Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci do Pjongčangu s mottom: Sme si rovní. Hymnu naspieval Müller

Slovenská výprava pôjde na 12. zimné paralympijské hry do Pjongčangu s mottom: "Sme si rovní". Spolu s novou hymnou s rovnakým názvom, maskotom a poštovou známkou ho predstavili počas stredajšieho galavečera v Bratislave. Ten sa niesol v znamení módnej prehliadky, ktorá mala upriamiť pozornosť na jeden z každodenných problémov ľudí so zdravotným znevýhodnením.

28.02.2018 22:49
SR Bratislava SPV ZPH2018 galavečer SOV BAX Foto: ,
Módna prehliadka oblečenia slovenskej paralympijskej výpravy v rámci slávnostného galavečera pri príležitosti odchodu slovenských reprezentantov na zimné paralympijské hry 2018 do Pjongčangu.
debata

„Nová platforma komunikácie SPV, ktorú sme dnes predstavili, má za účel upriamiť pozornosť na 12. zimné paralympijské hry v Pjongčangu. Keď sme sa zamýšľali nad konceptom, tak sme zvolili módnu prehliadku oblečenia, ktorá bola ideálna. Jedna z tém, ktorú otvorila už Veronika Vadovičová na Plese v opere, bolo, že ako sa vlastne obliekajú vozíčkari a ľudia so zdravotným znevýhodnením. Chceli sme poukázať na to, že nie je vôbec jednoduché vytvoriť kolekciu a zimné oblečenie, ktoré nás vždy reprezentuje na zimných hrách,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Grafické vyobrazenie motta je v tvare otáznika, ktorý má v ľuďoch vyvolať myšlienku na to, či je táto veta skutočne pravdivá.

„Okrem športovej témy sme zakomponovali aj tú sociálnu. Práve platforma ‚Sme si rovní‘ s tým otáznikom má poukazovať na to, aby sa ľudia zamysleli a vytvárali sme lepšie Slovensko. Nemá za úlohu kritizovať, ale podať pomocnú ruku, ako zlepšovať jednotlivca a ako zlepšovať spoločnosť.“

Do Pjongčangu zamieri už v piatok celá slovenská výprava, ktorú schválilo Valné zhromaždenie SPV 16. decembra 2017. Bude mať 29 členov, športovcov bude 15. Deň pred odletom odovzdajú nominačné dekréty, 6. marca vztýčia v paralympijskej dedine slovenskú vlajku a o tri dni neskôr ju ponesie na slávnostnom otváracom ceremoniáli ZPH alpská lyžiarka Henrieta Farkašová.

„Je to výborne vyskladaný tím. Každý z lyžiarov má medailové ambície, curlingový tím už v Soči predviedol svoju silu a skončil na 6. mieste. Verím, že športová šťastena sa k ním prikloní. Vo Vancouveri sme skončili v hodnotení krajín na 4., v Soči na 6. mieste, tak verím, že tá prvá desiatka by sa mohla podariť aj teraz,“ uviedol Riapoš.

Výprave zaželal hlavne bezpečnosť. Reagoval tak aj na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

„Moc a peniaze nie sú nad ľudským životom a verím tomu, že paralympionici poslali silný odkaz, aby sa ľudia nevzdávali, aby neboli hluchí ani slepí. Radosť zo života je to najsilnejšie, čo môžete mať vo svojom srdci a tento odkaz posielajte ďalej. My ho budeme šíriť na hrách. Výprave v prvom rade želám niečo, čomu sa hovorí bezpečnosť a čo sa momentálne na Slovensku vytráca s udalosťami, ktoré sa udiali,“ uviedol.

Oficiálnou hymnou slovenskej výpravy sa stala skladba „Sme si rovní“, ktorú naspieval Richard Müller, text napísal Peter Uličný a hudbu zložil Ondrej Brzobohatý. „Ja som nad tým nerozmýšľal ani chvíľočku, keď nás oslovili. A najmä pomôcť týmto spôsobom, urobiť pesničku, čiže tým, čím žijeme. Som rád, ak z toho majú ľudia radosť,“ povedal Müller. Známy slovenský spevák sa vyjadrili aj k tragickej udalosti z uplynulých dní:

„Na posolstvá sa necítim, ale je to katastrofa, je to hrôza, je to neuveriteľné a zase sme sa dostali medzi krajiny, ktoré môžu o demokracii iba snívať.“

Oficiálnym maskotom výpravy sa stal lišiak Tom. Ten sa opäť zrodil vo výtvarnej súťaži „mesiac detskej tvorby“. Porota vybrala víťazný námet bieleho lišiaka od Kristiána Biľa, ktorý prekreslil do podoby maskota výtvarník Miroslav Regítko. Motívom poštovej známky je zjazdové lyžovanie. Jej autorom je akademický maliar Igor Piačka.

Výprava slovenských paralympionikov na ZPH 2018 v Pjongčangu (9. – 18. marca)

Alpské lyžovanie: Henrieta Farkašová, Natália Šubrtová (navádzačka), Jakub Krako, Branislav Brozman (navádzač), Miroslav Haraus, Maroš Hudík (navádzač), Marek Kubačka, Mária Zaťovičová (navádzačka), Martin France, Petra Smaržová. Realizačný tím: Roman Petrík, Martin Makovník, Michal Červeň, Dušan Šaradín, Adam Šubrt a Martin Motyka.

Curling na vozíku: Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Imrich Lyócsa, Peter Zaťko. Realizačný tím: František Pitoňák, Pavol Pitoňák, Milan Bubeník.

Vedúci výpravy: Maroš Čambal, administrátor: Tomáš Varga, lekár: Branislav Delej, fyzioterapeut: Stanislav Kliman, masér: Michal Beladič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Slovenský paralympijský výbor