Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi v nájazdoch zlomili USA a zabojujú o medaily. Francouz: Sen sa nekončí

Českí hokejisti postúpili do semifinále olympijského turnaja na ZOH v Pjongčangu. V Hokejovom centre v Kangnungu zvíťazili nad USA 3:2 po samostatných nájazdoch.

21.02.2018 06:52 , aktualizované: 07:24
Česi, radosť Foto: ,
Radosť českých hokejistov z postupu do semifinále olympijského turnaja.
debata (36)

Američania sa ujali vedenia po góle Ryana Donata, potom sa presadili Jan Kolář a Tomáš Kundrátek. Zámorskí hokejisti však dokázali reagovať zásluhou Jima Slatera, ktorý sa presadil v oslabení. V predĺžení gól nepadol, v samostatných nájazdoch sa ako jediný presadil v druhej sérii Petr Koukal a poslal Čechov do bojov o medaily.

V semifinále sa Česi stretnú v piatok 23. februára proti víťazovi zápasu Olympijskí športovci z Ruska – Nórsko.

Štvrťfinálovú bitku odštartovala aktivita hráčov českého výberu, Zapolski zasahoval ako prvý, úvodnú šancu duelu však mali Američania. Sanguinettiho rana z medzikružia však za Francouza neprešla.

Český brankár Pavel Francouz zneškodnil aj... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Chris Bourque, Pavel Francouz Český brankár Pavel Francouz zneškodnil aj nájazd Američana Chrisa Bourqua.

Česi mali vzápätí k dispozícii presilovku, zahrali ju veľmi dobre, no po jej skončení sa na opačnej strane ihriska presadil krížnou strelou Ryan Donato a poslal Američanov do vedenia. Zverenci Josefa Jandača potom mali viac z hry, vytvorili si tlak, vyrovnať sa im podarilo v 16. minúte. Jan Kolář sa presadil tvrdou strelou ihneď po vhadzovaní.

Českí hokejisti mali lepší vstup aj do druhej tretiny, boli aktívnejší v útočnom pásme, veľmi dobre napádali súpera pri rozohrávke, Američania sa vo viacerých prípadoch oslobodili iba pomocou zakázaného uvoľnenia. Prevaha Čechov vyústila do gólu Tomáša Kundrátka v 29. minúte, keď tvrdou strelou prekonal Zapolského ponad rameno.

O dve minúty neskôr mohli Česi vyhrávať aj vyšším rozdielom, ale v početnej výhode sami inkasovali. Ich obrane unikol Jim Slater a vyrovnal. Zámorským hráčom tento gól pomohol, zlepšili hru a v závere tretiny mohli otočiť skóre. Francouz však Giontu vychytal.

Tretia tretina bola od úvodu vyrovnaná, v 46. minúte mal prvú šancu Mertl, ale jeho strela letela vedľa. Mertl sa dostal do úniku aj v 51. minúte, ale Zapolski stihol zasiahnuť. Česi sa v závere tretiny čoraz viac dostávali pred bránku súpera, ale museli si dávať pozor na rýchle protiútoky korčuliarsky disponovaných Američanov. Po jednom z nich trafil O'Neill brvno a duel dospel do predĺženia.

To začali Česi v oslabení, ale bez problémov sa dokázali ubrániť. Šance potom mali obe mužstvá, ale obaja brankári podržali svoje mužstvá. V samostatných nájazdoch sa dokázal presadiť iba jediný strelec, v druhej sérii rozhodol o víťazovi Petr Koukal.

Sklamanie amerických hokejistov po prehre s... Foto: SITA/AP, Ronald Martinez
USA, hokej, sklamanie Sklamanie amerických hokejistov po prehre s Českom.

Česko – USA 3:2 po sam nájazdoch (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0, 1:0)

  • Góly: 16. J. Kolář (Jan Kovář), 29. Kundrátek (Martin Růžička, Mozík), rozhodujúci sam. nájazd Koukal – 7. Donato (Terry), 31. Slater (O'Neill)
  • Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) – Kaderli (Švaj.), Sormunen (Fín.)
  • ČR: Francouz – Kundrátek, Vitásek, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec – Řepík, Horák, Birner – M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík – M. Růžička, Mertl, Červenka – Radil, Koukal, Sekáč.
  • USA: Zapolski – Sanguinetti, Gunderson, J. Blum, Billins, Gilroy, Welch, Wisniewski – O'Neill, Roe, Little – Greenway, Ch. Bourque, Gionta – Donato, Arcobello, Terry – McCarthy, Butler, Stoa – Slater.

Hlasy po zápase:

Josef Jandač, tréner ČR: „Mám radosť, ale zápas bol dramatický, potrebujem to rozdýchať. Podržal nás Pavel Francouz. Som rád, že sme zvládli nájazdy, ale mrzia ma lacnejšie góly, ktoré sme dostali. V takýchto zápasoch rozhodujú maličkosti. Pokiaľ na nás vyjdú Rusi, budeme sa snažiť o postup, hoci pre mňa sú to najväčší favoriti turnaja.“

Pavel Francouz, brankár ČR: „Je to veľká úľava, že sme zápas zvládli. Mal som aj šťastie, najmä pri tyčke v závere. Museli sme zo seba vydať veľa síl. Sen nekončí a dúfam, že bude pokračovať ďalej.“

Ryan Donato, útočník USA: „Je ťažké prehrať po takomto zápase na nájazdy, najmä po tom, keď sme tak tvrdo pracovali. Hokej je však už taký. Musíme sa z toho poučiť a v budúcnosti hrať ešte lepší hokej.“

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Českí hokejisti #hokejisti USA