Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminovej prvá trénerka pre Pravdu: Toto je Nastina olympiáda

Zo zisku zlata Anastasie Kuzminovej mala radosť aj jej prvá trénerka Nadežda Dmitrijevna Kovrižnychová.

19.02.2018 07:00
ZOH 2018, biatlon, stupne, Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová získala v Pjongčangu už tri cenné kovy.
debata (9)

„Nasti srdečne gratulujem, toto je jej olympiáda. Sme na ňu pyšní, hoci už dlhšie reprezentuje inú krajinu. Sobotňajšie biatlonové preteky s hromadným štartom som nesledovala, bola som s deťmi zo športovej školy zameranej na bežecké lyžovanie, ktorú navštevovala Nasťa i jej mladší súrodenci, na pretekoch. Veľmi ma potešilo, keď som sa dozvedela, že získala zlato. Pred začiatkom Hier v Pjongčangu som jej napísala, že ju pozdravujem a držím jej palce. Škoda, že do Pjongčangu nepustili aj jej brata Antošku, radosti sme mohli mať viac,“ vravela do telefónu Nadežda Dmitrijevna Kovrižnychová, majsterka športu ZSSR, prvá trénerka Anastasie Kuzminovej.

„Keď sa stala vo Vancouvri 2010 prvý raz olympijskou víťazkou, aj som si od šťastia poplakala. Bola som do noci hore, jej triumf som sledovala v priamom prenose. Potom získala zlato aj v Soči a teraz v Pjongčangu má už tri medaily, čo je fantastický výsledok. Čo by sme my za také dali… A pritom je už dvojnásobná mamička,“ podotkla.

Nasťa dostala aj zlatú! Takto sa z nej teší Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová so...

Vy ste ju vlastne učili základom behu na lyžiach. Ako dlho ste ju viedli?

Od piatej triedy – asi päť rokov. Patrila k talentovaným pretekárkam, v tréningu k najzodpoved­nejším. Tréningová svedomitosť jej vydržala až dodnes, preto dosahuje také skvelé úspechy – vyše strechy – ako sa u nás hovorí. Nebolo to tak, že by hneď všetko vyhrávala, no pravidelne sa umiestňovala v súťažiach Ťumenskej oblasti do piateho miesta, stala sa aj jej šampiónkou – a už vtedy mala v povahe túžbu vyhrávať. A stále má. Veľkým výsledkom šla naproti.

Prečo prešla k biatlonu?

Z dvoch dôvodov. V bežeckom lyžovaní mala väčšiu konkurenciu, a tak k biatlonu ju usmernili jej rodičia, ktorí sa mu aktívne venovali. Nasledovala ich príklad, mala to jednoduchšie v tom, že prvé vzory videla doma. Prešla k trénerovi Leonidovi Gurijevovi – a rozbehla svoju výnimočnú biatlonovú kariéru. Z dnešného pohľadu môžeme povedať, že sa rozhodla správne.

Kedy naposledy videla učiteľka svoju žiačku?

Bolo to už dávnejšie, manželia Kuzminovci navštívili počas pobytu v Ťumeni aj našu školu. Nasťa ju preslávila najviac, hrdíme sa, že u nás vyrastala trojnásobná olympijská víťazka. Ak sa v Ťumeni uskutoční finále Svetového pohára – stále sú tlaky, aby tento biatlonový sviatok nášmu mestu vzali – určite sa stretneme a pozhovárame.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018