Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podobný scenár. Prinesie lyžiarom olympijskú medailu?

Bola to senzácia. Obrovská. Historická. Strieborná.

23.02.2018 12:00
debata

Nič nie je nemožné

Štrnásty február lanského roku bude už naveky nezabudnuteľným dňom pre slovenské alpské lyžovanie. V jeho historických kronikách bude navždy zapísaný tento dátum zlatými písmenami.

Kvarteto Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Andreas Žampa a Matej Falat na majstrovstvách sveta v St. Moritzi predviedlo famózne výkony. Vo Švajčiarsku sa stali vicemajstrami sveta v tímovej súťaži.

„Cítim sa, ako keby sme získali zlato,“ hovorila Velez-Zuzulová po pretekoch pre RTVS.

„Všetci nás považovali za outsiderov. Ukázali sme im, že nič nie je nemožné, tešila sa Vlhová. "Neviem, či sa mi nesníva,“ reagoval Falat. „Je to životný výsledok,“ pritakal mladší z dvojice kežmarských bratov Andreas Žampa.

Na dosah ho má slovenské kvarteto aj v sobotu. Od 3.00 (prenos vysiela RTVS) môže znovu zabojovať o pódiové umiestnenie.

Namiesto cenných kovov sklamanie

Alpskí lyžiari spod Tatier – obzvlášť ich nežnejšia časť – mali patriť na olympijských Hrách v Pjongčangu k veľkým slovenským medailovým želiezkam. Podobne ako v St. Moritzi.

Lenže pod piatimi kruhmi ani jeden z nich neprekročil svoj tieň. Nedosiahol na medailu a len ťažko sa priblížil k svojim limitom. Rovnako ako vo švajčiarských Alpách pred rokom.

Vlhová patrila k horúcim kandidátkam na cenný kov v najtočivejšej disciplíne. Nezvládla však prvé kolo slalomu a veľké manko v druhom už nezmazala.

Od Velez-Zuzulovej sa veľa očakávať nedalo. Jej návrat do akej-takej športovej formy za takú krátku dobu možno pokojne považovať za športový zázrak. Na svahu však neprišiel. V slalome skončila o štyri priečky za Vlhovou na 17. priečke.

V St. Moritzi taktiež nebolo z medailovej žatvy nič. Velez-Zuzulová vypadla, Vlhová skončila na štvrtom mieste.

„Tento výsledok ma teší i mrzí. Bolo to veľmi blízko medaily,“ smútila Vlhová. „Toto vypadnutie ma bude bolieť ešte veľmi dlho,“ lamentovala Velez-Zuzulová.

Kto bude žolíkom?

Bolesť netrvala tak dlho, ako by sa mohlo zdať. Sklamanie doviedlo slovenské esá k skvelému úspechu. Kľúčovým mužom strieborného ťaženia bol Falat. Rodák z Bojníc sa svojej roly nezľakol. Nulový psychický tlak mu veľmi pomohol.

Adam Žampa by mohol pomôcť tímu k dobrému... Foto: TASR, Michal Svítok
Kórea Pjongčang ZOH2018 Alpské Lyžovanie Slalom Muži Adam Žampa by mohol pomôcť tímu k dobrému výsledku.

„Kto by povedal, že majster sveta Nemec Felix Neurether si neporadí vo štvrťfinále s dovtedy neznámym Matejom Falatom,“ vravel vtedy niekdajší tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie Karol Král.

Mužského žolíka budeme potrebovať aj v Južnej Kórei. Či ním bude niekto z dvojice Žampovcov Adam alebo Andreas či opäť Falat zatiaľ nevedno. Podobne ako kompletnú štvorčlennú zostavu. Najväčšia tiaž prípadného (ne)úspechu znovu pripadne na ženskú polovicu tímu.

Dievčatá patria k špičke štartového poľa. Vlhová vyhrala dva slalomy prebiehajúceho Svetového pohára – v Levi a Lenzerheide. Velez-Zuzulová sa vo švajčiarskom stredisku vrátila do súťažného kolotoča tretím najlepším druhým kolom. Obe sú na olympijský tlak pripravené.

Veronika Velez-Zuzulová počas slalomu v... Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Veronika Velez-Zuzulová Veronika Velez-Zuzulová počas slalomu v Pjongčangu.

„Je úžasné, že sa znovu pobijeme o čo najlepšie umiestnenia. Tímová súťaž je pre nás veľkou motiváciou. Môžeme v nej urobiť dobrý výsledok. Teším sa, že budeme všetci spolu bojovať za našu krajinu,“ povedala Velez-Zuzulová. „Som rada, že Veronika je späť. Je pre nás veľmi dôležitá. Všetko je to najmä o tíme. Budeme sa snažiť ukázať naše maximum a uvidíme, ako sa nám bude dariť,“ konštatovala Vlhová.

Už raz sa tento nepriaznivý scenár obrátil na radostný medailový krik. Bude po St. Moritzi znieť aj v Pjongčangu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Andreas Žampa #Matej Falat #Pjongčang 2018