Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná skúška. Po nej začnem trochu žiť

Nebola z toho vytúžená medaila. Netešila sa ani z osobného olympijského maxima. Veronika Velez-Zuzulová s ťažko skúšaným kolenom dieru do sveta v Pjongčangu neurobila.

16.02.2018 08:27 , aktualizované: 16:16
ZOH 2018, slalom, Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová v cieli druhého kola slalomu.
debata

Napriek tomu, že v slalome obsadila až sedemnáste miestu, posledné dve jazdy veľkej súťažnej kariéry si užila.

"Vedela som, že nejdem na olympiádu pripravená tak dobre ako moje súperky. Predviedla som taký výkon, na aký som v daný okamih mala. Keď som pred odletom do Kórey hovorila o možnej slovenskej medaile zo slalomu, nemyslela som na seba,“ vravela v cieľovom priestore v Jangpchjongu.

Slovenské lyžiarky a ich slalolm na ZOH 2018 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Sklamaná Petra Vlhová.

Už v strmej časti prvého kola po niekoľkých sekundách nabrala veľkú stratu, ktorá sa postupne zväčšovala. Do cieľa prišla s mankom 2,57 s na líderku Wendy Holdenerovú. Po druhom kole sa jej odstup za víťaznou Fridou Hansdotterovou zastavil na 3,44 s. Napriek tomu mala bratislavská rodáčka po skončení pretekov úsmev na perách.

"Toto bola príliš náročná trať na to, aby som dosiahla viac. Ale veď ani Mikaela Shiffrinová nezvíťazila, dokonca nemá ani medailu – ako ja,“ zasmiala sa 33-ročná Slovenka, ktorá je už niekoľko rokov doma aj vo Francúzsku.

Velez-Zuzulová zvládla v tejto sezóne ozdravovací proces, ktorý by podstúpil len málokto. Po septembrovom pretrhnutí väzov v kolene a modernej operácii na klinike v Lyone dva mesiace rehabilitovala a v decembri sa už opäť postavila v tréningu na lyže. Tak rýchlo a tak skoro sa nikto predtým z podobných zdravotných problémov nezotavil.

"Ak sa pýtate, či mi to stálo za to, tak určite áno. Som hrdá, ako som náročnú situáciu zvládla a že som sa ešte mohla predstaviť na olympiáde. Bolo to veľmi ťažkých päť mesiacov a som rada, že sa to už skončilo. Konečne si vydýchnem a budem trochu žiť,“ uviedla víťazka piatich pretekov Svetového pohára.

Velez-Zuzulová definitivne ukončí kariéru o necelý mesiac. Na pretekoch Svetového pohára v slalome v nemeckom Ofterschwangu (10. 3.) sa predstaví už len v exhibičnom štýle.

"Bude to rozlúčková jazda, mám už niečo pripravené, ale nebudem vám to teraz vešať na nos,“ vravela s úsmevom Velez-Zuzulová.

Slovenska Veronika Velez Zuzulová v 1. kole... Foto: SITA, Michael Probst
ZOH 2018, slalom, Velez Zuzulová Slovenska Veronika Velez Zuzulová v 1. kole olympijského slalomu.

V Pjongčangu však ešte nepovedala posledné slovo. V predposledný deň olympiády (24. 2.) sa predstaví ako členka slovenského tímu v tímovej súťaži. Systém paralelných slalomových jázd jej v minulosti vždy sedel. Slováci sú vicemajstri sveta zo St. Moritzu 2017.

"Je to disciplína, v ktorej nikdy neviete, ako to celé dopadne. Ak podáme výkony na svojich maximách, môže sa to dobre skončiť,“ verí Velez-Zuzulová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Pjongčang 2018 #slalom žien