Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Curleri sa čudujú Krušelnickému: Načo mu je doping v našom športe?

Hráči curlingu na olympijských hrách v Pjongčangu sa pozastavili nad dopingom ruského reprezentanta Alexandra Krušelnického.

19.02.2018 10:44 , aktualizované: 12:39
Krušelnickij Bryzgalovová Foto: ,
Alexander Krušelnickij s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou.
debata (37)

Podľa kapitánky dánskeho tímu Madelaine Dupontovej alebo nórskeho medailistu z Vancouveru Thomasa Ulsruda totiž nie sú zakázané látky v ich športe potrebné.

Krušelnickij, ktorý spolu s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou získali v Kórejskej republike bronz v mixe, mal pozitívny nález na meldónium.

Meldónium je na zozname zakázaných prostriedkov od 1. januára 2016. Všeobecne zlepšuje regeneráciu a výdrž. Najznámejším prípadom, ktorý doplatil na meldónium, bola ruská tenisová hviezda Maria Šarapovová. Tá si musela odpykať 15-mesačný dištanc.

V šoku bola po uverejnení dopingového podozrenia aj Nórka Kristina Skaslienová, ktorá spolu s partnerom Magnusem Nedregottenem v Kórei prehrali s Rusmi zápas o bronz. „Musela som si to prečítať dvakrát, kým mi to došlo. Kým som pochopil, o čo ide,“ povedala tridsaťdvaročná hráčka pre Aftenposten.

Nóri už z Pjongčangu odcestovali domov a nové správy čerpajú z internetu. „Bola by to obrovská škoda pre tento šport, ak by sa potvrdilo, že dopoval. Ale na bronzovú medailu by som nepovedala: Nie, ďakujem, či bude aj B-skúška pozitívna,“ povedala Skaslienová s tým, že chce ctiť prezumpciu neviny.

Hráči curlingu však príliš nerozumejú tomu, prečo by si Krušelnickij vo fyzicky nenáročnom športe potreboval pomôcť dopingom.

„Myslím, že aj veľa ľudí by sa tomu zasmialo a pýtalo by sa, na čo by doping v curlingu bol. Ani ja sama netuším, k čomu by nám mohol pomôcť,“ uviedla Dupontová.

V súčasnej dobe sa hráči curlingu blížia k predstave športovcov viac, ako tomu bolo napríklad v roku 1988. Vtedy vedenie kanadského zväzu požiadalo kapitána výberu „javorových listov“ Eddieho Werenicha, aby zhodil niekoľko kilogramov tak, aby nerobil krajine na olympiáde hanbu.

„Je ťažké vidieť doping v curlingu. Možno ako metač, ale aj tak by bolo lepšie jednoducho navštíviť posilňovňu,“ prehlásil Ulsrud.

Krajana sa zastala aj kapitánka ruskej ženskej reprezentácie Viktoria Mojsejevová.

„Vždy vraveli, že je super robiť šport, v ktorom nie sú dopingové škandály. Hlavne preto, že u nás to nie je o ‚rýchlejšie, vyššie, silnejšie‘, ale najmä o presnosti. Ani neviem, na čo by doping v curlingu použil,“ vyhlásila Mojsejevová.

Krásna Anastasia Bryzgalovová v obrazoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Anastasia Bryzgalovová.

Dopingový nález potvrdila aj B-vzorka

Antidopingová divízia Športového arbitrážneho súdu (ADD CAS) začala konanie voči Krušelnickému. CAS v pondelok potvrdil, že reprezentant v curlingu mal na ZOH v Pjongčangu pozitívny dopingový test. Informovala o tom agentúra DPA.

„Na základe žiadosti Medzinárodného olympijského výboru začala ADD CAS konanie voči Alexandrovi Krušelnickému. Zatiaľ nebol stanovený žiadny termín konania, v tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie,“ uviedol CAS vo svojom vyhlásení.

„Nič o tom neviem,“ reagoval na dopingové obvinenie ešte cez víkend Krušelnickij. „Alexander bral prostriedok do roku 2016. Od tej chvíle nie. Testovali ho na MS 2016 aj 2017 a nevyskytli sa žiadne problémy. Dúfam, že ide o chybu,“ povedal pre internetový portál sport1.de tréner Dimitrij Melnikov.

V pondelok Krušelnickij vrátil akreditáciu a opustil olympijskú dedinu. Portál championat.com s odkazom na dobre informovaný zdroj uviedol, že dopingový nález potvrdil aj test B-vzorky. To môže mať veľký vplyv na rozhodnutie MOV, ktorý zvažoval, že umožní Rusom niesť pri záverečnom ceremoniáli národnú vlajku.

„Je niekoľko podmienok, ktoré musia splniť. Veľmi by nás sklamalo, keby sa doping potvrdil,“ povedal hovorca MOV Mark Adams ešte pred zverejnením výsledku B-vzorky.

Na ZOH v Pjongčangu je to už druhý dopingový prípad. Prvý pozitívny test mal japonský šortrekár Kei Saito, ktorému našli vo vzorke stopy po látke acetalozamid.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #curling #Pjongčang 2018 #Anastasia Bryzgalovová #Alexander Krušelnickij