Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Veronika Velez-Zuzulová vek 33, Bratislava
Profil športovca

Nemala to jednoduché. Cestu k úspechom si musela vyšliapať sama. Po boku otca.

Veronika Velez-Zuzulová je najúspešnejšou zjazdovou lyžiarkou v histórii Slovenska. K trofejám, medailám, korunkám pre kráľovnú svahov sa však musela predierať cez množstvo prekážok.

„Pamätám si, ako sme spávali v aute. Veronika sa v ňom neraz aj učila do školy. V škodovke 120 to bolo veru vyčerpávajúce,“ spomínal si na začiatky Timotej Zuzula, otec a tréner výnimočného lyžiarskeho talentu.

Napriek tomu, že Zuzulovcom osud nič nedaroval, nevzdali sa. Aj preto je z Veroniky športovkyňa, akých Slovensko nemá veľa. Pýši sa dvomi tretími a rovnakým počtom druhých miest v celkovom hodnotení slalomu Svetového pohára. Na pódium sa v ňom postavila 29-krát, z toho päť ráz na najvyšší stupienok. Okrem toho je Bratislavčanka vicemajsterkou sveta zo súťaže družstiev 2017.

Veronika Velez-Zuzulová počas aktívnej kariéry Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slovenskú výpravu priviedla Veronika...

Nebyť zranení, dosiahla by v kariére zrejme ešte viac. Napokon, zdravotné problémy ju obrali o olympijské hry v Soči 2014. A hrozilo, že príde aj o Pjongčang 2018 – znovu pre zranenie kolena. Lenže Velez-Zuzulová podstúpila unikátnu operáciu a napriek tomu, že vynechala úvod sezóny, na juhokórejskom svahu by nemala chýbať. A v slalome by mohla patriť k favoritkám na jednu z medailí.

„Vydala som sa na mimoriadne náročnú cestu. Čo by ma malo čakať na jej konci? Úsmev a slzy šťastia,“ odpovedala Velez-Zuzulová pred časom na jednu z otázok denníka Pravda.

Zalesknú sa jej oči v Pjongčangu?

Úspechy a zaujímavosti
  • Účasť na ZOH: Salt Lake City 2002 (nedokončila slalom, 32. miesto v obrovskom slalome), Turín 2006 (22. miesto v slalome, 15. miesto v kombinácii), Vancouver 2010 (10. miesto v slalome)
  • Úspechy: juniorská majsterka sveta v slalome (2002), strieborná z MS v tímovej súťaži (2017), víťazka piatich pretekov SP v slalome (Semmering 2012, Mníchov 2013, 2× Flachau 2016, Záhreb 2017), tridsať pódiových umiestnení, dve celkové tretie miesta v slalome (2008, 2013), dve druhé (2016, 2017)
  • Tréner: Romain Velez (Fra.), Timotej Zuzula
Výsledky na ZOH 2018
  • Slalom – 17.
  • Tímová súťaž – 9.