Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šport ako zábava, tímový duch, žiadne prémie. Nóri prezrádzajú recept na úspech

Zimné olympijské hry, ktoré sa v juhokórejskom Pjongčangu skončili v nedeľu, úplne ovládlo Nórsko.

26.02.2018 16:23
Nórsko, fanúšik Foto: ,
Nórsky fanúšik sleduje medailový ceremoniál v Pjongčangu.
debata (53)

Nórski športovci získali 39 medailí a prekonali doterajší rekord USA z Vancouveru z roku 2010. Takýto úspech národa s iba 5,2 miliónmi obyvateľmi možno sotva zdôvodniť jednoduchým konštatovaním, že táto severská krajina sa môže tešiť z dlhých zím s dostatkom snehu a že zimné športy, predovšetkým lyžovanie, sú súčasťou životného štýlu Nórov.

Podľa nórskych reprezentantov a funkcionárov sú pre úspechy nemenej dôležité tímový duch, uprednostňovanie radosti zo športu pred súťaživosťou za každú cenu aj obrovské množstvo miestnych klubov, ktoré ponúkajú nórskym deťom a mládeži možnosť športovať.

Ako znie jedno nórske príslovie – „Nóri sa rodia s lyžami na nohách“. Výlety do prírody, v zime na bežkách a v lete pešo, sú pre veľkú časť Nórov ideálnou predstavou, ako tráviť víkendy.

V krajine s nesmiernou rozlohou a veľmi malým zaľudnením na to majú ideálne podmienky. Napríklad obyvatelia metropoly Oslo majú v tesnej blízkosti mesta k dispozícii viac ako 2600 kilometrov upravovaných tratí, z ktorých je mnoho osvetlených. Sezóna tu veľakrát trvá od októbra do konca apríla.

Do rozvoja športovej infraštruktúry môže Nórsko ako bohatá ropná veľmoc investovať značné finančné prostriedky, čo tiež napomáha budovaniu širokej športovej základne. „Našou predstavou je šport pre všetkých,“ povedal pre britský denník The Guardian predseda nórskeho olympijského výboru Tom Tvedt.

„Deti mladšie ako 12 rokov by sa mali športom hlavne baviť. Takže dovtedy sa nesústreďujeme na to, kto vyhráva. Namiesto toho sa snažíme pritiahnuť deti do niektorého z našich 11 000 miestnych športových oddielov. V týchto organizáciách pravidelne športuje 93 percent detí a mládeže v Nórsku. Všetci naši medailisti začínali v miestnych športových oddieloch,“ dodal.

Túto filozofiu potvrdzuje aj Tore Övrebö, šéf organizácie Olympiatoppen, ktorá združuje vedcov, trénerov, výživových poradcov a ďalších, ktorí pracujú s olympionikmi.

„Deti do 13 rokov môžu súťažiť, ale nezaznamenáva sa, kto skončil na prvom, druhom, treťom mieste. Chceme, aby sa deti hrali. Aby sa rozvíjali po spoločenskej stránke. Aby príliš nedychtili po víťazstve. Pri športovaní a hrách sa toho veľa naučia. Aj to, že ich nikto nehodnotí, že nikto nemeria ich výsledky, im dá veľa. Cítia sa lepšie pri športe spravidla dlhšie vydržia,“ citoval denník The Time Övreböa, podľa ktorého má byť hlavnou motiváciou športovcov počas celej ich kariéry práve zábava a trávenie času s priateľmi.

Nórska bežkyňa na lyžiach a najúspešnejšia... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
Marit Björgenová Nórska bežkyňa na lyžiach a najúspešnejšia športovkyňa v histórii ZOH Marit Björgenová so svojimi krajankami.

Tento prístup si pochvaľujú aj samotní nórski reprezentanti. „Kultúra a prostredie, v ktorom vyrastáme, sú skvelé,“ povedala dvojnásobná strieborná medailistka zo superobrovského slalomu a zjazdu z Pjongčangu Ragnhild Mowinckelová.

Nórsky zimný olympijský tím trénuje spoločne aj mimo sezóny a je povestný tým, že každý piatok jeho členovia, spoločne so svojimi manželmi, manželkami či partnermi, spoločne večerajú mexické tacos. Podobne, ako je to trochu prekvapivo v piatok večer tradíciou v mnohých nórskych rodinách. V príprave jedla sa striedajú. Pred súťažami spolu zase nórski olympionici hrajú karty a ďalšie hry. „Myslím si, že je to dobrý spôsob, ako budovať tím,“ uviedla Mowinckelová.

Nórsky lyžiar Leif Kristian Nestvold-Haugen, ktorý bol na olympiáde členom bronzového tímu v alpskom lyžovaní zmiešaných družstiev, vyhlásil, že nie je nič neobvyklé, keď spolu členovia tímu spoločne trávia v izbe 250 dní v roku.

Radosť nórskych lyžiarov z bronzu v tímovej... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Nórsko, lyžiari, radosť Radosť nórskych lyžiarov z bronzu v tímovej súťaži.

„Zriedkakedy spíme v päťhviezdičkových hoteloch a nemávame jednolôžkové izby. Niekedy máme izbu, v ktorej je iba manželská posteľ. Potom spíme s kolegom v jednej posteli. Nevidím v tom problém,“ povedal pre denník The Guardian.

Podľa Mortena Aasena, ktorý reprezentoval Nórsko v jazdectve na letnej olympiáde v roku 1992, ide táto solidarita niekedy tak ďaleko, že najlepší športovci finančne prispievajú tým menej úspešným, aby sa mohli zúčastniť na tréningových kempoch.

„Tento prístup je typický pre celý systém. Nevenujeme sa bobovému a skeletonovému športu, pretože to stojí príliš veľa peňazí. To je taký nórsky paradox. Sme veľmi bohatá krajina, ale veríme v socializmus. V to, že úspech by mal byť predovšetkým výsledkom tvrdej práce a pospolitosti,“ do­dal.

Nórski olympionici taktiež nedostávajú od svojich zväzov žiadne odmeny a prémie. „Domnievame sa, že prémia robia z ľudí niečo, čím by byť nemali,“ objasnil Övrebö.

A podľa strieborného a bronzového medailistu z Pjongčangu lyžiarov Kjetila Jansruda platí v nórskom olympijskom tíme ešte jedno pravidlo: „Nie je v ňom miesto pre idiotov“. „Nie je dôvod, prečo by sa dobrý športovec mal správať ako hlupák. Takých v tíme jednoducho nestrpíme,“ povedal denníku The Guardian.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #nórski športovci