Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rodičia Šipulinovci: Nasťa našla na Slovensku veľa dobrých ľudí

Dodávali jej rodinnú energiu, ktorú tak veľmi potrebovala. Rodičia Anastasie Kuzminovej merali cestu z ruskej Ťumene do kórejského Pjongčangu, len aby povzbudili dcéru na jej poslednej zimnej olympiáde.

18.02.2018 09:27
Kórea Pjongčang ZOH2018 ženy biatlon 15km... Foto: ,
Rodičia slovenskej biatlonistky Anastasie Kuzminovej Vladimir Šipulin a Oľga Šipulinová sledujú vytrvalostné preteky na 15 km na ZOH v Pjongčangu.
debata (33)

Že sa im to darilo, o tom niet pochýb. Dve strieborné a jedna zlatá medaila sú jagavým dôkazom.

Stále je aj naša Ruska

Po suverénnom výkone v pretekoch s hromadným štartom bolo z ich slov cítiť hrdosť na dcéru, už trojnásobnú olympijskú víťazku.

„Veľmi netrpezlivo sme čakali, či príde aj zlatá medaila – a podarilo sa. Vieme, že Nasťa trénovala na vysokej úrovni a nič v príprave nepodcenila. Dva strieborné kovy sú krásne, ale zlato je úžasné,“ nadchýna sa Oľga Šipulinová.

Jej manžel Vladimir pôvodne ani nechcel do Pjongčangu cestovať. Cítil krivdu z rozhodnutia Medzinárodného olympijského výboru, na základe ktorého ich syn Anton reprezentujúci Rusko musel zostať doma. Napokon sa však nechal prehovoriť a teraz neľutuje.

„Nastina kariéra sa blíži ku koncu a bolo ju treba pekne zavŕšiť. Toto zlato muselo prísť. Je krásne, že sa to podarilo,“ vraví Vladimir Šipulin.

Pripomenul, že Nasťa už má šesť olympijských medailí, na čo je veľmi hrdý. "A vidíte, všetky získala pre Slovensko, hoci pre nás je stále naša Ruska,“ glosuje v dobrej nálade.

Šipulinovci zrejme ťažko znášali, keď sa ich dcéra pred 10 rokmi rozhodla reprezentovať inú krajinu, ale dnes už sú dávno nad vecou a zmierení s vývojom situácie.

„Príchod z Ruska na Slovensko? Myslím si, že to bol dobrý krok. V Rusku by sa takých veľkých výsledkov možno nikdy nedočkala. Predsa len, konkurencia v biatlone je oveľa väčšia ako na Slovensku. Dôležité však bolo, že jej pomohli ľudia, keď k vám zavítala s malým synčekom. Stretla veľa dobrých ľudí a ona sa im odvďačila zlatými medailami,“ vravia jednohlasne obaja rodičia.

„Dôležité bolo, že sa u vás začala cítiť dobre, takpovediac ako doma,“ pridáva názor Oľga Šipulinová.

Kúsok zlata si berieme so sebou

Rodičia najúspešnejšej olympioničky slovenskej histórie nevnímajú Slovensko ako cudziu krajinu. Žije tam predsa ich dcéra s manželom a deťmi.

„Každému sa snažíme vysvetliť, že Slovensko je pre nás druhá domovina. Keď hrali ruskí hokejisti so slovenskými, ľudia sa nás pýtali, komu držíme palce. Odpovedali sme, že obom tímom, lebo Slovensko je pre nás už druhý domov. Veríme, že pre Nasťu bude vaša krajina veľa znamenať aj po skončení kariéry,“ nádejá sa mama Oľga.

Šipulinovci už v nedeľu odišli z dejiska olympiády domov, ale veria v ďalší cenný kov pre Slovensko – v utorkovej miešanej štafete. Doterajšie tri medaily svojej dcéry pod piatimi kórejskými kruhmi, zrekapitulova­li takto:

„Prvú medailu venovala Nasťa sebe za tvrdý prístup v tréningoch. Druhá bola pre brata Antona a tá tretia pre celú rodinu. Kúsok z nej si teda berieme so sebou do Ruska,“ pokračuje Vladimir Šipulin.

Posledná otázka sa týkala prípadného konca kariéry po sezóne, ktorý už multimedailistka Nasťa viackrát naznačila.

„Hovorím to ako mama, treba sa začať zaoberať rodinou a deťmi. Keď sa im venujete odmalička, neskôr sa vám to všetko vráti. Možno to sami poznáte, keď máte deti,“ lúčia sa sympatickí Šipulinovci.

Anastasia Kuzminová, otec Anton Šipulin a matka... Foto: TASR, Michal Svítok
Kórea Pjongčang ZOH2018 Biatlon Ženy Hromadný Štart Anastasia Kuzminová, otec Anton Šipulin a matka Oľga Šipulinová sa objímajú po zisku zlatej olympijskej medaily v pretekoch žien s hromadným štartom.
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Pjongčang 2018 #Šipulinovci