Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda sa vrátila z exilu. Dovedie Čínu k úspechu?

Päťdesiat zlatých medailí z Pekingu 2008 isto nezopakujú, ale hanbu si nemôžu dovoliť. Veď na sa bude pozerať celý svet.

01.12.2021 15:18
Ole Einar Björndalen Foto:
Ole Einar Björndalen.
debata

Čínsky športový aparát robí maximum, aby blížiaca sa olympiáda na domácej pôde dopadla čo najlepšie. Do krajiny, ktorá nemá s výnimkou krasokorčuľovania a rýchlokorčuľovania takmer žiadnu tradíciu v zimných disciplínach, láka elitné trénerské kapacity.

Nič len tréningy

V biatlone si Číňania vybrali to najlepšie. Ole Einar Björndalen a Darja Domračevová sú mená, ktoré netreba predstavovať. Mnohými úspechmi ovenčení manželia sa po skončení kariéry rozhodli, že akceptujú lukratívnu ponuku.

Lenže ich plány vo veľkom narušila pandémia. Keď vlani v marci začal v Európe zúriť koronavírus, nórsko-bieloruský pár sa aj so svojimi zverencami narýchlo vrátili do Číny. Nemohli tušiť, že krajina zavrie hranice a oni v predolympijskej sezóne zostanú bez pretekov.

„Vznikla nešťastná, až tragická situácia. Nemohli sme opustiť krajinu a tak nám zostalo len trénovanie. S veľkou radosťou sa vraciame do Európy a tešíme sa na preteky,“ vravel Björndalen po prílete do Östersundu.

Fialková Čítajte viac Covid ma naučil počúvať svoje telo. Už nejdem cez mŕtvoly

Priznal, že začiatky v najľudnatejšej krajine sveta boli náročné. S manželkou sa museli vyrovnať s veľkými spoločenskými i kultúrnymi rozdielmi, ktoré sa týkali aj športu.

„Žiadny z našich zverencov nebol zvyknutý na dvojfázovú prípravu. Veľa vecí sme spočiatku nechápali. Napríklad to, že športovec s malým zranením laboroval aj dva týždne. Viacero vecí sme museli zmeniť,“ vysvetľuje Domračevová.

Výborná streľba

Či metodika slávneho biatlonového páru bude sláviť úspech, ukáže až priebeh sezóny a olympiáda. Nateraz je forma čínskych reprezentantov veľkou záhadou.

„Osemnásť mesiacov sme neabsolvovali žiadne preteky. Porovnávali sme sa len medzi sebou, chýbala nám medzinárodná konfrontácia. V Európe zostaneme do polovice januára, záver prípravy už absolvujeme v Číne,“ reaguje Björndalen.

Čo-to naznačil minulý týždeň, keď sa v kvalitnom svetle predviedli najmä ženy. Čang Jen sa blysla čistou streľbou a vybojovala v individuáli na 15 km 16. miesto, Meng Fan-Čchi bola 21. Až za nimi skončili hviezdy ako Nórka Eckhoffová či Talianka Wiererová.

„Strelecky sú pripravené veľmi dobre, vidno, kto im venoval pozornosť v tréningu. Ak udržia krok s najlepšími aj v bežeckej stope, môžu byť nebezpečné,“ hodnotila legendárna Nemka Uschi Dislová. Číňanom chýbajú súťažné kilometre, ale na olympiáde môžu profitovať z domáceho prostredia. V stredisku Čang Ťia-kchou pri Pekingu trénovali výhradne oni, zahraniční biatlonisti si vyskúšajú trať až tesne pred štartom Hier.

„Cítim nespravodlivosť. Olympiáda je pre všetkých, nielen pre Číňanov. Aj ostatní pretekári by mali mať možnosť vyskúšať si trať, nie iba domáci,“ posťažovala sa Paulína Fialková.

Súboj Vlhová vs. Shiffrinová v Killingtone Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Killington (USA), 26. a 27. novembra – obrovský...

Olympijské preteky sa navyše pôjdu v náročných podmienkach. Stredisko leží v nadmorskej výške 1800 m a často čelí náporom vetra. Björndalen ho prirovnal k talianskej Anterselve.

„S tým rozdielom, že Čang Ťia-kchou je položené ešte vyššie. Bývajú tam veľmi nízke teploty a dosť veterno. Počasie isto zohrá na pretekoch signifikantnú úlohu,“ myslí si 13-násobný olympijský medailista.

Pokus o reparát

V uplynulých dňoch sa už s tímom pripravoval na pokračovanie novej sezóny SP. Pretekári zostali v Östersunde, vo štvrtok a počas víkendu sú na programe v rámci 2. kola šprinty, stíhačky a štafety.

Slovenská výprava nastúpi s cieľom odčiniť tristné výsledky z minulého týždňa. Jediným, i keď drobným pozitívom bol výkon Tomáša Sklenárika, ktorý pri debute medzi elitou predviedol streľbu 19/20 a vo vytrvalostných pretekoch obsadil miesto v top 50-ke.

Úloha napraviť pokazený dojem čaká Paulínu Fialkovú. Prvý šprint sezóny jej vôbec nevyšiel, keď k slabému behu pridala tri chyby na strelnici a skončila na zahanbujúcom 82. mieste.

Reprezentácia musí zamakať aj v štafetách. Januárové poradie v rebríčku národov určí, či Slovensko obsadí v Pekingu i tímovú súťaž. Podarí sa to len vtedy, ak skončí v poradí krajín do 20. miesta. Muži figurujú aktuálne na 19. priečke, ženy sú osemnáste.

Paulína Fialková Čítajte viac Slovenkám úvod nevyšiel. Debutant Sklenárik zdolal 59 skúsenejších súperov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ole Einar Björndalen #Darja Domračevová