Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Olympiáda má ďalší dopingový prípad. Odkiaľ? Z Ruska

Zimná olympiáda v Pjongčangu má ďalší dopingový prípad. Ruský reprezentant v curlingu Alexander Krušelnickij mal pozitívny test na zakázané meldónium.

18.02.2018 14:57 , aktualizované: 19.02.2018 09:11
Anastasia Bryzgalovová. Foto: ,
Anastasia Bryzgalovová je manželkou a spoluhráčkou Alexandra Krušelnického.
debata (896)

Krušelnickij získal spolu so svojou manželkou Anastasiou Bryzgalovovou bronz v mixe.

„Vedenie našej delegácie dostalo od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) informáciu o možnom porušení dopingových pravidiel. Meno športovca nebudeme zverejňovať do výsledku analýzy B-vzorky, ktorej výsledok očakávame v priebehu 24 hodín,“ citoval internetový portál sport1.de slová hovorcu Olympijských športovcov z Ruska (OŠR) Konstantina Vybornova.

„Nič o tom neviem,“ reagoval na najnovšie informácie Krušelnickij. „Alexander bral prostriedok do roku 2016. Od tej chvíle nie. Testovali ho na MS 2016 aj 2017 a nevyskytli sa žiadne problémy. Dúfam, že ide o chybu,“ povedal tréner Dimitrij Melnikov.

Antidopingová divízia Športového arbitrážneho súdu (CAS) v pondelok oznámila, že začala konanie voči Krušelnickému. CAS zároveň potvrdil, že reprezentant v curlingu mal na ZOH v Pjongčangu pozitívny dopingový test.

Po pozitívnom teste A-vzorky rozhodne B-vzorka, ktorú otvoria antidopingoví komisári aj v prítomnosti Krušelnického v pondelok. Krušelnickij už vrátil akreditáciu a opustil olympijskú dedinu.

Majstri sveta z roku 2016 Krušelnickij s Bryzgalovovou zdolali v utorkovom súboji o bronz v olympijskej premiére curlingového mixu Nórov 8:4.

Meldónium je na zozname zakázaných prostriedkov od 1. januára 2016. Všeobecne zlepšuje regeneráciu a výdrž. Najznámejším prípadom, ktorý doplatil na meldónium, bola ruská tenisová hviezda Maria Šarapovová. Tá si musela odpykať 15-mesačný dištanc.

Ruskí športovci boli kvôli systematickému dopingu na minulých hrách v Soči vylúčení zo ZOH v Pjongčangu, ale pozvaní športovci štartujú v Kórejskej republike ako neutrálni.

MOV Rusku prisľúbil, že pokiaľ sa nedopustí ďalších antidopingových prehreškov, budú môcť jeho reprezentanti pri záverečnom ceremoniáli nastúpiť s vlastnou vlajkou a v národných farbách.

MOV uviedol, že pokiaľ bude doping potvrdený, bude za ním zaoberať špeciálna komisia pre ruských športovcov. „Na jednej strane je to mimoriadne sklamanie, že došlo k dopingovému previneniu, na druhej strane to ukazuje na efektívnosť nášho antidopingového systému,“ uviedol hovorca MOV.

O prvý dopingový prípad sa v Pjongčangu postaral japonský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Kei Saito, ktorý neprešiel mimosúťažnou kontrolou na diuretikum acetazolamid. Testovali ho ešte pred začiatkom hier, do súťaží nezasiahol.

896 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #curling #Pjongčang 2018