Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pohľadnica z Pjongčangu: Kuzminová za odznak

Keď za zvukov národnej hymny stúpala slovenská vlajka na stožiari v Pjongčangu, obe ani nedýchali. Keď vystúpila najvyššie zo všetkých, v očiach sa im zaleskli slzy.

18.02.2018 18:01
ZOH 2018, zlatá medaila, Kuzminová Foto: ,
Biatlonistky na stupni víťazov: zlatá v pretekoch s hromadným štartom Slovenska Anastasia Kuzminová (v strede), strieborná Bieloruska Daria Domračevový a bronzová Nórka Tiril Eckhoffová (vpravo).
debata (2)

Anastasia Kuzminová ten zlatý pocit zažila tretíkrát a zakaždým s odstupom štyroch rokov – ako prvá biatlonistka v histórii. Danka Barteková sa zasa pomaly stáva slovenským medailovým talizmanom.

Z titulu svojich rozrastajúcich sa aktivít v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV), ale aj diplomatickým schopnostiam už stihla dekorovať dvoch slovenských olympijských víťazov. Premiéru mala pred dvoma rokmi v Riu de Janeiro s chodcom Matejom Tóthom.

Nechýbalo veľa a zlatú medailu Kuzminovej by odovzdával nigérijský člen MOV Habu Gumel. Práve on bol pôvodne na to určený, ale Barteková ho napokon prehovorila na výmenu – za jeden olympijský odznak.

Nasťa dostala aj zlatú! Takto sa z nej teší Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová so...

„Vôbec neprotestoval, bol celkom rád, že mu napokon pripadlo akrobatické lyžovanie,“ pousmiala sa Barteková.

Ceremóniu prežívala nemenej emotívne ako víťazka Nasťa. Keď jej masívne okrúhle zlato z rúk Bartekovej pristálo na krku, konečne uverila, že je po tretí raz olympijská šampiónka.

Slová slovenskej hymny si zopakovala po štyroch rokoch. Ale učila sa ich už pred deviatimi, keď sa ako čerstvá Slovenka v ruskej Ufe stala majsterkou Európy.

Podľa Bartekovej je Kuzminová výnimočná športovkyňa a vzácny človek. Slovenská reprezentantka v streleckej disciplíne skeet v emotívnom rozpoložení – mimo diktafónov – priznala, že by si ceremóniu odovzdávania zlatej medaily rada zopakovala aj v opačnom garde.

Napríklad po svojom triumfe o dva roky na olympijských hrách v Tokiu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018