Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo je to za bojkot, prosím vás? USA žiadajú od nás víza, vravia Číňania

Čína v uplynulých dňoch obdržala niekoľko žiadostí o víza pre predstaviteľov USA na olympijské hry v Pekingu. A to aj napriek tomu, že Washington vyhlásil diplomatický bojkot tohto športového podujatia.

28.12.2021 11:54
Peking 2022 Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Peking tvrdí, že ministerstvo zahraničia má dnes na stole viac ako tucet žiadostí pre amerických predstaviteľov. Olympiáda sa má začať 4. februára.

Americký bojkot podporili aj Austrália, Spojené kráľovstvo, Kanada a Japonsko.

„A hoci sa zdôrazňovalo, že americkí atléti do Pekingu prídu, teraz sa zdá, že ani nie všetci predstavitelia USA zostanú doma,“ zdôrazňuje portál rt.com.

„Od americkej strany sme dostali niekoľko žiadostí o víza pre jej predstaviteľov,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Číny Čao Li-ťien na pondelkovom brífingu. „V reakcii na túto žiadosť týkajúcu sa vládnej delegácie Spojených štátov budeme konať v súlade s medzinárodnými pravidlami a na základe reciprocity,“ do­dal.

Olympiáda / ZOH Peking / Čítajte viac Peking 2022 má predohru. Politický zápas veľmocí

Li-ťien pripomenul Washingtonu jeho predchádzajúce kroky pri vyhlásení bojkotu a dodal: „Trváme na tom, aby Spojené štáty konali v súlade s olympijským duchom, Hry prestali politizovať a nepodkopávali ich.“

Denník Global Times uviedol, že vláda USA predložila žiadosti o víza pre 18 úradníkov, ktorí majú organizátorom poskytnúť bezpečnostnú podporu, pričom sa očakáva, že ďalších 40 úradníkov predloží formuláre neskôr.

Podľa South China Morning Post 15 z 18 úradníkov na strednej až nižšej pozícii pracuje pre ministerstvo zahraničia a ďalší je zamestnaný v Pentagone. Global Times pripomína, že Čína nemá v úmysle pozvať amerických a západných politikov, ktorí podporujú bojkot."

Washington zatiaľ na slová čínskej diplomacie nereagoval.

Peking 2022 Čítajte viac NÁZOR: Pekinský bojkot. A komu tým prospejete?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022