Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci a Fíni postúpili do štvrťfinále, Kórejčania skončili poslední

Fínski hokejoví reprezentanti zdolali v utorkovom kvalifikačnom dueli na ZOH v Pjongčangu domácu Kórejskú republiku 5:2 a postúpili do štvrťfinále. V ňom sa stretnú v stredu o 13.10 SEČ s obhajcami trofeje Kanaďanmi. Tento výsledok znamená, že Kórejská republika skončila na olympijskom turnaji na poslednom 12. mieste, 11. priečku obsadili Slováci.

20.02.2018 15:42
Kórea hokej ZOH Foto: ,
Hokejisti Kórejskej republiky sa tešia z gólu do siete Fínska.
debata (1)

V Hokejovom centre v Kangnungu mali Fíni herne navrch, dokázali si postupne vypracovať trojgólový náskok, ale húževnatí Kórejčania ani za tohto stavu nezložili zbrane a do konca druhej tretiny sa im podarilo znížiť na 2:3.

Severania nepripustili prekvapenie a v tretej časti poistili dvoma gólmi svoje víťazstvo. Až trikrát sa presadili v presilovkách, po dva zásahy strelili Petri Kontiola a Juuso Hietanen.

kvalifikácia o štvrťfinále

Fínsko – Kórejská republika 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

  • Góly: 5. Kontiola (Tolvanen, Kemppainen), 24. Kontiola (Lepistö, Tolvanen), 27. Heiskanen (Tolvanen), 48. Hietanen (Osala, Junttila), 60. Manninen (Hietanen, Koskiranta) – 31. Radunske (Regan, Kim Sangwook), 33. Ahn Jin-hui (Shin Sanghoon).

    Rozhodovali: Mayer (USA), Gofman – Lazarev (obaja Rus.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 5409 divákov.

  • Fínsko: Koskinen – Kivistö, Lepistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen – Junttila, Kemppainen, Hartikainen – Tolvanen, Kontiola, Peltola – Manninen, Pyörälä, Osala – Enlund, Koskiranta, Savinainen – Anttila
  • Kórejská republika: Dalton – Young, Kim Won-jun, Lee Don-ku, Regan, Oh Hyonho, Plante, Seo Yeongjun – Radunske, Kim Sangwook, Kim Kisung – Swift, Cho Minho, Testwuide – Ahn Jin-hui, Lee Young-jun, Shin Sanghoon – Shin Sangwoo, Park Woosang, Kim Wonjung – Park Jin-kyu

Fíni podľa očakávania od úvodu na ľade herne dominovali, v prvej tretine sa im však podarilo prekonať Daltona len raz. Brankár Kórejskej republiky kapituloval v 5. minúte po výstavnej strele Kontiolu, ktorý v presilovke trafil presne do ľavého horného rohu súperovej bránky.

Z podobnej pozície skóroval Kontiola aj v 24. minúte, jeho prihrávku si nešťastne zrazil korčuľou do siete jeden z domácich obrancov. Na 3:0 upravil v 27. minúte Heiskanen a zdalo sa byť „vymaľované“. Fíni však poľavili v koncentrácii, výsledkom čoho boli dva inkasované góly z hokejok Radunského a Ahn Jin-huia a zápas bol zrazu opäť otvorený.

Entuziazmom nabití domáci hráči vycítili príležitosť a brankár Koskinen sa musel mať na pozore. Favorit ale nepripustil senzáciu, v tretej časti opäť zapol a v 48. minúte využil tretiu presilovku zásluhou Hietanena.

V 54. min. bol tento obranca blízko hetriku, no Dalton mu výborným zákrokom prekazil radosť. V samom závere to skúsili domáci v power play bez brankára, čo využili Fíni na strelenie piateho gólu, do prázdnej bránky spečatil výsledok na konečných 5:2 Manninen.

Nemecký brankár Danny aus den Birken pred... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Birken hokej ZOH Nemecký brankár Danny aus den Birken pred začiatkom predĺženia proti Švajčiarsku.

Drámu rozhodol Seidenberg

Nemeckí hokejisti zvíťazili v utorňajšom kvalifikačnom zápase na ZOH v Pjongčangu nad Švajčiarskom 2:1 po predĺžení a postúpili do štvrťfinále. V ňom sa stretnú v stredu o 13.10 SEČ so Švédskom.

Vyrovnaný a bojovný duel odštartoval tvrdým faulom Cody Almond, pre ktorého sa skončil už v 9. sekunde, a následným gólom z presilovky Leonharda Pföderla. Helvéti odpovedali krátko po prvej prestávke dorážkou Simona Moser.

Zápas priniesol málo gólových akcií a tak sa dostal až do predĺženia. Už po 26 sekundách rozhodol o triumfe Nemecka Yannick Seidenberg.

kvalifikácia o štvrťfinále

Švajčiarsko – Nemecko 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

  • Góly: 24. Moser (Ambühl, Suter) – 2. Pföderl (Hördler, Hager), 61. Y. Seidenberg (Kahun, Mauer).

    Rozhodovali: Hribik (ČR), Ohlund (Švéd.) – McIntyre (USA), Sormunen (Fín.), vylúčení: 2:6 na 2 min, navyše: Almond 5+DKZ za úder do hlavy a krku, presilovky 0:1, oslabenia: 0:0.

  • Švajčiarsko: Hiller – Geering, Schlumpf, Furrer, Diaz, Blum, Untersander, Loeffel – Schäppi, Almond, Rüfenacht – Moser, Suter, Ambühl – Hollenstein, Haas, Praplan – Scherwey, Corvi, Bodenmann – Herzog
  • Nemecko: Aus Den Birken – Ehrhoff, Boyle, Y. Seidenberg, M. Müller, Hördler, J. Müller, B. Krupp – Schütz, Hager, Macek – Ehliz, Fauser, Mauer – Wolf, M. Goc, Noebels – Kink, Kahun, Pföderl – Plachta

Už po deviatich sekundách prišiel skrat Almonda, ktorý tvrdým zákrokom lakťom trafil Ehrhoffa do hlavy a zápas sa pre neho skončil. Nemci tak mali k dispozícii päťminútovú presilovku, ktorú aj využili.

Tvrdou ranou z vrcholu pravého kruhu sa presadil Pföderl – 0:1. Potom však prišlo zbytočné vylúčenie Schütza a šanca na ďalší gól sa stratila. V 5. minúte mohlo byť vyrovnané, keď Diazova strela vypadla Aus Den Birkenovi a smeroval do siete, ale jeden z obrancov puk zastavil. Do konca tretiny mali navrch Helvéti, ktorí si zahrali aj tri presilovky, no svoje šance nepremenili.

Podarilo sa im to v 24. minúte, keď sa z dorážky presadil Moser – 1:1. V ďalších minútach sa oba tímy zamerali najmä na obranu, tempo upadlo, množili sa nepresnosti v rozohrávke a tak chýbali aj dramatické momenty. Do duelu sa vrátil už aj ošetrený Ehrhoff. Príliš sa nezmenilo ani na začiatku tretieho dejstva.

Až v 47. minúte prišla veľká možnosť, keď sa Schütz dostal v presilovke pred bránku, ale v tutovke Hillera neprekonal. Švajčiari mali k dispozícii krátku výhodu 5 na 3, gólové šance neprišli. Vyrovnaný a bojovný duel tak rozlúsklo až predĺženie. Prvú strelu Hiller ešte vyrazil, ale dorážku Y. Seidenberga po 26 sekundách už nie – 1:2.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #hokejový turnaj