Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mama sa bojí lietania. Dcéra Ester ju uchvátila krídlami

Pred dvoma týždňami jej meno poznal málokto. V závere druhého mesiaca v roku je najskloňovanejšou športovkyňou sveta.

25.02.2018 17:04
Ester Ledecká Foto: ,
Ester Ledecká.
debata (4)

Číslo 2 je pre Ester Ledeckú osudovým. Keby si vytvárala pomyselný životopis pre budúcich sponzorov – ktorých podľa vlastných slov veľmi potrebuje – objavilo by sa v ňom niekoľkokrát. Počítajte…

V kolónke vek nájdete 22. V časti zamestnanie nájdete dva športy – alpské lyžovanie a snoubording. V sekcii úspechy by bolo okrem iného uvedené, že sa 2-krát stala majsterkou sveta na doske (2015/2016 a 2016/2017). Nezabudla by ani na fakt, že na svojej druhej olympiáde (po Soči 2014) získala v Pjongčangu 2 zlaté medaily v dvoch rôznych disciplínach.

Tu sa výpočet jej magického čísla končí. Patrí sa pridať ešte jedno. To najpodstatnejšie. Je jedinou športovkyňou v dejinách, ktorá získala najcennejší kov v dvoch odlišných disciplínach na zimných Hrách.

Návrat v čase

Nemožno sa čudovať, že jej šokujúce víťazstvo v super G (17. februára) i potvrdenie roly favoritky (24. februára) označujú Česi za jeden z najsilnejších momentov ich športovej histórie.

"Myslím si, že je to najväčší úspech našej športovkyne od čias Věry Čáslavskej, ťažko mi napadne iné porovnanie,” priznal pre idnes.cz prezident Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Ja som oproti Věre maličká, čo si budeme hovoriť,” oponovala Ledecká pri porovnaní so sedemnásobnou olympijskou víťazkou v gymnastike.

Zlatá Češka Ester Ledecká Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zlatá česká snoubordistka Ester Ledecká na...

Rodáčka z Prahy upútala aj za hranicami rodnej krajiny. Francúzska agentúra AFP ju nazvala skutočným osviežením Hier. Francúzsky L'Équipe i taliansky Corriere della Sera k jej menu pridali aj veľavravné slovo legenda. Anglický Daily Mail Ledeckú označil ako zázrak na snehu. "Jej odmietnutie špecializácie je extrémnym návratom do čias, keď nebola taká podstatná,” zamýšľa sa New York Times.

"Pokiaľ ma bude baviť oboje, nebudem si vyberať medzi lyžami alebo doskou. Budem robiť oba športy. Dúfam, že sa tým bude dať aj dobre uživiť,” uviedla Ledecká.

Predzvesť v Beskydách

Kľúčom k úspechom je podľa jej prvého trénera Jana Lukáša pracovitosť. U Ledeckej sa prejavovala už v ranom detstve. Zdobí ju doteraz.

"Od mala bola samostatná. Žiaden extrovert. Keď niečo chcela, povedala. Viaceré deti už reptali, chceli ísť domov. Ona nekecala a krúžila,” smeje sa Lukáš.

Jeho zverenka je dnes svetovou športovou superstar. Dogmu o špecializácii vyvrátila v základoch. „Zlato vám buď zviaže ruky alebo dá krídla,“ povedal po víťazstve v super G Ledeckej snoubordový tréner Justin Reiter.

Mal pravdu a podľa Lukáša z Ledeckej obe disciplíny urobili výnimočnú pretekárku s hviezdnou budúcnosťou.

"Stále ju baví trénovať. Podobne ako v detstve. Všetky informácie hltala na sto percent. Pred desiatimi rokmi vyhrala na Zimnej olympiáde mládeže v Beskydách obe snoubordové disciplíny, v alpskom lyžovaní dvoje z troch pretekov. To bola predzvesť. Nemyslím si, že snoubord pestuje u lyžiarov zlé návyky a naopak. Je tam dôležitý cit pre sklz a rovnováhu. Mnohým tieto atribúty chýbajú,” prezradil Lukáš.

Životný telefonát

O zlate zo zjazdového lyžovania snívala už od detstva. Jej púť k nemu sa začala v januári 2016 po telefonáte Zuzany Ledeckej a Tomáša Banka.

"Esterina mama ma poprosila, či by som s ňou nešiel do Garmisch-Partenkirchenu, kde mala Ledecká premiéru vo Svetovom pohári. Povedal som si prečo nie. Bolo to životné rozhodnutie,” vrátil sa do minulosti Ledeckej tréner a brat bývalého českého lyžiara Ondřeja Banka.

"Keď som ju v Ga-Pa videl, povedal som si: Tá je neskutočná. Bude dobrá, raz dokonca lepšia ako Ondřej,” doplnil Bank.

Šokujúcou víťazkou ženského super G na ZOH 2018... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
ZOH 2018, super G, Ester Ledecká Šokujúcou víťazkou ženského super G na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu sa napokon stala česká reprezentantka Ester Ledecká.

Už dnes, ešte stále na začiatku kariéry Ledeckej možno povedať, že je hviezdou svetového športu. Kým pred Pjongčangom bola tým ostatným z alpských svahov iba chudobnou príbuznou, po ňom sa sponzori o český multitalent pobijú.

"Nech sa udeje hocičo, zostane tou istou Ester, akou bola predtým,” je presvedčený jej otec – spevák Janek Ledecký. "Chcela by som tieto zlaté medaily venovať práve rodičom. Bez nich by sa nič z toho nestalo. Obzvlášť mamičke, ktorá je so mnou odmalička. Napriek tomu, že sa veľmi bojí lietania, bola v Pjongčangu so mnou. Hoci prišla trochu sfetovaná z toho strachu a budem ju musieť cestou späť držať za ruku, som nesmierne šťastná. Verím, že som jej to vrátila,” dodala Ledecká.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Ester Ledecká