Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari majú prvé zlato zo ZOH a nového hrdinu - Shaolina Sándora

Radia sa medzi športové veľmoci. No rozhodne nie práve v zimných športoch. Maďari, ktorí z letných Hier pravidelne nosia domov 15 a viac medailí, získali vo štvrtok svoju prvú zlatú zo ZOH. Nielen v Pjongčangu, ale celkovo v histórii.

22.02.2018 13:38 , aktualizované: 16:25
Sándor Liu Šaolin Foto: ,
Maďarský reprezentant Sándor Liu Shaolin na čele pretekov štafety na 5000 m.
debata

Postarala sa o ňu – v olympijskom rekorde – štvorica rýchlokorčuliarov na krátkej dráhe Csaba Burján, Viktor Knoch, Shaolin Sándor Liu a Shaoang Liu. Nešlo o žiaden zázrak ani veľké prekvapenie. Maďari o historickom zlate hovorili už pred štartom olympiády. Verili, že Shaolin Sándor Liu a spol. uspejú v niektorej z mnohých tratí. Do Pjongčangu vyslali na šortrek päť mužov i žien.

„Uzavreli sme štvorročný cyklus. Našim cieľom bolo najprv dostať sa na olympiádu, potom do finále a napokon ideme domov s medailou. Je to skvelé, o to viac, že je to prvé maďarské zlato v histórii zimných hier,“ rozplýval sa v zajatí médií Viktor Knoch.

Záverečný rozhodujúci úsek dokonale zvládla najväčšia hviezda maďarského rýchlokorčuľovania Shaolin Sándor Liu.

Hoci jeho meno evokuje, že by malo ísť o naturalizovaného športovca, nie je to tak. Dvadsaťdvaročný Shaolin Sándor sa, rovnako ako jeho o tri roky mladší brat Shaoang, narodil v Budapešti. Jeho matka je Maďarka a otec Číňan.

Premiéru pod piatimi kruhmi zažil už pred štyrmi rokmi v Soči. Vtedy však na najlepších ešte výrazne strácal. V Pjongčangu už skončil dvakrát piaty – na 500 a 1500 m. Vrcholom bolo pochopiteľne zlato v štafete.

„Neuveriteľné! Preteky boli nesmierne náročné a vyrovnané. Prišli sme sem ako ôsmy tím Svetového pohára, museli sme sa dať mentálne dokopy, aby sme mohli zvíťaziť. Neurobili sme žiadnu chybu. Nemám slov,“ rozplýval sa nový maďarský hrdina.

Pôvodne sa venoval jednému z najtradičnejších športov u nášho južného suseda plávaniu. Nedosahoval však oslnivé výsledky a tak sa na otcom popud odhodlal vyskúšať rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe. Veľa sa naučil počas jeden a polročného pobytu v otcovej rodnej krajine.

„V bazéne sme často ochoreli. Nebolo to pre nás to pravé. Mali sme šťastie, že na majstrovstvách sveta v šortreku, ktoré sa konali v Maďarsku pomáhal otec čínskej výprave. Keď im povedal, že robíme tento šport, pozvali nás trénovať. Výrazne sme sa zlepšili,“ prezradil Shaolin Sándor opre isu.org.

Pre mladšieho brata je vzorom.

„Bývame spolu. Úplne všetko robíme spolu – jeme, trénujeme, zabávame sa a jazdíme na preteky. Na trati sa navzájom motivujeme. Viem, že je lepší, no ťahá ma neustále vpred. Niekedy ho predbehnem, vtedy je však asi unavený alebo má nejaký problém. Povahovo sme však rozdielni. On je viac otvorený, ja uzavretý,“ hovorí Shaoang a pridáva aj vlastný pohľad na seba: „Stavbu tela a silu mám ako Maďar, no rýchly som ako Číňan. Mám v sebe z oboch vetiev niečo.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #šortrek #Csaba Burján #Viktor Knoch #Shaolin Sándor Liu #Shaoang Liu