Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda má ďalší dopingový prípad. Opäť je z Ruska

Druhý ruský športovec na ZOH v Pjongčangu neprešiel dopingovou skúškou. Pozitívny nález na zakázanú látku mala bobistka Nadežda Sergejevová, ktorá spoločne s Anastasiou Kočeržovovou obsadili v súťaži dvojbobov dvanáste miesto.

23.02.2018 11:31 , aktualizované: 15:11
Rusko zoh Foto: ,
Fanúšičky Ruska na ZOH v Pjongčangu.
debata (462)

Tridsaťročnej ruskej pilotke našli v tele stopy zakázanej látky aj pred dvoma rokmi, keď ju pozitívne testovali na meldónium. Trestu sa však vyhla, pretože stopy tejto látky môžu v tele zostať aj niekoľko mesiacov a na listinu zakázaných prostriedkov sa dostala až v roku 2016.

Prvým dopingovým previnilcom z tímu Olympijských športovcov z Ruska bol v Pjongčangu hráč curlingu Alexander Krušelnickij, ktorý spolu s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou získal bronz v súťaži zmiešaných tímov.

Krušelnickij mal pozitívny nález na meldónium. Táto látka je na zozname zakázaných prostriedkov od 1. januára 2016. Všeobecne zlepšuje regeneráciu a výdrž.

Najznámejším prípadom, ktorý doplatil na meldónium, bola ruská tenisová hviezda Maria Šarapovová. Tá si musela odpykať 15-mesačný dištanc.

Ruské bobistky Nadežda Sergejevová (vpravo) a... Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
boby rusko Sergejevová Ruské bobistky Nadežda Sergejevová (vpravo) a Anastasia Kočeržovová na ZOH v Pjongčangu.

Sergejevová mala v tele zakázaný trimetazidín. Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je trimetazidín antianginózne liečivo, ktoré sa na Slovensku používa na dlhodobú liečbu ischemickej choroby srdca, prevenciu anginóznych záchvatov v monoterapii alebo v kombinácii s inými liekmi. V niektorých iných štátoch EÚ sa zároveň používa aj na liečbu vertiga, tinitu a porúch zraku.

„Žiaľ, tento prípad svedčí o nedbanlivosti športovkyne. Môžem povedať, že nás všetkých sklamala,“ reagoval pre portál sport-ekspress vedúci delegácie Olympijských športovcov z Ruska v Pjongčangu Stanislav Pozdňakov.

Ďalší dopingový prípad môže vážne ohroziť ruské snahy o získanie povolenia použiť vlastnú vlajku na záverečnom ceremoniáli.

V rámci opatrení Medzinárodného olympijského výboru (MOV) môžu Rusi vystupovať v Kórejskej republike iba pod neutrálnou vlajkou s označením Olympijskí športovci z Ruska, vrátane otváracieho aj záverečného ceremoniálu.

Pre dobré správanie ich športovcov však MOV uvažuje, že suspendáciu zruší a vráti im národnú vlajku. Rozhodnutie by malo padnúť v sobotu.

462 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH