Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová: Nervozita sa dala krájať. Verila som v medailu

Jej dňom D mal byť 16. február. Práve vtedy sa na zimných olympijských hrách v Pjongčangu uskutočnil slalom. V ňom však Petra Vlhová (22) zlyhala - v pozícii jednej z favoritiek obsadila trináste miesto. Slovenská zjazdová lyžiarka si náladu vylepšila vo včerajšej superkombinácii. Nečakane.

22.02.2018 10:06
ZOH 2018, superkombinácia, Petra Vlhová Foto: ,
Výraz Slovenky Petry Vlhovej v cieli kombinačného slalomu.
debata

V disciplíne, ktorú tvorí zjazd a slalom, siahala na medailu. Od bronzovej ju – z piatej priečky – delilo 65 stotín sekundy. „Výsledok zo slalomu ma ešte hnevá, aj dlho bude,“ hovorila rodáčka z Liptovského Mikuláša po svojej záverečnej individuálnej disciplíne na olympiáde.

Čo prevláda – radosť či sklamanie?

Neviem, či mám byť šťastná. Trošku som si vylepšila chuť po hroznom slalome. Chcela som podať dobrý výkon, s ktorým by som bola spokojná. Napokon to bolo tesné. Vedela som, že musím zájsť veľmi dobrý slalom, aby som mohla pomýšľať na pódium. Som piata a už to nezmením. Slalomová jazda bola dnes oveľa lepšia ako predtým, išla som v nej na riziko. Škoda, že som nebola o čosi rýchlejšia v zjazde.

Nakoľko náročný bol superkombinačný slalom?

Nebol jednoduchý, ale ani najťažší. Slalomárky mali výhodu. Bola som v inej pozícii ako predtým. Snažila som sa ísť slalom po svojom – v pokoji a dať do neho všetko.

Čo ste prežívali, keď ste čakali v cieli a stále boli v hre o medailu?

V tých okamihoch by sa nervozita dala krájať. Sčasti som si to užívala, ale v kútiku duše som verila, že to vyjde a získam medailu.

Brali by ste pred olympiádou zo superkombinácie piate miesto?

Neviem. Som typ človeka, ktorý chce zakaždým dosiahnuť maximum a byť na pódiu. Možno by som to brala, ale keď cítite, že ste blízko, ciele máte vyššie.

Čo vravíte na to, že ste obstáli lepšie v superkombinácii ako v slalome?

Výsledok zo slalomu neberiem. Šla som katastrofálne. Trináste miesto je pre mňa ako posledné. Viem o tom, ako lyžujem, a čo som predviedla tu. Budem sa snažiť to vylepšiť.

Slovenskí lyžiari v akcii Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas prvého kola zjazdu v rámci...

Budete sa po tomto výsledku viac venovať superkombinácii?

Budeme sa o tom s trénerom rozprávať. Neviem povedať, čo bude nasledovať po sezóne. Budem viac trénovať zjazdy a super G. Ak bude priestor, pôjdeme aj superkombináciu. Neviem však, či to raz bude moja dominantná disciplína.

V Pjongčangu na vás ešte čaká tímová súťaž. Čo od nej očakávate?

Nemyslím na ňu. Potrebujem si oddýchnuť, som absolútne vyčerpaná. Každopádne, na tímovú súťaž sa teším. Uvidíme, ako v nej obstojíme.

Uvedomujete si, že sa naposledy predstavíte v jedných pretekoch po boku krajanky Veroniky Velez-Zuzulovej?

Takto nad tým nebudem uvažovať. Chcem si tieto preteky v prvom rade užiť. Teším sa na to, že budeme vystupovať ako tím. Dúfam, že sa nám bude dariť. Dovtedy však lyže nechcem ani vidieť.

V Pjongčangu ste sa predstavili v slalome, obrovskom slalome, zjazde i superkombinácii. Nakoľko náročné je venovať sa všetkým disciplínam?

Je to ťažké, veď deň má iba 24 hodín. Ak by som chcela trénovať všetky disciplíny počas roka, potrebovala by som byť na tom dobre psychicky aj fyzicky. Musela by som byť každý deň na lyžiach a trénovať. Treba ísť na to postupne.

Stihli ste si popri súťažení užiť aj iné športové odvetvia na olympiáde – napríklad biatlon s Anastasiou Kuzminovou?

Nie, lebo som sa odstrihla od všetkého. Keď športovec na tom nie je dobre psychicky, nie je dobré, aby čítal a riešil, čo iní ľudia rozprávajú. Každopádne, športovci držia spolu. Viem si napríklad predstaviť, ako sa po mixštafete cítila Paulína Fialková. Som si istá, že ani jeden športovec zo Slovenska by nezhodil toho druhého. Chcela by som niečo z olympiády vidieť, ale neviem, či na to budem mať čas.

Petra Vlhová v Pjongčangu

  • Superkombinácia 5. miesto
  • Obrovský slalom 13. miesto
  • Slalom 13. miesto
  • Zjazd nedokončila

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Adam Žampa #Pjongčang 2018