Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Momenty olympiády: kráľovná Nasťa, zázračná Ester i legenda Marit

Olympijské hry vždy prinesú množstvo emotívnych momentov a nezabudnuteľných okamihov. Pre slovenského fanúšika boli takými najmä medailové úspechy fenomenálnej Anastasie Kuzminovej.

28.02.2018 07:44
debata (7)

Príjemne prekvapila aj ženská biatlonová štafeta, ktorá do posledných sekúnd bojovala o medaily. Svet uchvátil najmä husársky kúsok Češky Ester Ledeckej či nestarnúcej bežkyne na lyžiach Marit Björgenovej. Z množstva obrázkov, ktoré ostanú v pamäti dlhé roky, sme pre vás vybrali osem najzaujímavejších.

Kuzminová – najdekorovanejšia Slovenka

Znovu potvrdila výnimočný cit i mentálnu odolnosť. Opäť sa na vrchol štvorročného cyklu pripravila najlepšie ako sa dalo. Anastasia Kuzminová síce nevstúpila do kroník ako prvá biatlonistka, ktorá ovládla šprint na 7,5 kilometra na troch olympiádach po sebe, neúspech ju však zdravo nahneval. V nasledujúcej stíhačke, individuálnych pretekoch i v pretekoch s hromadných štartom získala dve strieborné a napokon i zlatú medailu. Stala sa najúspešnejšou slovenskou športovkyňou pod piatimi kruhmi.

Nasťa dostala aj zlatú! Takto sa z nej teší Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová so...

Ruská hymna v podaní hokejistov

Zverenci Olega Znaroka sa vo finále s Nemeckom (4:3 po predĺžení) potrápili viac, než experti čakali. Úlohu však splnili a na krk im zavesili zlaté medaily. Hrdí Rusi sa počas celého turnaja museli zaobísť bez vlajky a národných symbolov. Keď im organizátori pustili olympijskú hymnu, hokejisti si spolu s fanúšikmi zanôtili svoju – ruskú a postarali sa tak o najemotívnejší moment turnaja. Okrem neho vyniklo ešte klaňanie sa kórejských hokejistov pred trénerom Jimom Paekom.

Hokejisti tímu Olympijskí športovci Ruska...... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
ZOH 2018, hokej, finále, OŠR - Nemecko Hokejisti tímu Olympijskí športovci Ruska... Počas olympijskej hymny spievali ruskú...

Najúspešnejšia Björgenová

„Aké symbolické,“ napísal nórsky denník Dagbladet k víťazstvu Marit Björgenovej v behu na lyžiach na 30 kilometrov, ktoré posunulo Nórsko na vedúcu pozíciu v medailovom hodnotení krajín (14 – 14 – 11). Lúčiaca sa legenda získala v Pjongčangu dve zlaté medaily. Na konte ich má osem. K nim pridala počas svojich piatich olympiád 4 strieborné a 3 bronzové. S 15 cennými kovmi je 37-ročná rodáčka z Trondheimu najúspešnejšou olympioničkou v histórii zimných Hier.

Zlatá nórska bežkyňa na lyžiach Marit... Foto: Reuters, Toby Melville
Marit Björgenová Zlatá nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová v cieli nedeľňajších pretekoch na 30 km klasickou technikou s hromadným štartom v Pjongčangu. Dovedna získala na ZOH 15 cenných kovov, z toho osem bolo zlatých. Stala sa tak najúspešnejšou športovkyňou v histórii zimných Hier.

Dopingový šok v curlingu

Počas olympiády upútali aj štyri dopingové prehrešky. Postarali sa o ne japonský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Kei Sato, slovinský hokejista Žiga Jeglič a dvojica reprezentantov Olympijských športovcov z Ruska – bobistka Nadežda Sergejevová a hráč curlingu Alexander Krušeľnickij. Najviac rezonoval prehrešok Krušeľnického, ktorý musel spolu s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou vrátiť bronzové medaily zo súťaže miešaných párov. Pričom otázkou ostáva, aký význam vôbec má doping v curlingu.

Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou... Foto: Reuters, CATHAL MCNAUGHTON
Krušelnickij Bryzgalovová Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou.

Multitalentovaná Ledecká

Pred olympiádou bola favoritkou v paralelnom slalome na snouborde, po nej je najskloňovanejšou športovkyňou. Ester Ledecká predviedla niečo, čo sa nepodarilo ešte nikomu predtým. Stala sa olympijskou víťazkou v dvoch rôznych športových disciplínach – snoubordingu a alpskom lyžovaní. V super G zdolala o jedinú stotinu sekundy zjazdársku špecialistku Annu Veithovú. O týždeň potvrdila najvyššie ambície vo svojej silnejšej disciplíne. „Nie je to žiadna veda. Pri oboch sa iba spúšťate dole kopcom,“ porovnávala disciplíny rodáčka z Prahy.

Česká snoubordistka Ester Ledecká v... Foto: TASR/AP, Gregory Bull
ZOH 2018, snoubording, Ester Ledecká Česká snoubordistka Ester Ledecká v kvalifikácii paralelného obrovského slalomu.

Vonnovej emotívna rozlúčka

Nebola to jej olympiáda, hoci by jej to dopriala aj konkurencia. Najúspešnejšia alpská lyžiarka v dejinách Lindsey Vonnová nezažila zlatú rozlúčku s piatimi kruhmi. V alpskej kombinácií síce viedla po zjazde, ale po chybe v slalome nedokončila. V super G sledovala skvelý úspech Ledeckej zo 6. miesta. V 33 rokoch sa však stala historicky najstaršou medailistkou v alpských disciplínach. V zjazde získala bronz. "Najradšej by som lyžovala navždy, ale telo príliš bolí a nejde to. Môj koniec by odvrátil iba medicínsky zázrak,“ povedala Vonnová, ktorá v Pjongčangu rozprášila popol zosnulého starého otca.

Savčenkovej medaila na piaty pokus

Rodáčka z Ukrajiny Aľona Savčenková má v zbierke päť krasokorčuliarskych titulov majsterky sveta v športových dvojiciach (partner Robin Szolkowy). Na vytúžené olympijské zlato si však musela počkať mimoriadne dlho. Podarilo sa jej to až s tretím partnerom Brunom Massotom (ešte vo farbách Ukrajiny korčuľovala so Stanislavom Morozovom) a na piatej olympiáde. Po fenomenálnom voľnom programe padli spolu s Massotom od šťastia na ľad.

Dojemná chvíľa: Nemeckí krasokorčuliari Aľona... Foto: TASR/AP, Julie Jacobson
ZOH 2018, krasokorčuľovanie, Aľona Savčenková a Bruno Massot Dojemná chvíľa: Nemeckí krasokorčuliari Aľona Savčenková a Bruno Massot na kolenách po zisku zlatých medailí v súťaži športových dvojíc.

Roztlieskavačky z KĽDR

Divákov priamo na športoviskách i doma pri televíznych obrazovkách zabávala armáda kórejských roztlieskavačiek. Prekvapujúco nie domácich, ale od znepriateľeného severného suseda. Na olympiádu ich prišlo 230, výrazne viac než športovcov KĽDR. Rovnako oblečené a dokonale zladené často pútali väčšiu pozornosť ako samotné športové zápolenie. Mnohí však ich účinkovanie v Pjončangu vnímali najmä ako propagandu KĽDR.

Roztlieskavačky KĽDR sú jednou z atrakcií ZOH... Foto: Reuters, Kim Kyung Hoon
kľdr roztlieskavačky Roztlieskavačky KĽDR sú jednou z atrakcií ZOH v Pjongčangu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Marit Björgenová #Pjongčang 2018 #Ester Ledecká