Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Adam Žampa vek 27, Kežmarok
Profil športovca

Pred štyrmi rokmi si v Soči spravil veľké meno. V stredisku Roza Chutor na Červenej Poľane zaznamenal piate a šieste miesto. Prvé v kombinácii, druhé v slalome. Adam Žampa sa tak stal po Anastasii Kuzminovej najúspešnejším Slovákom na zimných Hrách v Rusku.

Nečudo, že o Slováka, ktorý to doma s prípravou nemal jednoduché, bol zrazu záujem. Nechýbalo veľa a volal by sa Адам Жампa. Ponuku však odmietol. „Dostal som od Rusov ponuku, aby som reprezentoval ich krajinu, ale zaujal som k nej jednoznačné stanovisko. Naďalej budem lyžovať za Slovensko,“ povedal.

Nasledujúce roky už tak úspešné v jeho podaní neboli. Trápili ho zranenia a pridala sa aj smola. Tak ako pred rokom na majstrovstvách sveta vo švajčiarskom St. Moritzi. V pretekoch super G nešťastne spadol. „Cítim sa, akoby som absolvoval v ringu tri kolá proti McGregorovi. Mám dosť ‚buchnutú‘ tvár,“ žialil v cieli rodák z Tatier.

Adam Žampa vyniká predovšetkým v točivých disciplínach. Jeho najsilnejšou disciplínou je slalom, solídne výsledky zaznamenal aj v kombinácii.

Lyžiar Adam Žampa Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Slovenský lyžiar Adam Žampa počas tréningu v...

Do Pjongčangu pocestuje aj so svojim bratom Andreasom. Oboch od útleho veku trénuje otec Tomáš.

Mimochodom, Adam Žampa je z tradičnej lyžiarskej rodiny. Jeho pradedko Karol Bruk bol v prvej reprezentácii Slovenska, babka, dedko a otec tiež reprezentovali. Jeho životný krédom je: „Všetko čo sme, je výsledkom našich myšlienok!“

Úspechy a zaujímavosti
  • Účasť na ZOH: Soči 2014 (5. miesto v superkombinácii /víťaz slalomového kola/, 6. miesto v slalome /víťaz 2. kola/)
  • Úspechy: strieborný z MS v tímovej súťaži (Schladming 2017), 5. miesto v superkombinácii SP (Kitzbühel 2016), 7. miesto v superkombinácii SP (Kitzbühel 2015), 13. miesto v superkombinácii a 15. v slalome (víťaz 2. kola) na MS (Schladming 2013), 9. miesto v obrovskom slalome SP (Sölden 2012), 1. miesto v EP v obrovskom slalome (Jasná 2015), 3. miesto v EP v obrovskom slalome (Zell am See 2012).
  • Tréner: Tomáš Žampa
Výsledky na ZOH 2018
  • Superkombinácia – 22.
  • Obrovský slalom – 25.
  • Slalom – 24.
  • Tímová súťaž – 9.