Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Laco naznačil koniec v reprezentácii. Máme dosť mladších dobrých brankárov

Brankár Ján Laco inkasoval päťkrát z amerických hokejok a priznal, že Slováci duel s Američanmi o postup do olympijského štvrťfinále v kórejskom Kangnungu nezvládli.

20.02.2018 09:40
Ján Laco Foto: ,
Na snímke slovenský brankár Ján Laco po zápase proti USA.
debata

Po prehre 1:5 a predčasnom konci na turnaji sa Lacovi v mixzóne nehovorilo ľahko, ale nemal problém zhodnotiť záverečné neúspešné vystúpenie.

„V prvej tretine sme hrali trpezlivo svoju hru. Žiaľ, zase nás ‚zabili‘ vylúčenia. Kľúčové boli asi vylúčenia v druhej tretine, keď sme dostali druhý gól. Američania boli efektívni, veľa vecí im vyšlo, mali väčší pokoj na svojich hokejkách,“ skonštatoval Ján Laco.

Po znížení na 1:3 ešte v druhej časti hry sa naskytla slovenským hokejistom reálna šanca vrátiť sa do zápasu, ale nevyužili ju. Namiesto toho prišla tretia tretina so slabou ofenzívou a rozháranou defenzívou, čo Američania využili na strelenie ďalších dvoch gólov.

„Áno, bolo to otvorené po znížení na 1:3. Žiadalo si to gól v prvej päťminútovke tretej tretiny, ale nepadlo tam nič. Američania si to potom viac-menej ustrážili,“ uviedol 36-ročný gólman, ktorý pôsobí v českej najvyššej súťaži v Sparte Praha.

Jeho celkové hodnotenie vystúpenia Slovákov na olympijskom turnaji nie je iba negatívne. Tvrdí, že to by nebolo správne.

Ján Laco. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Ján Laco Ján Laco.

„Celý turnaj je vlastne o tomto jednom zápase, ktorý nakloní dojem na pozitívnu alebo negatívnu stranu. Treba to však vidieť aj inak. Asi nikto nečakal, že tu vyhráme tri zápasy v skupine a ani sa to nestalo. V tíme bolo plno nových hráčov a tento turnaj môže byť pre nich odrazový mostík do budúcnosti. Samozrejme, musia sa naučiť hrať ťažké zápasy. Mali sme tu dosť 20–25-ročných hráčov, a majú sa ešte čo učiť,“ pokračoval Ján Laco.

Na kanadského trénera Craiga Ramsayho a jeho asistentov Vladimíra Országha a Jána Lašáka mal strieborný medailista z MS 2012 iba slová chvály.

„Dali nám veľa aj v príprave počas roka. Realizačný tím priniesol nové a dobré veci a to je pozitívne. Hľadať iba negatíva nemá význam. Prišla obmena kádra a to je len dobre. Éra nás 36-ročných sa asi končí. Verím, že noví chalani sa toho chytia a že postupne sa to celé dá dokopy a utvorí sa silná skupina mladších hráčov,“ myslí si Ján Laco.

Jeho konkrétne sa generačná výmena zrejme dotkne. Laco je presvedčený o tom, že treba dať priestor mladším. „Reprezentácia je vždy lákavá, ale máme dosť mladších dobrých brankárov akými sú Braňo Konrád, Julo Hudáček, Denis Godla či Marek Čiliak. Oni by mali v budúcnosti zabrať v národnom tíme,“ rozlúčil sa Ján Laco.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ján Laco #Pjongčang 2018