Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbožňuje Federera. Kráča po stopách sestry

V žiadnej disciplíne nie je najlepšia. Nikdy nevyhrala preteky Svetového pohára. Len trikrát sa v nich postavila na pódium. V Pjongčangu však využila všestrannosť a nadviazala na staršiu sestru.

23.02.2018 23:00
debata
Michelle Gisinová so zlatou olympijskou... Foto: TASR/AP, Patrick Semansky
Gisinová Michelle Gisinová so zlatou olympijskou medailou za triumf v alpskej kombinácii.

Najlepší slalom života

Švajčiarka Michelle Gisinová ovládla štvrtkovú alpskú kombináciu. Výbornú východiskovú pozíciu si vytvorila tretím miestom v zjazde a slalom zvládla natoľko dobre, že ju nepredstihla ani slalomárska suverénka Mikaela Shiffrinová. Petra Vlhová obsadila piatu priečku.

„Je nádherné stáť na pódiu s dvoma úžasnými lyžiarkami ako sú Mikaela a Wendy (Holdenerová). Vedela som, že musím zajazdiť najlepší slalom života, aby som mala šancu na zlato. Bolo to úchvatné. Celú sezónu sa mi nepodarilo chytiť správny rytmus. Prišlo to v najlepší možný moment,“ rozplývala sa nadšená Gisinová. Získala len druhú veľkú medailu medzi seniormi.

Dvadsaťštyriročná Micki začala s lyžovaním už v jednom roku. Jej vzorom vždy bola staršia sestra Dominique, obdivuje však aj bývalého amerického lyžiara Bodeho Millera a krajana Rogera Federera.

Výnimočného tenistu po prvý raz naživo stretla pred rokom, pri jej prvom veľkom úspechu. Na majstrovstvách sveta v St. Moritzi získala striebro – ako inak v kombinácii. A medzi gratulantmi bola aj súčasná mužská tenisová jednotka.

„Keď ma objal, podlomili sa mi nohy. Bol to nádherný okamih. Porozprávala sa s ním aj moja mamina, ktorá je jeho veľká fanúšička. Na tento deň budem ešte dlho spomínať,“ vravela rozrušená Gisinová pre Blick a pridala aj detaily, o čom sa so slávnym krajanom rozprávala:

„Pogratuloval mi k striebru a ja jemu k výnimočnej kariére i nedávnemu triumfu na Australian Open. Vravel mi, že tomu sám dlho nemohol uveriť a musel si pozrieť záznamy.“

Dominique jej vzala telefón

Tentoraz jej priamo v Pjongčangu gratulovala aj sestra Dominique, zlatá medailistka v zjazde spred štyroch rokov v Soči. Večer pred pretekmi poslala Michelle skôr do postele, vzala jej mobilný telefón a vybavila za ňu dôležitú korešpondenciu.

„Nepotrebujem ju mať pri sebe len ako konzultantku, čo sa týka lyžovania. Je pre mňa dôležitá najmä ako sestra. Odviedla vynikajúcu prácu,“ usmievala sa v rozhovore pre Luzerner Zeitung.

„Vedela som, že zjazd zvládnem. Nezvyknem padať. Dva roky sa mi to nestalo. No nebolo jednoduché zvládnuť to v hlave. Sestra mi veľmi pomohla,“ dodala Gisinová.

Strieborná Američanka Mikaela Shiffrinová so... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Gisin Shiffrin Strieborná Američanka Mikaela Shiffrinová so švajčiarskou dvojicou Michelle Gisinová (zlato), Wendy Holdenerová (bronz).

Príbeh oboch sestier je veľmi podobný. Ani Dominique nebola pred Soči žiadnou superhviezdou. Počas ôsmich sezón vo Svetovom pohári dosiahla len tri víťazstvá (dvakrát vyhrala zjazd a raz super G) a na piatich majstrovstvách sveta sa nedočkala žiadnej medaily.

Pod piatimi kruhmi sa o zlato podelila s Tinou Mazeovou.

„Som nesmierne šťastná a ohromená. O niečom takomto som nikdy ani nesnívala. Po pretekoch som hovorila so svojimi starými rodičmi, spolu sme plakali. Neprekáža mi, že zlato získala aj Tina,“ rozdávala úsmevy na všetky strany.

Po skončení kariéry vstúpila do armády. Chcela sa stať pilotkou švajčiarskych vzdušných síl. Sna sa však musela vzdať pre množstvo zranení kolien, ktoré utrpela počas lyžiarskej kariéry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Pjongčang 2018 #Michelle Gisinová