Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky bojovali o medailu do poslednej streľby. Skončili piate

Zlatými medailami sa na ZOH v Pjongčangu ovenčila štafeta biatlonistiek Bieloruska. Na 4x6 km trati Bielorusky v zložení Nadežda Skardinová, Iryna Kriuková, Dzinara Alimbekavová a Darja Domračevová zdolali Švédky o 10,7 sekundy a tretie Francúzky o 17,6. Slovenské biatlonistky Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková a Ivona Fialková dobehli na 5. mieste (+38,4).

22.02.2018 13:29 , aktualizované: 14:34
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Ivona Fialková Foto: ,
Ivona Fialková v cieli štafety žien na 4x6 km - finišovala na skvelom 5. mieste!
debata (25)

V areáli Alpensia ženy zavŕšili svoj olympijský program tímovou súťažou. Na štart sa postavilo 18 štafiet, s číslom 17 štvorica Sloveniek.

Pred štyrmi rokmi sa zo zlata radovali Ukrajinky a kvarteto SR na tieto preteky, keď zaostalo o celý okruh a do cieľa nedobelo, nemalo dobré spomienky. Vlaňajšie MS dopadli podstatne lepšie s 8. miestom.

V prognózach sa najčastejšie v súvislosti s kandidátkami na zlato objavovali svetové šampiónky Nemky, túto sezónu v seriáli Svetového pohára jasne najlepšie. Okrem nich zvíťazili raz už len Francúzky.

Slovenským biatlonistkám sa nedarilo, ani raz neskončili v najlepšej desiatke, no v areáli Alpensia chceli do nej preniknúť a naplniť minimálny cieľ.

Paulína Fialková (tretia sprava) počas štafety. Foto: SITA/AP, TOBY MELVILLE
Paulína Fialková Paulína Fialková (tretia sprava) počas štafety.

V pretekoch miešaných štafiet, ktoré boli na programe dva dni predtým, Slovensko pochovalo nádeje už na prvom úseku, kde štartovala P. Fialková. Rovnaký úsek jej patril aj v ženských štafetách s jasnou úlohou nestratiť kontakt s najlepšími a trojnásobnú medailistku v Pjongčangu Kuzminovú poslať vpred na poprednej priečke.

„Určite pre mňa dnes nebolo jednoduché postaviť sa znova na štart na prvom úseku štafety. Napriek tomu, že to bolo náročné, prijalo som to ako novú výzvu. Som nesmierne rada, že som to takto zvládla. Boli to pre mňa dôležité preteky. Na ‚stojke‘ som to odstrieľala pomaly, snažila som sa ísť na istotu. Tak, ako som to trafila, som aj nemusela. Vietor bol skutočne silný, v tom sa naozaj nedá strieľať. V prvom kole mi dosť pomohli výborné lyže, v druhom a treťom kole, keď začalo snežiť, tak sa to spomaľovalo. Aj vďaka dobre pripraveným lyžiam som sa dostala dopredu,“ povedala P. Fialková pre RTVS.

Štafeta biatlonistiek na ZOH v Pjongčangu Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Terézia Poliaková v...

P. Fialková (strelecká bilancia 0+1, 0+0) s jedným dobíjaním v úvodnej streľbe veľa nestratila a v hustom snežení, s vetrom a mrazom –3 sa veľmi rýchlo prepracovala vpred, ‚stojku‘ zvládla perfektne a zaradila sa na 4. priečku. Z favoritiek zlyhala Nemka Preussová s trestným okruhom a hneď jej naskočilo minútové manko.

Do druhého úseku P. Fialková so 6. najrýchlejším bežeckým časom poslala Kuzminovú (0+1, 1+3) na 3. priečke, 18,8 sekundy za prvým Talianskom, 12. boli Nemky (+1:00,6). Po ‚ležke‘ už Kuzminová viedla 15,3 sekundy pred Nórkou Eckhoffovou, Talianka Wiererová až dvakrát musela krúžiť na trestnom okruhu a prepadla sa na 13. miesto.

Streľba stojmo však bola obrovská lotéria, vietor sa zdvihol, bežecky najrýchlejšia Kuzminová sa snažila trpezlivo počkať, kým v nárazoch utíchne, no pri veľmi dlhom mierení až za 1:45,7 min musela ísť raz na trestný okruh. Z prvého miesta klesla na ôsme (+20,8), no napriek tomu veľa nestratila aj preto, že konkurencia sa tiež veľmi natrápila.

„Dnes fúkal silnejší a najmä nárazový vietor. Musela som s ním bojovať nielen na strelnici, ale i na trati. Navyše, čerstvý sneh spomalil bežky. Nebolo to jednoduché, ale bežecky som to zvládla dobre. Vo vetre treba strieľať rýchlo a v správnej chvíli, tú som asi neodhadla. Zbytočne dlho som zotrvala na ‚stojke‘, odďaľovala som čas výstrelu, lebo som nechcela ísť do trestného kola, ale napokon som ho aj tak musela absolvovať, čo ma veľmi mrzí. Snažila sa som sa odovzdať dievčatám štafetu s čo najväčším náskokom,“ skonštatovala Kuzminová.

Anastasia Kuzminová v štafete žien na 4x6 km. Foto: TASR, Martin Baumann
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Kuzminová Anastasia Kuzminová v štafete žien na 4x6 km.

Na tretí úsek Poliaková (0+1, 0+1) vybehla tretia, 16,1 s za vedúcimi Fínkami a 14,2 za Taliankami, riešiť zložitú situáciu museli neustále sa trápiace Nemky na 12. mieste (+1:34,8). Na strelnici vznikol veterný rébus, s ktorým si s jedným dobíjaním výborne poradila Poliaková spolu s Taliankou Gontierovou a ocitli sa na vedúcom poste.

Po slabšom behu a opatrnej ‚stojke‘ s jedným dobíjaním Poliaková opäť poskočila na 3. priečku (+14,0), na medzičase sa prvých šesť tiesnilo v rozpätí 30 sekúnd, pri odovzdávke s 1. Poľskom, 2. Francúzsko (+8,3), 3. Talianskom (+12,7), 4. Bieloruskom (+17,1)) a 5. Slovenskom (+19,0).

Tretia zľava slovenská biatlonistka Terézia... Foto: TASR, Martin Baumann
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Poliaková, Ivona Fialková Tretia zľava slovenská biatlonistka Terézia Poliaková po treťom úseku, druhá zľava jej krajanka Ivona Fialková preberá štvrtý úsek v štafete žien na 4x6 km.

„Boli to moje najlepšie tohtosezónne preteky. V štafetách som sa doteraz dosť trápila, preto som rada, že to dnes vyšlo a nenabrala som odstup. Lyže mi išli super, i keď ten čerstvý sneh ich oproti nástrelu a rozjazdeniu spomalil. Bežala som na požičaných lyžiach od Paulíny Fialkovej. Počas pretekov boli náročné podmienky, dosť fúkalo. Navyše, keď som prichádzala na strelnicu, tak na rovinke fúkal silný protivietor, čoho som sa dosť obávala. Hovorila som si, že musím dobre zastrieľať, lebo na trati som sa necítila nejako dobre – na strelnici som to chcela zmazať,“ uviedla Poliaková.

Záverečný úsek priniesol dramatické predstavenie. I. Fialková (0+0, 0+2) si počínala strelecky suverénne, Bielorusky posunula po ‚ležke‘ Domračevová na 1. miesto, po ‚stojke‘ na ňom aj zostala s tesným náskokom 6,4 s pred Bescondovou a 10,9 pred Öbergovou. I. Fialková dobíjala dvakrát na štvrtý terč a patrilo jej piate miesto (+23,3).

Ivona Fialková v cieli po štvrtom úseku v... Foto: TASR, Martin Baumann
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Ivona Fialková Ivona Fialková v cieli po štvrtom úseku v štafete žien na 4x6 km. Slovensko skončilo na skvelom 5. mieste.

Vo finiši vládla Domračevová, ktorá si olympijskú zbierku medailí navýšila v kariére na 4–0–1 a Bielorusko sa tak radovalo z premiérového zlata v štafetách. Veľký výkon sprevádzal I. Fialkovú s konečným piatym miestom pre Slovensko.

„Je veľmi ťažké je nájsť tie správne slová. Po miešanej štafete sa dalo napätie krájať, každý čakal na dnešný výsledok. O to je teraz krajší pocit zo ženskej štafety. Na trati boli náročné podmienky. Dnes to bolo o streľbe. Som hrdá na každú jednu z nás. Keď išla sestra Paulína strieľať, zmocnila sa ma tréma. Potom to opadlo a nervozita sa vrátila, až keď som vybehla. Snažila som sa zachovať si chladnú hlavu. Nepripúšťala som si trestné kolo, dokázala som sa mu vyhnúť, takže som šťastná a spokojná,“ vyhlásila I. Fialková.

Zlatú bieloruskú štafetu priviedla do cieľa... Foto: Reuters, MURAD SEZER
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Daria Domračevová Zlatú bieloruskú štafetu priviedla do cieľa Daria Domračevová.

"Prežívame veľké emócie. Konečne si šťastena vybrala aj nás. Dnes fungovalo na trati všetko tak, ako malo. Trestný okruh Naste Kuzminovej by som vôbec nechcela riešiť, keďže bežecky na trati odovzdala 200%. Chcem vyzdvihnúť aj spôsob, akým sa Paulína Fialková dokázala vyrovnať s ťažkým psychickým stavom po mixštafetách, keď dokonca hovorila o tom, že už nechce súťažiť. Pred dnešnými pretekmi štafiet som ju objala a povedala som jej, nech predvedie výkon, na aký má, a že na to naozaj má.

Je to úžasný výsledok, ak vezmeme do úvahy, že v tejto sezóne sme skončili najlepšie na 12. mieste. Ako pretekárka som zažila štvrté aj piate miesto v pretekoch štafiet na zimných olympijských hrách a nemyslela som si, že sa to môže ešte niekedy zopakovať. Baby však ukázali, že v tomto zložení majú aj na dobré štafetové výsledky do budúcnosti," skonštatovala trénerka ženskej reprezentácie SR Anna Murínová pre slovenské médiá v dejisku.

Víťazsná štafeta Bieloruska na najvyššom... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
ZOH 2018, biatlon, štafeta, Bielorusko Víťazsná štafeta Bieloruska na najvyššom stupni: zľava Nadežda Skardinová, Irina Krivková, Dinara Alimbekovová a Daria Domračevová.

"Dnes to bolo veľmi dramatické, lotéria s tradične silným nárazovým vetrom… Dievčatá však podali obdivuhodný výkon a tešíme sa z ich umiestnenia. Paulína Fialková potvrdila svoju výkonnosť a ukázala, že je dobrá biatlonistka. Štafetu rozbehla výborne. Nasťa Kuzminová mala pri silnom vetre značné problémy, musela absolvovať aj jedno trestné kolo. Bojovala však, čo sa dalo, a ťahala ďalej. Terka Poliaková podala najlepší výkon v tejto sezóne. Bojovala na trati i strelnici a dôležité bolo, že sa jej vydarila ‚stojka‘.

Ivona Fialková je mladá pretekárka. V ostatnom čase mala starosti najmä s polohou stojmo. Klobúk dole pred ňou. Myslím si, že streľbu zvládla bravúrne. Vietor i nervy môžu zohrať svoju rolu, ale na keby sa nehrá. Tešíme sa z dosiahnutého výsledku. Moje hodnotenie celkového účinkovanie ženskej reprezentácie je pozitívne. Dievčatá ukázali, že patria do špičky.

Kuzminová sa zapísala do histórie, Paulína Fialková 5. a 11. miestom ukázala, že má blízko k najvyšším priečkam. Ostatné dievčatá v individuálnych pretekoch príliš neoslnili, ale v tímovej súťaži boli oporou a ako celok podali fantastický výkon," rekapituloval prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Tomáš Fusko.

"Preteky som prežívala veľmi emotívne. V katastrofálnych poveternostných podmienkach sa viaceré dievčatá strašne trápili. Biatlon je však práve o tom: nie každý deň svieti slnko a je bezvetrie. Favoritky vybuchli, ja som však rada, že Domračevová je opäť olympijskou víťazkou, držím jej palce. Naše baby predviedli veľmi dobrý výkon.

Mala som pochybnosti, či to Poliaková zvládne vzhľadom na jej katastrofálne tohtosezónne výsledky. Ostatné súperky jej nepresnou streľbou dali šancu a ona ju využila. Obávala som sa aj ‚stojky‘ Ivony Fialkovej, ale aj ona zužitkovala ponúknutú šancu. Je z toho 5. miesto, ku ktorému im gratulujem," povedala vo vysielaní RTVS bývalá reprezentantka Martina Halinárová.

Štafety žien na 4×6 km: 1. Bielorusko (Nadežda Skardinová, Iryna Kriuková, Dzinara Alimbekavová, Darja Domračevová) 1:12:03,4 (0 tr. okr.+9 dobíj.), 2. Švédsko (Linn Perssonová, Mona Brorssonová, Anna Magnussonová, Hanna Öbergová) +10,7 (0+12), 3. Francúzsko (Anais Chevalierová, Marie Dorin Habertová, Justine Braisazová, Anais Bescondová) +17,6 (0+14), 4. Nórsko +29,7 (3+12), 5. SLOVENSKO (Paulína FIALKOVÁ, Anastasia KUZMINOVÁ, Terézia POLIAKOVÁ, Ivona FIALKOVÁ) +38,4 (1+9), 6. Švajčiarsko +43,5 (0+16), 7. Poľsko +43,6 (1+14), 8. Nemecko +53,9 (3+11), 9. Taliansko +1:04,1 (4+13), 10. Kanada +1:33,4 (1+11)

Najlepšie slovenské umiestnenia na ZOH

1. miesto

  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – šprint na 7,5 km, Vancouver 2010
  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – šprint na 7,5 km, Soči 2014
  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – preteky žien na 12,5 km s hromadným štartom, Pjongčang 2018

2. miesto

  • Radoslav Židek (snoubording) – snoubordkros, Turín 2006
  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – stíhacie preteky na 10 km, Vancouver 2010
  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – stíhacie preteky na 10 km, Pjongčang 2018
  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – vytrvalostné preteky na 15 km, Pjongčang 2018

3. miesto

  • Pavol Hurajt (biatlon) – preteky s hromadným štartom na 15 km, Vancouver 2010

4. miesto

  • Soňa Mihoková (biatlon) – šprint na 7,5 km, Nagano 1998
  • biatlonová štafeta žien na 4× 7,5 km (Schwarzbacherová, Murínová, Kutlíková, Mihoková), Nagano 1998
  • mužská hokejová reprezentácia Slovenska, Vancouver 2010

5. miesto

  • biatlonová štafeta žien na 4× 7,5 km (Jašicová, Murínová, Pavkovčeková, Mihoková), Salt Lake City 2002
  • Marek Matiaško (biatlon) – vytrvalostné preteky na 20 km, Turín 2006
  • mužská hokejová reprezentácia Slovenska, Turín 2006
  • Pavol Hurajt (biatlon) – vytrvalostné preteky na 20 km, Vancouver 2010
  • Adam Žampa (zjazdové lyžovanie) – superkombinácia, Soči 2014
  • miešaná biatlonová štafeta 2× 6 + 2× 7,5 km (Gereková, Kuzminová, Hurajt, M. Kazár), Soči 2014
  • Paulína Fialková (biatlon) – vytrvalostné preteky na 15 km, Pjongčang 2018
  • Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie) – superkombinácia, Pjongčang 2018
  • biatlonová štafeta žien na 4× 6 km (P. Fialková, Kuzminová, Poliaková, I. Fialková), Pjongčang 2018

6. miesto

  • Martina Jašicová (biatlon) – vytrvalostné preteky na 15 km, Lillehammer 1994
  • mužská hokejová reprezentácia Slovenska, Lillehammer 1994
  • Anastasia Kuzminová (biatlon) – stíhacie preteky na 10 km, Soči 2014
  • Adam Žampa (zjazdové lyžovanie) – slalom, Soči 2014
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Terézia Poliaková #Ivona Fialková #Paulína Fialková #Pjongčang 2018