Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názor experta. Príde kritika, nik by sa nemal uraziť, vraví Kontšek

Roman Kontšek, bývalý reprezentačný útočník, účastník ZOH 1994 a 1998 hodnotí pre Pravdu vystúpenie slovenských hokejistov na ZOH v Pjongčangu.

20.02.2018 16:55
ZOH 2018, hokej, osemfinále Slovensko - USA Foto: ,
Američan Troy Terry a slovenský brankár Ján Laco.
debata (5)

V zápase s USA mi chýbal lepší pohyb a väčšia súhra. Niektorí jednotlivci sa snažili, no pokazili im to zbytočné vylúčenia. Očakával som vyrovnanejší zápas, v ktorom sa o víťazovi rozhodne až v závere. Američania však boli jednoznačne lepší. Bol som z toho sklamaný.

V prvej tretine to bolo ešte celkom fajn, no potom našim zápas ušiel. Ťažko povedať, čo sa im presne stalo. Američania ich však prevýšili a už k ničomu nepúšťali. Druhý gól sme dostali po dvoch zbytočných vylúčeniach. Tento problém sa však s mužstvom ťahal od začiatku turnaja.

Aj v prvom zápase naši prehrávali 0:2, ale ten bol úplne iný. Chalani sa v ňom potrebovali trochu oťukať, uvedomovali si, že sú v zápase outsider. Postupne však pochopili, že aj s Rusmi sa dá hrať, začali si veriť a vďaka disciplíne, dobrej hre i šťastiu uspeli. Bol to parádny výkon a počítal som s tým, že sa im na to podarí lepšie nadviazať.

ZOH 2018: Hokejové osemfinále Slovensko - USA Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Hokejisti USA sa tešia z víťazstva 5:1 nad...

Ani v druhom zápase v skupine nepodali zlý výkon, ale Američania boli rýchlejší a lepší. Veľká škoda duelu so Slovincami. Neviem, či na našich hráčov dopadla únava alebo tlak, boli akýsi vyvedení z rovnováhy. Nie je to jednoduché, keď viete, aké je víťazstvo dôležité. Vzhľadom na kvality jednotlivých kádrov mohli naši priamym postupom do štvrťfinále príjemne prekvapiť.

Faktom však je, že Slovinci hrávajú tiež v dobrých ligách, majú kvalitných hráčov. Nemôžeme sa tváriť, že sme vo vzájomnom zápase veľký favorit. Majú hokejistov porovnateľných s našimi.

Celkovo je svetový hokej veľmi vyrovnaný a jasne to je vidieť aj v Pjongčangu. Česi sa trápili s Kórejčanmi, Slovinci zdolali USA. Bez hviezd NHL sú rozdiely medzi jednotlivými tímami oveľa menšie. Niektorí naši hráči ma príjemne prekvapili, iným turnaj príliš nevyšiel a pár už na to možno nemá.

Pozitívne je, že tréneri vytiahli nových hráčov, o ktorých takmer nikto nevedel. Získali obrovskú skúsenosť, ktorá by im mala v kariérach pomôcť. Osobne som nemal pred turnajom veľké očakávania. Či je výsledok sklamaním, to si musia vyhodnotiť ľudia, ktorí sú za to zodpovední.

Oni si povedia, čo sa malo robiť inak a či sme na správnej ceste. Po kritike, ktorá príde, by nemal byť nik urazený či nahnevaný. Treba brať realitu, aká je, pracovať s mladými hráčmi a posúvať to ďalej, aby sme o pár rokov opäť poskladali tím, ktorý môže dokázať viac.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018 #Roman Kontšek