoch mien

Na nomináciu reagovali aj fanúšikovia USA na sociálnych sieťach. Viacerí tvrdia, že záujem o pekinský turnaj stratili po informácii, že nemôžu prísť hráči NHL.

Našli sa aj takí, čo kritizujú výber za slabú kvalitu. „Tento tím nemá na to, aby vzdoroval najlepším. Zdoláme aspoň Čínu?“ pýta sa jeden z priaznivcov.

„Som fanúšik USA a národný tím budem podporovať, aj kedd v ňom nemôžu nastúpiť najlepší hráči,“ znela ddalšia z reakcií.

Nominácia hokejovej reprezentácie USA na ZOH 2022

Brankári: Drew Commesso (Boston University/NCAA), Strauss Mann (Skelleftea AIK/Švéd.), Pat Nagle (Reading Royals/ECHL)

Obrancovia: Brian Cooper (IK Oskarshamn/Švéd.), Brock Faber (University of Minnesota/NCAA), Drew Helleson (Boston College/NCAA), Steven Kampfer (AK Bars Kazaň/KHL), Aaron Ness (Providence Bruins/AHL), Nicklaus Perbix (St. Cloud State University/NCAA), Jake Sanderson (University of North Dakota/NCAA), David Warsofsky (ERC Ingolstad/Nem.)

Útočníci: Nicholas Abruzzese (Harvard University/NCAA), Kenny Agostino (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Matty Beniers (Univesity of Michigan/NCAA), Brendan Brisson (University of Michigan/NCAA), Noah Cates (University of Minnesota-Duluth/NCAA), Sean Farell (Harvard Univeristy/NCAA), Sam Hentges (St. Cloud State University/NCAA), Matthew Knies (Univesity of Minnesota/NCAA), Marc McLaughlin (Boston College/NCAA), Ben Meyers (Univesity of Minnesota/NCAA), Andy Miele (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Brian O'Neill (Jokerit Helsinki/KHL), Nick Shore (Sibir Novosibirsk/KHL), Nathan Smith (Minnesota State University/NCAA)

Hlavný tréner: David Quinn, asistenti: Mike Hastings, Brett Larson, Scott Young, David Lassonde generálny manažér: John Vanbiesbrouck

debata chyba