Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Krásna Nasťa zostala bez medaily. Dôvod? Manželov doping

Ruská curlingová federácia oznámila, že Alexander Krušelnickij a Anastasia Bryzgalovová odovzdajú bronzové olympijské medaily, ktoré získali v súťaži zmiešaných tímov na ZOH v Pjongčangu. Dôvodom je dokázaný doping Krušelnického.

22.02.2018 04:52 , aktualizované: 10:56
Anastasia Bryzgalovová. Foto: ,
Anastasia Bryzgalovová.
debata (144)

Bryzgalovovej manžel mal pozitívny nález na meldónium. Výsledok dopingového testu potvrdila aj B-vzorka. V pondelok Krušelnickij vrátil akreditáciu a opustil olympijskú dedinu.

Meldónium je na zozname zakázaných prostriedkov od 1. januára 2016. Všeobecne zlepšuje regeneráciu a výdrž. Najznámejším prípadom, ktorý doplatil na meldónium, bola ruská tenisová hviezda Maria Šarapovová. Tá si musela odpykať 15-mesačný dištanc.

„Športový arbitrážny súd i tak rozhodne, že by nám medaily zobrali. Akceptujeme výsledky dopingovej skúšky a cenné kovy odovzdáme,“ povedala hovorkyňa Ruskej curlingovej federácie Valentina Parinovová pre agentúru TASS ešte pred verdiktom arbitráže.

Krásna Anastasia Bryzgalovová v obrazoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Anastasia Bryzgalovová.

Arbitráž rozhodla o vine

Športový arbitrážny súd (CAS) zrušil na štvrtok naplánované vypočúvanie v prípade Alexandra Krušeľnického a rozhodol na základe písomných stanovísk relevantných strán.

Súd vyriekol očakávaný ortieľ – Krušeľnického uznal za vinného z porušenia antidopingových pravidiel. Tím Olympijských športovcov z Ruska tak prišiel o bronzovú medailu zo súťaže miešaných párov v curlingu, ktorá pripadla Nórom.

„V prvom rade sa ospravedlňujem svojim kolegom z OŠR aj celej delegácii a fanúšikom. Je mi veľmi ľúto, že historický triumf Ruska zatienil dopingový škandál. Som pripravený plne spolupracovať, nikdy v kariére som vedome neužil zakázanú látku. Som zásadne proti dopingu a snažím sa pravidlá dodržiavať čo najdôslednejšie. Môj pozitívny test ma šokoval rovnako ako moju manželku Nasťu,“ vyhlásil v stanovisku Krušeľnickij.

Ruský curler podľa vlastných slov prijme aj ďalšie sankcie zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Napriek tomu tvrdí, že nedopoval úmyselne. Funkcionári ruského curlingu začali vlastné vyšetrovanie toho, ako sa zakázaná látka dostala do jeho tela.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #curling #Pjongčang 2018 #Anastasia Bryzgalovová #Alexander Krušelnickij