Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zjazdovka pre Vlhovú? Viac ako 230 miliónov litrov čínskej vody

Zimné olympijské hry v Pekingu sú za dverami. Ak ich nezruší rýchlo šíriaci sa omikron, športový sviatok sa uskutoční v termíne od 4. do 20. februára 2022.

31.12.2021 20:00
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata (2)

Čínski organizátori sľúbili, že olympiáda bude spĺňať ekologické parametre s dôslednou ochranou voči životnému prostrediu.

Lenže príprava lyžiarskych svahov, na ktorých zabojuje aj slovenská medailová nádej Petra Vlhová, bude ohromným náporom na čínsku prírodu.

vlhová vlha Čítajte viac Vlhová spoznala náhradu za Maribor. Nepocestuje ďaleko

Ako informoval portál Global Times, pekinskí usporiadatelia začali so zasnežovaním svahov pre alpské disciplíny v oblasti Jen-čching.

Hotovo by mali mať v polovici januára, teda približne dva týždne pred začiatkom Hier.

Na prírodný sneh sa v Pekingu spoliehať nemôžu, pretože ten v spomínanej oblasti prakticky nepadá. Pre porovnanie, od januára do marca 2021 spadlo v Jen-čchingu 2 cm snehu…

Organizátori tak musia použiť umelú náhradu.

Spotrebujú na to takmer 250 miliónov litrov prírodnej tekutiny, ktorá pochádza zo spodných vôd v danom regióne. Tie sú v severnej Číne pre urbanizáciu a rozsiahle zavlažovanie už tak na nízkej úrovni.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Smelý plán. Američania píšu, kedy sa vráti Shiffrinová

„Ide o veľmi nezodpovedný krok. To už môžete organizovať olympiádu na mesiaci alebo na Marse,“ reagovala profesorka Carmen de Jongová zo Štrasburskej univerzity.

Pekinskí organizátori tvrdia opak.

Podľa nich sú oblasti tri veľké nádrže s celkovou kapacitou 160 000 metrov kubických, ktoré zadržiavajú dažďovú vodu a vodu z rozpusteného sne­hu.

Dodávajú, že voda na zasnežovanie bude tvoriť 1,6 percenta z celkovej spotreby v regióne.

Používať sa budú „rozumné“ snežné delá, ktoré upravujú množstvo spotrebovanej vody v závislosti od vlhkosti a teploty vzduchu.

Vlhová vs. Shiffrinová ako ich nepoznáte Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Osemnásťročná Mikaela Shiffrinová na tlačovke...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #ZOH 2022 #Peking 2022