Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zachránil ho falošný štart. Zažil zlatý výdych

Získal siedme olympijské zlato pre Holandsko v rýchlokorčuľovaní. Stal sa jediným mužom v tomto športovom odvetví, ktorý v Pjongčangu obhájil prvenstvo. Nechýbalo však veľa a víťaznú eufóriu by vystriedal veľký smútok.

23.02.2018 17:25
Kjeld Nuis Foto: ,
Kjeld Nuis (vľavo) počas svojej jazdy proti Fínovi Mikovi Poutalovi.
debata

Kjeld Nuis bol favoritom posledného 18. páru. Pred sebou mal tisíc metrov dôležitého boja. Potvrdí rolu majstra sveta a najväčšieho ašpiranta na zisk zlatej medaily? Bude sa z najcennejšieho kovu tešiť podobne ako po pretekoch na 1500 metrov?

„Vyzeralo to, že sa mi to nepodarí,“ rozhovoril sa Nuis pre holandskú televíziu. „Mali sme uliaty štart. Mal som obavy, ako by sa podo mnou prelomil ľad. Hovoril som si: to je zlé, to je zlé. Celý som sa triasol od nervov. Našťastie sme štartovali ešte raz. Inak by som tú stratu určite nedobehol,“ priblížil.

Ak by sa štart neopakoval, určite by sa nestal tretím rýchlokorčuliarom v histórii, ktorý nadviazal na titul majstra sveta aj pod piatimi kruhmi. Predtým sa to podarilo Ericovi Heidenovi na Hrách v Lake Placid 1980 a Gaetan Boucherovi o štyri roky neskôr v Sarajeve. Pred strieborným Nórom Havardom Lorentzenom vyhral Nuis iba o 4 stotiny sekundy.

„Nesmierne som bojoval. So sebou i s časom. Vyhral som o malý kúsok, bolo to naozaj veľmi tesné. Obetoval som tomuto momentu mnohé. Bola to vzrušujúca jazda. Dostalo ma to až tak, že ani poriadne neviem, čo hovorím. Celý čas som si v duchu opakoval, že musím s blížiacim sa koncom pomaly pridávať. Vyšlo to skvele,“ usmieval sa.

Dvadsaťosemročný rodák z Leidenu priznal, že ho prvé zlato dostalo pod nevídaný tlak. „Prvé zlato bolo pravým víťazstvom, druhé výdychom. Bol som napätý, lebo som chcel vyhrať. Mojím telom prešiel kopec nervov. Som pyšný na to, ako som sa s nimi vyrovnal. Všetok stres je preč, už ma to nezaujíma. Užívam si moje veľké víťazstvo,“ doplnil Nuis.

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlokorčuľovanie #Pjongčang 2018 #Kjeld Nuis