Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český hrdina pripomenul Hašeka, rozhodcovia sa ospravedlnili kapitánovi

Senzačný úspech českých hokejistov na olympijských hrách v Nagane pred dvadsiatimi rokmi rozhodol o tom, že sa Pavel Francouz stal brankárom.

21.02.2018 10:29
Pavel Francouz, Ryan Donato Foto: ,
Pavla Francouza v nájazdoch neprekonal ani Ryan Donato.
debata (6)

Ako malý sníval o tom, že raz pomôže tímu rovnako ako vtedy Dominik Hašek k úspechu pod piatimi kruhmi a v stredu k tomu urobil veľký krok. Vo štvrťfinále olympiády v Pjongčangu zlikvidoval všetkých päť nájazdov Američanov a výrazne tak pomohol k českému postupu do semifinále. Rovnako ako Hašek v roku 1998 v semifinále proti Kanade.

„Premýšľal som nad tým pred nájazdmi. Hovoril som si, že presne na toto sme sa hrali ako malí chlapci za ‚barákom‘ pri nájazdoch. Prišlo mi to neuveriteľné. Je to super pocit. Som šťastný za víťazstvo. Samozrejme všetko mohlo byť úplne inak, keby sme napríklad nemali šťastie v závere, ale to už je teraz jedno,“ povedal Francouz novinárom po výhre reprezentácie 3: 2 po nájazdoch.

„Ak som ich všetkých vychytal aj vtedy pred ‚barákom‘? Asi áno. Veľmi si to nepamätám. Toto sú veci, ktoré dôjdu s odstupom času. Sme v semifinále olympijského turnaja, čo bol náš sen. A ja verím, že budeme snívať ďalej. Pokiaľ budeme pokračovať v takto dobrej práci, tak môžeme ísť ešte ďalej,“ uviedol Francouz, ktorý nastúpil vo všetkých štyroch zápasoch českého tímu na OH a vždy odišiel z ľadu ako víťaz.

Pavel Francouz počas zápasu s USA. Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Pavel Francouz Pavel Francouz počas zápasu s USA.

V nájazdoch ho postupne neprekonali Chris Bourque, Ryan Donato, Marc Arcobello, Troy Terry a Bobby Butler. „Vedel som, kto je kto. Zo zápasu si človek hráča zapamätá, ale ich pohyby som nepoznal. Snažil som sa vždy vyjsť a čakal som, že budú viac strieľať. Prví dvaja išli do kľučky, čo ma prekvapilo. S vypätím všetkých síl, keď som si natiahol snáď všetky triesla a svaly, zostal puk pred bránkou,“ uviedol.

Zároveň sa potom snažil dávať pozor, aby ho rovnako ako pri zápase neprekonali Američania strelou nad vyrážačku.

Českí hokejisti sa pri nájazdoch držali rovnako ako ich predchodcovia v Nagane okolo ramien, Francouz si rovnako ako Hašek pripísal úspešný zákrok proti Bourqueovi. Len namiesto otca Raya išiel za Američanov syn Chris.

„To sú krásne a úsmevné zhody náhod. Je sranda, ako ten čas letí. Hrá sa proti ďalšej generácii hokejistov, sú tu deti hráčov z Nagana. Myslím, že to je veľmi pekné,“ usmieval sa Francouz.

Brankár Čeľabinsku síce tímu výrazne pomohol k postupu do semifinále, svoj prínos však nepovažoval za hlavný. „Boli tam iní hrdinovia. Berieme to ako úspech celého tímu. Bolo to hore dole. V zápase určite boli momenty, keď nám bolo lepšie, ale aj ťažké okamihy. Ale radosť na konci je na našej strane. Musím uznať, že Američania hrali výborne. Hokej mal vysokú úroveň. Pekné hokejové doobedie,“ poukázal Francúz na fakt, že sa stretnutie hralo od 12:10 miestneho času.

Šťastie mal napríklad v 57. minúte, keď trafil Brian O'Neill tyč. „Tam mohlo byť rozhodnuté. Radosť by bola na strane Američanov a my by sme stáli po zápase so sklonenou hlavou. Človek musí byť pokorný a musí aj s týmto pracovať. Bola to aj zhoda okolností a šťastie,“ dodal.

Česká radosť z postupu do olympijského... Foto: TASR/AP, Matt Slocum
ZOH 2018, hokej, Česko Česká radosť z postupu do olympijského hokejového semifinále.

Erat: Toto by sa nemalo stávať

Ospravedlnenie počul kapitán hokejistov Martin Erat od rozhodcov po štvrťfinále. V záverečnej tretine Čechom arbiter odoprel dve presilové hry.

V tretej časti za nerozhodného stavu 2:2 prišlo v 55. minúte podrazenie Erata, ale Kanaďan Olivier Gouin ani Švéd Linus Öhlund nezapískali. A rovnaké to bolo onedlho v prípade zákroku na Lukáša Radila. Podrazenie opäť prešlo. Naopak tesne pred koncom vylúčili Vojtěcha Mozíka a Čechom hrozilo, že zápas stratia.

V oslabení však odolali, vrátane úvodu predĺženia a rozhodli v nájazdoch. „Po zápase za mnou (rozhodca) prišiel a ospravedlnil sa mi. Ale keby nám dali gól, tak už je neskoro,“ podotkol Erat. „Na tomto turnaji je veľká nevyrovnanosť rozhodcov. Každý zápas je niečo iné a toto by sa vo štvrťfinále nemalo stať,“ povedal Erat.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Francouz #Českí hokejisti #hokejisti USA