Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biatlon spojil sily. Profitovať chcú z toho muži i ženy

Rozhádaná rodina, v ktorej si každý išiel svojou cestou, je opäť spolu. Olympijská sezóna s vrcholom na Hrách v Pekingu nastaví zrkadlo viacerým pretekárom.

17.11.2021 20:48
debata (2)
Paulína Fialková. Foto: Igor Stančík/slovenskybiatlon.sk
Paulína Fialková Paulína Fialková.

Už len viac ako týždeň zostáva do začiatku nového ročníka Svetového pohára v biatlone.

Slovenská reprezentácia mužov i žien prešla počas leta viacerými zmenami, ktoré majú pomôcť k želanému progresu.

Základná otázka znie: vráti sa najlepšia domáca biatlonistka Paulína Fialková medzi svetovú elitu?

Kľúčová sezóna

Šiesta žena sezóny 2018/2019, ktorá doteraz tvorila minitím s mladšou sestrou Ivonou, po takmer 15 rokoch ukončila spoluprácu s trénerkou Annou Murínovou.

„Fialky“ prešli k trojici Michal Šima, Šimon Bartko, Matej Baloga, pätica sa pripravuje spoločne pod vedením českého kouča Tomáša Kosa.

Súčasťou tímu je aj bežecký tréner Jakub Leščinský a fyzioterapeut pridelený z Dukly Banská Bystrica.

„Spoločná spolupráca je výzva i motivácia pre všetkých. Verím, že bude prínosná pre obe strany,“ želá si Kos. Jeho špecialitou je streľba a práve v nej Fialkové predvádzali v minulej sezóne nevyrovnané výkony.

Najmä pre Paulínu pôjde o kľúčovú sezónu. Viackrát sa vyjadrila, že úspech či neúspech v Pekingu určí ďalšie smerovanie jej kariéry. Vlani sa rovnako ako Ivona pasovala s covidom a potom sa už nedokázala vrátiť do natrénovanej formy.

„Cítim sa fajn. Príprava bola výživná, už to len využiť v blížiacej sa sezóne,“ želá si staršia zo sesterského dua.

Vedenie domáceho zväzu urobilo maximum, aby sa reprezentanti mohli pripravovať v želaných podmienkach.

Paulína Fialková Čítajte viac Fialková sa slnila v Mexiku. Ukázala ladné krivky

Olympijské preteky sa uskutočnia v stredisku, ktoré leží v nadmorskej výške 1800 m, a elitný tím tomu prispôsobil prípravu. Jej súčasťou boli aj vysokohorské sústredenia v Taliansku (Martell, Anterselva) a Rakúsku (Dachstein).

„Prvý i druhý tím, ktorý trénuje pod taktovkou Lukáša Daubnera, mal v príprave k dispozícii najvyšší rozpočet za posledné roky. Veľmi si želáme, aby aj tento faktor prispel k čo najlepším výsledkom,“ vraví šéf slovenského biatlonu Peter Vozár.

Účasť štafiet prioritou

Obe tréningové skupiny do stredy zaberali na záverečnom sústredení vo švédskom stredisku Idre Fjäll.

Istú miestenku pre štart vo Svetovom pohári mali na základe výsledkov z uplynulej sezóny len sestry Fialkové a Šima.

Ostatní si ju museli vybojovať na interných nominačných pretekoch. Platilo to aj o Tomášovi Hasillovi, ktorý absolvoval letnú prípravu po vlastnej osi a pod vedením Daniela Kuzmina.

„Najťažšiu časť prípravy už máme za sebou. V Idre nás čakajú aj kontrolné preteky, ktoré nám poslúžia na to, aby sme vedeli porovnať našu výkonnosť s konkurenciou,“ vysvetľovala pred odchodom do Švédska Ivona Fialková.

Biatlon Čítajte viac Smúti nielen biatlon. Zomrel prvý tréner Kuzminovej na Slovensku

Viac naznačia úvodné kolá novej sezóny. Začína sa v Östersunde (26. novembra – 5. decembra), do konca roka nasledujú podujatia v Hochfilzene a Le Grand Bornand.

Januárové poradie v rebríčku národov určí i to, či Slovensko postaví v Pekingu na štart aj štafety. Podarí sa to len vtedy, ak skončí v poradí krajín do 20. miesta. Muži figurujú aktuálne na 19. priečke, ženy sú osemnáste.

„Účasť štafiet na olympiáde je jednou z našich priorít. Nepripúšťame si, že by sa to nemalo podariť,“ zdôrazňuje Vozár.

Na prelome rokov vycestuje do Pekingu skupina servismanov, ktorí otestujú sneh a podľa toho nastavia lyže a vosky na olympijské preteky.

Aj v biatlone rezonuje téma očkovania. Fialkové sa vlani nakazili covidom a komplikácie s prekonaním ochorenia ich trápili počas celej sezóny.

Vakcína je zároveň základnou podmienkou účasti na olympiáde. V opačnom prípade musí športovec absolvovať prísnu trojtýždňovú karanténu.

"Športovci vedia, ako sú nastavené podmienky. Očkovanie je kritériom pre účasť v Pekingu, ale aj na juniorskom svetovom šampionáte. Apelujeme na nich, aby sa dali zaočkovať.

Na druhej strane, na nikoho nerobíme tlak. Ide o slobodné rozhodnutie každého človeka. Biatlonisti sú dospelí, inteligentní a svojprávni ľudia a je na každom z nich, aby si vybral sám," dodáva Vozár.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková