Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Princezná proti kráľovnej. Zagitovová preskákala Medvedevovú

Je v tom kus symboliky: prvé zlato pre Olympijských športovcov z Ruska získala v Pjongčangu krasokorčuliarka Alina Zagitovová.

23.02.2018 19:06
Jevgenija Medvedevová, Alina Zagitovová Foto: ,
Jevgenija Medvedevová a Alina Zagitovová.
debata (1)

Tohtoročná majsterka Európy z Moskvy vyhrala súboj o olympijské prvenstvo s krajankou, dvojnásobnou majsterkou sveta i Európy Jevgenijou Medvedevovou.

Zjednodušene: dynamická skoková paráda pätnásťročnej Aliny (šestnásť bude mať 18. mája) zdolala elegantnú ladnosť 18-ročnej Jevgenije. Obe pritom vedie uznávaná trénerka Eteri Tutberidzeová.

Pripomenieme: Medvedevová vlani v decembri v Lausanne ako členka ruskej delegácie pred Medzinárodným olympijským výborom obhajovala účasť čistých ruských športovcov na zimnej olympiáde v juhokórejskom dejisku.

Hoci bezprostredne po rozhodnutí, že sa budú musieť zriecť svojej vlajky i hymny, váhala, či pôjde, napokon sa najväčšia favoritka rozhodla reprezentovať svoju krajinu. Na najvyššiu métu však nedosiahla.

Ruská krása na ľade v obrazoch Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Jevgenija Medvedevová a Alina Zagitovová.

Uvažovala, že skončí

Zagitovová pritom akoby kopírovala príbeh Medvedevovej.

Jevgenija sa tiež v pätnástich ako kométa objavila na krasokorčuliarskom nebi – a vyhrávala, na čo siahla, prekonávala jeden svetový rekord za druhým. V pätnástich v americkom Milwaukee, v prvom štarte medzi profesionálkami, vyhrala prvé seniorské Grad Prix.

Predtým sa víťazne naladila v prvom štarte medzi ženami – v októbri 2015 na bratislavskom Memoriáli Ondreja Nepelu. Prvenstvo získala aj vlani. V novembri si však zlomila kostičku v členku, na dva mesiace vypadla zo súťažného diania. Vrátila sa doň na ME v Moskve – a podľahla vychádzajúcej hviezdičke Zagitovovej, jej tímovej kolegyni v skupine trénerky Tutberidzeovej.

A ruskí priaznivci riešili dilemu: tešiť sa z Aliny alebo smútiť s Jevgenijou. Pritom veľa nechýbalo, aby mladšia z nich s krasokorčuľovaním skončila.

„Trénerka ma vyhnala z ľadu, lebo som nepracovala podľa jej predstáv, nebrala som niektoré cvičenia vážne. Už som sa chystala odísť do Iževska, odkiaľ pochádzam a skončiť s krasokorčuľo­vaním. No pani Eteri mi navrhla ostať. Veľmi som sa potešila – až som pocítila nervózne šteklenie motýlikov v žalúdku. To bol kľúčový moment v mojej kariére, bez toho by som sa neobjavila na olympiáde,“ vravela ruským médiám.

Priznala, že keď Medvedevová vyšla na ľad, rozbúchalo sa jej srdce. „Teraz je to už v norme, vzájomne sa rešpektujeme a rozumieme si.“

„Je to bomba,“ spontánne zareagovala rešpektovaná trénerka Tatiana Tarasovová – vychovala viacerých olympijských šampiónov – keď videla Alinino vystúpenie na majstrovstvách Ruska v roku 2016. Zagitovová skončila na domácom šampionáte junioriek deviata, nič neveštilo jej trblietavú budúcnosť.

Potom však akoby švihla čarovným prútikom, začala skákať čisto a s radosťou, technicky prevýšila konkurenciu. Potvrdila to aj v krátkom programe v Pjongčangu – dostala zaň rekordný počet 82,92 bodu, o 1,31 viac než Medvedevová.

Risk priniesol zlato

Na tréningu pred voľnými jazdami si Zagitovová nakonila publikum kaskádou piatich trojitých skokov: štyroch rittbergerov a lutza. Vo voľnej jazde však pri jej korunnej kombinácii trojitého lutza a trojitého rittbergera nemala čistý výjazd z prvého skoku, aby mohol nasledovať druhý.

To bol kľúčový moment: riskne a zaradí ju ešte raz? Zaradila ako sa na kandidátku na olympijské zlato patrí – a náročnú situáciu zvládla. Horšie ako druhá už byť nemohla.

„Preberali sme to s trénerkou, ak by prvý pokus nevyšiel, tak skočím druhý lutz s rittbergerom. Trochu ma to vyrušilo, bola som nachystaná urobiť všetko na prvý raz. Môže sa to stať, každý športovec sa s tým musí vyrovnať. Získala som ďalšiu cennú skúsenosť,“ zdôverila sa médiám.

Medvedevová nastúpila vo voľnej jazde na motívy tragického príbehu Anny Kareninovej posledná – a jej precítený výkon, po ktorom prejavila veľké emócie, na zlato napokon nestačil.

„Korčuľovala som ako v opare. Tie štyri minúty som si užívala, patrili len mne. Cítila som sa naozaj ako Anna Kareninová, sledoval ma celý svet. Chcela som zavŕšiť svoje vystúpenie na Hrách tak, aby som nemusela nič ľutovať. To mi vyšlo,“ citovali ju agentúry. Vzápätí po oznámení výsledkov neudržala slzy, no v zákulisí sa s Alinou objali a padli si do náručia.

Alina ako Musk

„Krasokorčuľovanie je náš národný šport. Za posledné štyri roky sme dosiahli vynikajúce úspechy,“ uviedla Tarasovová v denníku Sport-Express. Považuje výsledok za spravodlivý?

„Plakala som, nemohla som komentovať. Medvedevová korčuľovala do roztrhnutia aorty, ak by nebola na konci minulého roku zranená, mohla by najnáročnejšie prvky zaradiť do druhej časti voľnej jazdy, za čo je bodový bonus,“ netajila priazeň k Medvedevovej.

„Obe sú vynikajúce, no vyhrať mohla len jedna. Alina si zlato zaslúžila za zdravú drzosť, charakter, bojovnosť – vlastnosti, ktorými presvedčila vo voľnej jazde. Keď jej nevyšla náročná kombinácia skokov, neváhala ju zopakovať neskôr,“ pochválil víťazku olympijský šampión z roku 2002 Alexej Jagudin.

Američanka Tara Lipinská, zlatá olympijská medailistka z roku 1998, prirovnala Zagitovovú k americkému miliardárovi Elonovi Muskovi. „Alina tiež robí kúsky, ktoré pred ňou nerobil nik,“ vyslovila jej kompliment.

Vydržia obe pôvabné ruské hviezdy do Pekingu 2022?

„Ja určite. Zlato sa pokúsim obhájiť,“ zdôraznila Zagitovová bezprostredne po tom, ako obom ruským medailistkám fanúšikovia zaspievali na slávnostnom ceremoniáli ruskú hymnu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Jevgenija Medvedevová #Alina Zagitovová