Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Říha: Česi sú každou výhrou silnejší. Rusi si vzali k srdcu slovenskú výstrahu

Veľmi dobre pozná slovenský, český i ruský hokej. Tréner Miloš Říha (59) dlhodobo pôsobil v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige, predtým v slovenskej i českej najvyššej súťaži. Pozorne sleduje i olympijský turnaj v Pjongčangu.

22.02.2018 20:20
ZOH 2018, hokej, Česko - Švajčiarsko Foto: ,
Český hokejista Adam Polášek (61) v súboji so Švajčiarom Andresom Ambuhlom.
debata (15)

„Slováci sa v prvom zápase víťazstvom nad Rusmi postarali o senzáciu, no potom akoby stratili dych. Česi majú vyvážený tím, Rusi si brúsia zuby na zlato. Súboj o postup do finále s Českom je pre obe mužstvá prestížnou záležitosťou,“ vraví bývalý tréner bratislavského Slovana.

Čo ste si pomysleli po výhre Slovenska nad Ruskom?

Príjemne prekvapila – a nielen mňa. Slováci odohrali s výnimkou úvodných piatich minút výborný zápas. Hrali nesmierne húževnato, dlho som nevidel toľko zblokovaných striel a obetavých zákrokov. Bili sa o dobrý výsledok – a aj ho dosiahli. Proti veľkému favoritovi sa vytiahli, mali aj potrebnú štipku šťastia.

Poznáte ruskú mentalitu. Ukolísal Rusov rýchly dvojgólový náskok?

Keď akékoľvek mužstvo za necelých päť minút strelí dva góly, trochu poľaví z ostražitosti. Nepovedal by som, že Rusi Slovákov podcenili, skôr, že sa podvedome uspokojili s tým, že sa už nič nepríjemné nemôže stať. Začali trochu vymýšľať – a potom sa už nedostali do pôvodného herného rytmu. Slováci rýchlo vyrovnali, dlho držali nerozhodný stav, výborne pokrývali stredné pásmo. S pribúdajúcim časom uverili, že by mohli aj vyhrať – a siahli si na malý zázrak.

Prečo nepokračoval aj ďalej? Kde prišli zverenci Craiga Ramsayho o lepšiu východiskovú pozíciu v skupine?

Každé mužstvo má istý strategický plán. Bez ohľadu na výsledok zápasu s Ruskom – nečakaným bonusom bol plný bodový zisk – rozhodujúcim mal byť súboj so Slovinskom. Naň sa mali najviac sústrediť. Predtým po solídnom výkone podľahli USA, no stále mali šancu na prvenstvo v skupine. Proti Slovinsku ju nevyužili, kľúčový zápas nezvládli, podľahli po samostaných nájazdoch. Najslabší výkon podali v druhom zápase proti USA.

ZOH 2018: Hokejový zápas Slovensko - OŠR Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Brankár Branislav Konrád oslavuje víťazstvo nad...

Chýbal vám niekto v slovenskej nominácii?

Nebolo veľmi z čoho vyberať. Možno niektorí hráči mohli byť iní, no realizačný tím sa rozhodol pre tých, ktorým najviac dôveroval a ktorí mu pasovali do systému.

Z vášho pohľadu – vydal sa slovenský hokej správnou cestou?

To si po jednom turnaji netrúfam posúdiť, to ukáže až čas. Realizačný tím to nemá ľahké, slovenský hokej už nemá takú kvalitu, ako keď získaval medaily na majstrovstvách sveta. Dôležité je, aby sa držal nastavenej jednotnej línie, netrieštil sa na skupinky. Žiada si to veľkú trpezlivosť a spoločnú spriaznenosť všetkých, ktorí v ňom pracujú. Hokejový svet napreduje, preto je dôležitá súdržnosť.

V čom je český hokej ďalej? Experti tvrdia, že tiež v porovnaní s jeho najlepšími časmi zaostáva, má dlhý medailový pôst.

Nechcem sa púšťať do nejakého porovnávania. Českým hokejistom sa zatiaľ na olympijskom turnaji darí, každý priaznivý výsledok zvyšuje sebavedomie. Tréneri poskladali vyvážené mužstvo, utvorila sa výborná partia – a každým víťazstvom je silnejšia.

Kto sa v príťažlivom semifinále Rusko – Česko viac obáva súpera? Tipnete si výsledok?

Zásadne netipujem, lebo spravidla to dopadne opačne než môj tip. Oba tímy sa veľmi dobre poznajú, no myslím si, že viac sa obávajú Rusi, čím však nechcem tvrdiť, že prehrajú. Česi získali sebadôveru, ukázali vnútornú silu. Majú silnejší brankársky post, spoľahlivejšiu obranu. V ruskom tíme je zasa viac silných individualít, v zápase so Slovenskom dostal veľkú výstrahu a určite si ju vzal k srdcu. V situácii, v akej sa Rusi ocitli, veľmi túžia po zlatej satisfakcii. Teším sa na zaujímavý zápas.

Ktorú reprezentáciu najviac poznačila neúčasť hráčov z NHL? Švédsku?

Nemyslím si, hoci v NHL majú Švédi podstatne väčší potenciál než Nemci, ktorí ich teraz vyradili. Na každom podujatí príde nejaké prekvapenie, teraz sa udialo na úkor Švédov. Môžu si za to sami, mali dosť šancí i kvalít na víťazný obrat. Nemá cenu sa však zaoberať neúčasťou hráčov z NHL. Každý predsa vedel, že neprídu a podľa toho sa zariadil.

Bývalý tréner Slovana Miloš Říha. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miloš Říha Bývalý tréner Slovana Miloš Říha.

Chýbal vám v slovenskom tíme hráč z bratislavského Slovana?

Koho máte na mysli? Center Marek Viedenský bol dlho zranený, realizačný tím vyberal hráčov podľa aktuálnej výkonnosti a úloh, ktoré mali plniť. Bližšie podrobnosti tvorby tímu nepoznám.

Ako vidíte budúcnosť Slovana v KHL? Má v nej pokračovať?

To je vážna téma, má niekoľko aspektov. Ak budú splnené isté náležitosti, tak áno. V Bratislave je hlad po KHL, no pôsobenie Slovana v nej závisí najmä od dostatku financií. Na vlastnej koži som zažil, aké je náročné pracovať s mužstvom, keď chýbajú. Táto sezóna bola z tohto pohľadu najťažšia. Dlho sme čakali na začiatok prípravy i na posily, ktoré nemali takú kvalitu, ako sme si predstavovali. Vo finančnej neistote je ťažké presviedčať hráčov, aby uverili sľubom, že sa všetko obráti k lepšiemu. Ak Slovan získa do ďalšej sezóny dvoch top hráčov, ktorí naznačia, že situácia v klube je stabilizovaná, môže to pritiahnuť aj ďalších kvalitných hráčov. Slovan má vynikajúcich fanúšikov i špičkové zázemie, no pokračovať v provizóriu, aké som zažil počas troch rokov, veľký zmysel nedáva.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Českí hokejisti #Olympijskí športovci z Ruska