Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok! Zlato v super-G získala česká snoubordistka Ester Ledecká

Šokujúcou víťazkou ženského super-G na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu sa napokon stala česká reprezentantka Ester Ledecká. Stále iba 22-ročná dcéra speváka a skladateľa Janka Ledeckého spôsobila poriadnu senzáciu, keďže je v prvom rade snoubordistka.

17.02.2018 05:47 , aktualizované: 06:25
ZOH 2018, super G, Ester Ledecká Foto: ,
Šokujúcou víťazkou super G na ZOH 2018 sa stala česká snoubordistka Ester Ledecká, céra speváka Janka Ledeckého.
debata (42)

Ledeckú v Pjongčangu čakajú v snoubordingu súťaže v paralelnom obrovskom slalome.

Zlato o jednu stotinu sekundy vyfúkla Rakúšanke Anne Veithovej, ktorá sa už začínala tešiť z obhajoby prvenstva zo Soči 2014, vtedy si vyjazdila prvenstvo pod priezviskom Fenningerová. Češka po príchode do cieľa dlho neverila tabuli s výsledkami a s úsmevom pozerala okolo seba, čo sa to deje.

„To snáď nie je ani možné! Keď som v cieli uvidela výsledkovú tabuľu, tak som myslela, že je to nejaké chyba. Snívala som o tom, že budem môcť kombinovať lyžovanie a snoubording. Bol to pre mňa v tejto sezóne veľký cieľ. Teraz sa musím preorientovať opäť na dosku, čaká ma kvalifikácia,“ vravela v cieli Ledecká.

Dvadsaťosemročná Rakúšanka získala už tretiu medailu pod piatimi kruhmi, na svojom konte má aj striebro v obrovskom slalome zo Soči. Tretia skončila Tina Weiratherová z Lichtenštajnska. Zaujímavosťou je, že Weiratherová vybojovala pre Lichtenštajnsko prvú medailu spod piatich kruhov od Calgary 1988, kde v mužskom slalome získal bronz Paul Frommelt. Dovedna má kniežatstvo na svojom konte už desať medailí zo ZOH, všetky zo zjazdového lyžovania.

Šokujúcou víťazkou ženského super-G na ZOH 2018... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
ZOH 2018, super G, Ester Ledecká Šokujúcou víťazkou ženského super-G na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu sa napokon stala česká reprezentantka Ester Ledecká.

Dvadsaťdvaročná Ledecká sa postarala o najväčší úspech v histórii českého zjazdového lyžovania. Na olympijských hrách doteraz získali bronzové medaily Olga Charvátová Křížová v zjazdu v Sarajeve 1984 a Šárka Strachová v slalome vo Vancouveri 2010.

V Pjongčangu sa Ledecká zapísala do histórie už tým, že ako prvná v histórii absolvovala na olympijských hrách súťaž na lyžiach aj na snouborde. V ňom bude ako majsterka sveta hlavnou favoritkou paralelného obrovského slalomu.

Ledecká v super-G doteraz absolvovala iba 9 pretekov Svetového pohára a jej najlepším výsledkom je 19. miesto. V olympijskej premiére na lyžiach obsadila Ledecká vo štvrtok 23. miesto v obrovskom slalome.

V snoubordingu sa bude usilovať o olympijskú medailu presne o týždeň. Pred štyrmi rokmi v Soči bola šiesta v paralelnom slalome, ktorý sa už na hrách nejede, a siedma v paralelnom obrovskom slalome.

Preteky nevyšli Američanke Lindsey Vonnovej, ktorá skončila až na šiestej pozícii spolu s Taliankou Federicou Brignoneovou.

Na štarte superobrovského slalomu nechýbali ani Slovenky. Petra Vlhová zaostala za šokujúcou víťazkou o 3,15 s a obsadila 32. miesto, no jej hlavný cieľ bol vyskúšať si trať pred superkombináciou a nie bojovať o popredné priečky. Barbaru Kantorovú s odstupom 4,19 s klasifi­kovali na 35. pozícii.

„Išla som s tým, že si to chcem užiť. Brala som to ako tréning, super-G som dlho netrénovala, potrebujem sa do toho dostať. Myslím si, že to nebol veľmi ťažký super-G, bol to taký obrovský slalom s väčšími vzdialenosťami a rýchlosťou. Dnes sa dalo ísť, čo sa ukázalo aj pri nečakanej víťazke, podľa mňa to boli pekné preteky,“ uviedla Vlhová.

Ďalšia slovenská reprezentantka Barbara Kantorová sa umiestnila na 35. priečke (+4,19): „Stále to môže byť lepšie, ale nebolo to také zlé, strata nebola až taký prepad ako v super-G, ktoré som išla predtým. Trať bola vynikajúca, človek si mohol užiť jazdu.“

Ženy – super-G – konečné poradie: 1. Ester Ledecká (ČR) 1:21,11 min, 2. Anna Veithová (Rak.) +0,01 s, 3. Tina Weiratherová (Licht.) +0,11, 4. Lara Gutová (Švaj.) +0,12, 5. Johanna Schnarfová (Tal.) +0,16, 6. Federica Brignoneová (Tal.) a Lindsey Vonnová (USA) obe +0,38, 8. Cornelia Hütterová (Rak.) +0,43, … 32. Petra Vlhová (SR) +3,15, 35. Barbara Kantorová (SR) +4,19

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #super G #Janek Ledecký #Pjongčang 2018 #Ester Ledecká #Anna Veithová