Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbližovanie krajín či propaganda režimu? Severokórejčania na olympiáde pohoreli

Severokórejskí športovci, ktorí boli na poslednú chvíľu vyslaní na zimnú olympiádu do Južnej Kórey v rámci zbližovania oboch krajín, v súťažiach pohoreli.

22.02.2018 20:53
Pjongčang, roztlieskavačky Foto: ,
Severokórejské roztlieskavačky na ZOH v Pjongčangu.
debata (16)

Väčšina z nich skončila na poslednom mieste alebo tesne nad ním. Uviedla to vo štvrtok agentúra AP, podľa ktorej sa na olympijských hrách ukázala nepripravenosť a neskúsenosť športovcov z tejto chudobnej a izolovanej krajiny.

Severokórejskej delegácii sa napriek tomu podarilo strhnúť na seba pozornosť, či už to bolo vďaka desiatkam roztlieskavačiek či návšteve sestry diktátora Kim Čong-una. Kritici účasť severokórejskej výpravy označujú za súčasť propagandy severokórejského režimu.

Asi najväčšiu publicitu zo športovcov mal tím hokejistiek Severnej a Južnej Kórey. Bol to prvý spoločný kórejský tím, ktorý sa kedy zúčastnil na olympiáde.

Na turnaj ôsmich krajín sa družstvo dostalo vďaka tomu, že Južná Kórea bola hostiteľom Hier. Výsledkom však hokejistky neprekvapili. Všetkých päť zápasov prehrali, dostali 28 gólov a strelili iba dva.

Okrem hokejového tímu, v ktorom bola prevaha hráčok z Juhu, dopadla podľa očakávania najlepšie severokórejská krasokorčuliarska športová dvojica Kim Ču-sik, Rjom Te-ok – jediní športovci z KĽDR, ktorí sa na Hry kvalifikovali. Ani oni však nezaznamenali výraznejší úspech, nakoniec im pripadlo 13. miesto z 22 párov.

Kim Ču-sik a Rjom Te-ok - jediní športovci z... Foto: Reuters, Damir Sagolj
Kim Ču-sik, Rjom Te-ok Kim Ču-sik a Rjom Te-ok - jediní športovci z KĽDR, ktorí sa kvalifikovali do Pjongčangu.

Severokórejská lyžiarka Kim Rjon-Hjang skončila 54. z 54 prete­károk, ktoré dokončili slalom, a na 67. mieste zo 67 účastníčok pretekov v obrovskom slalome.

Nedarilo sa ani mužom. Severokórejčania Čche Mjong-Kwang a Kang Song-il boli v obrovskom slalome 74. a 75. z 75 prete­károv, ktorí súťaž dokončili. Slalom Kang nedokončil a Čche bol posledný z tých, ktorí trať zdolali.

V behu na lyžiach nastúpila Ri Jong-kum v závode na desať kilometrov voľnou technikou a bola 89. z 90. Seve­rokórejčania Han Čchon-kjong a Pak Il-čchol obsadili medzi 116 účastníkmi závodu na pätnásť kilometrov voľnou technikou 101. a 107. miesto.

Pád severokórejského lyžiara Kang Song-ila. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Kang Song-il Pád severokórejského lyžiara Kang Song-ila.

Len šestnásťročný rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Čong Kwang-pom v pretekoch na 500 metrov zakopol a spadol hneď na štarte. Na trati 1500 m mal Severokórejčan Čche Un-song škaredý pád pri tréningu a aj on skončil na svojej rozjazde posledný, napísala AP.

Severná Kórea sa zúčastnila na zimných olympijských hrách deväťkrát, prvýkrát to bolo v Innsbrucku v roku 1964. Získala dovedna dve medaily; striebornú a bronzovú v rýchlokorču­liarskych súťažiach.

Na tohtoročnú zimnú olympiádu vyslala päťstočlennú delegáciu, v ktorej však bolo len minimum športovcov. Tvorilo ju 229 roztlieska­vačiek a 137 členov hudobného súboru, ale aj politici, novinári či družstvo na predvádzanie taekwonda.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Pjongčang 2018