Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedny nevydarené preteky ma nemôžu zlomiť, vraví Paulína Fialková

Zadúšajúci plač vystriedal široký úsmev a pocit z dobre vykonanej práce. Paulína Fialková (25) sa po veľkom sklamaní z mixštafiet - na prvej streľbe minula sedem z ôsmich výstrelov - ukázala vo štvrtok v oveľa lepšom svetle.

22.02.2018 15:16
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková v cieli štafety žien na 4x6 km.
debata (9)

Ženskú štafetu rozbehla výborne, keď netrafila len jeden terčík a Anastasii Kuzminovej odovzdávala pomyselný kolík na tretej pozícii. Slovenky napokon po výbornom výkone celej štvorice (ešte Terézia Poliaková a Ivona Fialková) obsadili skvelú piatu priečku. „Tieto preteky boli pre mňa veľmi dôležité už len preto, že som sa dokázala opäť postaviť na štart a zvládnuť to,“ priznala sympatická biatlonistka.

Ako ste spokojná s vlastným výkonom?

To čo sa mi stalo v utorok, sa môže stať každému športovcovi. Každý biatlonista to zažije aspoň raz počas kariéry. Zbraň je technika a technika zlyháva v mnohých dôležitejších situáciách, ako sú biatlonové preteky. Stále ma mrzí, že som to celému tímu pokazila, ale myslím si, že mi to odpustili. Veľmi mi pomohli ľudia, ktorí ma podporili. Dostala som neskutočné množstvo pozitívnych správ. Všetci mi fandili. Som neskutočne vďačná za to, aký sme národ.

Štafeta biatlonistiek na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Terézia Poliaková v...

Bolo pre vás náročné postaviť sa na štart štafety?

Bola som trošku vyklepaná. Pred štartom som si však povedala, že idem na preteky, ktoré sú rovnaké ako každé iné. Budem robiť to, čo robím vždy a v tomto duchu som aj bojovala. Som na seba hrdá a rovnako hrdá na všetkých Slovákov. Ukázali, aké majú srdce a odpustili mi to.

Zatiaľ ste druhá najúspešnejšia slovenská športovkyňa v Pjongčangu. Ako celkovo hodnotíte svoje vystúpenie na ZOH?

Samozrejme, že olympiádu hodnotím úspešne. Ešte vo mne síce dlho zotrvá nepríjemná emócia zo zmiešanej štafety a môjho zlyhania, ale dokázala som sa z toho otrepať. Ukázala som, že som profesionálka. Jedny nevydarené preteky ma nemôžu zlomiť.

Môže vám aj takéto veľké sklamanie pomôcť do ďalšej kariéry?

Určite áno. Hovorieva sa, čo ťa nezabije, to ťa posilní. Z toho všetkého, vrátane kritiky, som vyšla silnejšia. Ak ma chcel niekto položiť, nepodarilo sa mu to.

Počas ženskej štafety boli náročné poveternostné podmienky. Ako sa vám bežalo a strieľalo?

Prvé kolo to bolo ešte dobré, mala som výborné lyže. Samozrejme, keď napadne nový sneh, spomaľuje vás to. Cítiť to. No šlo sa mi dobre. Na strelnici som si dopriala čas, aby som trafila.

Boli ste nervóznejšia pred prvým výstrelom?

Prvý výstrel je vždy dôležitý. Keď nepadne, človek znervóznie. V opačnom prípade viete, že je to dobré a môže strieľať pokojne ďalej. Tá jedna, čo mi nepadla, mohla byť pokojne odviata vetrom.

Kontrolovali ste si pušku viac než obyčajne?

Strážila som si ju štyrikrát pozornejšie ako naposledy.

Viete už povedať, kde bol problém?

S trénerkou sme sa dohodli, že to už nebudem riešiť. Hodili sme to za hlavu. Technika skrátka zlyháva. Dúfam, že sa to nebude opakovať ešte dlho, dlho, dlho alebo už nikdy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Paulína Fialková #Pjongčang 2018