Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za synom na olympiádu. Rodičia prešli na bicykli 17 000 kilometrov

Mnohí športovci na zimných olympijských hrách v Pjongčangu podávajú výkony na hranici svojich možností, ale všetkých zrejme tromfol starší manželský pár zo Švajčiarska.

22.02.2018 06:42
bicykel, cyklista, prilba, cyklistika, šport,... Foto: ,
Turistika na bicykli (ilustračná snímka).
debata

Päťdesiatpäťročný Huwiler Gasser a ešte o dva roky staršia Rita Ruttimanová sa rozhodli, že nezostanú doma pri televízore, ale podporia svojho syna Mischu Gassera účinkujúceho v akrobatickom lyžovaní priamo v Kórejskej republike.

Nekúpili si však letenky a nesadli do lietadla ako väčšina iných ľudí, ale 17 000 km do dejiska ZOH 2018 absolvovali na bicykloch.

Pred rokom vo februári vyrazili zo svojho bydliska v Oltene 70 km od Zürichu a počas svojej dobrodružnej cesty prešli cez 20 krajín, pričom museli zdolávať aj 4000 m vysoké horské priesmyky v centrálnej Ázii.

Najväčšou výzvou pre nich bol Pamir Highway, horská cesta spájajúca Afganistan, Uzbekistan, Tadžikistan a Kyrgizsko. Najväčšia komplikácia ich postihla na čínskych hraniciach, kde im nechceli vydať víza, keďže Huwiler si nechal dlhú bradu z cesty a odmietol sa oholiť.

Napokon si museli nájsť inú cestu na záverečný úsek do Kórejskej republiky. Švajčiarski dobrodruhovia veria, že po skončení Hier sa už cez čínske územie dostanú späť.

„Keď sme konečne dorazili do cieľa, boli sme takí unavení, že sme si museli dopriať trojtýždňové voľno. Jazdiť každý deň celý rok na bicykli vôbec nie je jednoduché,“ uviedol Huwiler Gasser. Stretnutie so synom vo Phoenix Snow Parku, dejisku súťaží v snoubordingu a akrobatickom lyžovaní, opísal 55-ročný dobrodruh takto:

„Keď sme sa konečne videli a objali sa s Mischom, len ťažko som hľadal slová. Aj pre syna to bola veľká vec, že sa dostal do Pjongčangu. Olympionikom chcel byť od svojich piatich rokoch,“ dodal Huwiler Gasser. Jeho syn napokon skončil v skokoch na 11. mieste.

Huwiler Gasser a Rita Ruttimanová (nevlastná mama Mischu) ešte nemajú za sebou celú dobrodružnú cestu, iba jej polovicu. Cestou späť použijú lietadlo len do Japonska. Tam si chcú vybaviť víza, aby mohli prejsť cez Čínu, Mongolsko a Rusko.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #slopestyle #Pjongčang 2018