Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlkolak z dosky: Bol som si istý, že zomriem

Pred jedenástimi mesiacmi bojoval po náraze do stromu o život. Napriek sedemnástim zlomeninám a poškodeniu vnútorných orgánov sa však vrátil na dosku. V Pjongčangu už získal bronz a tento týždeň môže pridať aj druhú medailu.

19.02.2018 19:10
Mark McMorris Foto: ,
Mark McMorris počas slopestylu v Pjongčangu.
debata

Pôvodne mal byť Kanaďan Mark McMorris, bronzový medailista zo slopestylu zo Soči, favoritom na dve zlaté medaily. Po tom, čo všetko v predošlých mesiacoch zažil, je však pre neho už aj jeden cenný kov – obhájený bronz zo slopestylu – veľkým víťazstvom.

Zlomená sánka, ruka, panva…

Snoubording a pády patria k seba. Výnimkou nebývajú ani zlomeniny. Dvadsaťštyriročný McMorris vie o tom svoje. Pred dvoma rokmi si zlomil stehennú kosť na pravej nohe a dokopy sa dával takmer päť mesiacov. To, čo sa udialo v marci 2017, však poriadne vystrašilo aj jeho. S partiou kamarátov natáčali video z jázd vo voľnej prírode vo Whistleri a tá jeho sa takmer skončila tragicky.

„V priebehu týždňa sa môže zmeniť veľa. Som taký vďačný, že žijem. Všetkým ďakujem za modlitby a za energiu, ktorú mi posielali. Trafil som strom a aby som bol úprimný, bol som si istý, že zomriem,“ napísal týždeň po nehode na sociálnu sieť.

K textu pripojil obrázok z nemocničného lôžka, na ktorom je napojený na dýchací prístroj a z tela mu trčí množstvo hadičiek.

„Mark je ako vlkolak. Dokáže sa zotaviť tak rýchlo, ako nik iný,“ vravel v rozhovore pre snowboarding.tran­sworld.net McMorrisov starší brat Craig, tiež profesionálny snoubordista.

„Urobí všetko, aby sa z toho dostal. Pracuje tak tvrdo, ako to len ide. Mentálne je neuveriteľne silný. Toto je však pre neho azda najväčšia skúška,“ dodal počas bratovej rekonvalescencie.

Mark utrpel fraktúru sánky, ľavej ruky, viacerých rebier, panvy, roztrhol si slezinu a skolabovala mu ľavá polovica pľúc. Krátko po prevoze do nemocnice sa podrobil dvom náročným operáciám.

Bronz so zlomeným rebrom

Rodák z Reginy nie je medzi snoubordistami neznáme meno. Má sedem zlatých medailí z X Games a je prvým mužom, ktorý predviedol náročný trik backside triple cork 1440.

Dojatý Mark McMorris po obhajobe bronzu v... Foto: Reuters, MIKE BLAKE
Mark McMorris Dojatý Mark McMorris po obhajobe bronzu v slopestyle.

Na dosku sa syn bývalého ministra infraštruktúry a dopravy Dona McMorrisa po prvý raz postavil v piatich rokoch a o dva roky mu rodičia kúpili prvý snoubord. Spolu s bratom Craigom si tento adrenalínový šport natoľko zamilovali, že ich matka musela vždy večer odtiahnuť z kopca. Jazdili všade, kde sa dalo. Domov na dvor si vozili odprataný sneh z parkovísk na prove nákladného auta.

V roku 2013 o bratoch McMorrisovcoch natočila televízia MTV osemdielny seriál, v rámci ktorého medzi sebou súťažili v rôznych svetových destináciách.

„Milujem tlak. Keď prídem na najdôležitejšie preteky, vždy som schopný ukázať to najlepšie, čo vo mne je. To je sen každého športovca. Aj vďaka tomu skúšam stále niečo nové a pokúšam sa neustále zlepšovať,“ vraví na svojej oficiálnej stránke.

Potvrdil to aj pred štyrmi rokmi v Soči. V januári – krátko pred štartom Hier – mal na X Games (skončil druhý) pád, pri ktorom si zlomil rebro. „Mám medailu. Splnil sa mi sen. Nedokážem to vysvetliť. Posledné týždne boli ako jazda na horskej dráhe,“ usmieval sa s medailou na krku.

debata chyba
Viac na túto tému: #slopestyle #Pjongčang 2018 #Mark McMorris