Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miluje Macka Pú. Japonský ľadový kráľ kvôli zlatu potil krv a slzy

"Toto je najkrajší deň môjho života,” hovoril v nedelu Juzuru Hanju. V novembri bol však od neho poriadne vzdialený. Fyzicky i psychicky.

19.02.2018 17:50
ZOH 2018, krasokorčuľovanie, Juzuru Hanju Foto: ,
Juzuru Hanju.
debata

Vyhrať olympiádu? Veľmi ťažká úloha. Obhájiť na nej zlato? Podstatne náročnejšia. Oboje si vyžadujú obrovskú dávku talentu, odriekania, tvrdej driny i šťastia. Všetko mal aj japonský krasokorčuliar Han­ju.

Stal sa jubilejným 1000. olympijským šampiónom. A napodobnil dnes 88-ročného Dicka Buttona. Američan bol do nedele posledným krasokorčuliarom, ktorý obhájil zlato pod piatimi kruhmi.

"Bravó, Hanju, rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Hanju – jedinečný. Skvele zosynchronizovaný s muzikou. Fantastické predstavenie,” napísal Button na twitter.

"Je všetkým. Je to korčuliar, skokan, umelec. Vyzerá to tak, že má superschopnosť vstrebať všetok tlak, očakávania i svetlá kamier vo svoj prospech. Ak si vyberiete ako najlepšieho krasokorčuliara histórie Hanjuho, nemôžete sa mýliť,” zložil dvojnásobnému olympijskému šampiónovi poklonu štvornásobný svetový šampión Kurt Browning.

Nechýbalo však veľa a 23-ročný Hanju by v Pjongčangu nedostal šancu obhajovať zlato zo Soči. V novembri pri tréningu v Toronte nezvládol štvoritého lutza. Dopadol tak nešťastne, že si natrhol väz v pravom členku.

"Vyzerá to tak, že sa môžete rozlúčiť s olympiádou,” vypočul si od lekárov. Tí mu zakázali korčuľovať, kým sa jeho stav nezlepší. Ako si šampión krátil dlhé chvíle s nohou v gypse?

"Veľmi som sa bál, že olympiádu nestihnem. Dal som si domácu úlohu. Prechádzať si všetky skoky v mysli. Hoci aj tisíckrát, len aby som bol pripravený,” spomína Hanju na najťažšie z mnohých zranení. "Veľmi sa chcel vrátiť. Až tak, že potil slzy i krv,” odkrýva jeho tréner Brian Orser ostatné týždne pred ZOH.

V Pjongčangu skočil jeho zverenec štyri štvorité skoky. Deklasoval konkurenciu, vyhral o takmer jedenásť bodov.

"Nemám slov, je to nádherný pocit. Som veľmi šťastný, že sa tvrdé tréningy a odriekanie vyplatili. Som požehnaný. Do očí mi vyhŕkli slzy šťastia, ktoré boli priamo zo srdca,” tešil sa fanúšik komiksovej postavy Macka Pú.

"Juzuru bude pre mňa navždy vzorom,” povedal strieborný Shoma Uno. "Nikdy sa nevzdáva. Juzuru pretvára zlé chvíle na dobré. Ľudia by sa od neho mali učiť,” doplnil bronzový Javier Fernandéz, Hanjuho sparingpartner.

Kým Španiel si pozrie nasledujúcu zimnú olympiádu v Pekingu z pohodlia domova, japonský ľadový kráľ zrejme zaútočí na tretie zlato. "Musím sa však dať dokopy. Členok stále bolí,” dodal Hanju.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Juzuru Hanju