Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová: Nevieme vyhrávať medaily na požiadanie. Kuzminovú máme len jednu

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová prežívala po olympijskom slalome v Pjongčangu veľké sklamanie. Mala v ňom bojovať minimálne o pódium, no šance zmarilo už prvé kolo. Do druhého podľa vlastných slov ťažko hľadala motiváciu a nedokázala si v ňom zlepšiť svoj výsledok.

16.02.2018 08:05
ZOH 2018, slalom, Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová a jej prvé kolo slalomu.
debata (32)

Vlhová, Mikaela Shiffrinová, Wendy Holdenerová a Frida Hansdotterová boli hlavné ašpirantky na slalomové zlato, Slovenka a Američanka boli jediné tohtosezónne víťazky slalomových podujatí Svetového pohára. Svoje medailové ambície však naplnili iba Švédka so Švajčiarkou, Shiffrinová skončila štvrtá a Vlhová dokonca až trinásta.

Výsledná trinástka vo štvrtkovom obrovskom slalome nebola nešťastná, v slalome už áno: „V prvom rade som sklamaná sama zo seba, lebo som nepodala môj výkon a nepredviedla jazdy, na ktoré mám. Môj tím odviedol skvelú prácu, urobil pre mňa maximum. Na ZOH máme len jednu šancu a o tom to je, taký je náš šport. Snažím sa vziať si z toho niečo pozitívne. Nie vždy to vyjde podľa predstáv, každý si musí uvedomiť, že je to šport. Je ľahké povedať, že chcem medailu a budem o ňu bojovať, druhá vec je potvrdiť to a ísť naplno. Nedá sa to zakaždým, tlak utvárajú len ľudia navôkol, osobne som sa cítila dobre, ale niekedy to nedopadne tak, ako si človek praje.“

Slovenské lyžiarky a ich slalolm na ZOH 2018 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Sklamaná Petra Vlhová.

Dvadsaťdvaročná slovenská reprezentantka je etablovaná v úzko vyprofilovanej špičke ženského slalomu. Pokiaľ dokončila, vo svojej elitnej disciplíne sa v súťažiach Svetového pohára alebo majstrovstiev sveta umiestnila najhoršie od 19. marca 2016, keď bola osemnásta na podujatí SP v St. Moritzi. Predznamenali to už úvodné bránky prvého kola:

„Nechytila som sa najmä v prvom kole. Od prvej bránky mi chýbal rytmus a celý slalom som sa trápila. Dopadlo to tak, že som prišla s veľkým mankom. Neviem, čo sa stalo, som sklamaná, ale nedá sa nič robiť. Pre mňa je dobrý výsledok v slalome jedine pódium. Človek je frustrovaný, keď dostane 2,5 sekundy namiesto pár stotín. Je potom ťažké hľadať motiváciu a podať dobrý výkon. Napriek tomu som sa snažila dať do toho sto percent, ale ani tak som nejazdila v druhom kole, ako viem.“

Sklamaná Petra Vlhová. Foto: SITA, Martin Medňanský
ZOH 2018, slalom, Petra Vlhová Sklamaná Petra Vlhová.

Iba pretekárka sama vie, čo sa odohráva v jej hlave. Aj tréner Livio Magoni sa deň pred súťažou mohol len nádejať, že mentálne nastavenie bude správne.

„Neviem, možno som veľmi chcela a vtedy to nejde. Je to rôzne, niekedy sa cítim zle a preteky sa mi vydaria, inokedy to je zase opačne. Ide o to, ako človek cíti v konkrétny moment. Po prvom kole som bola najprv sama a neskôr s ostatnými. Mám skvelý tím, oni za akýchkoľvek okolností stoja pri mne. Všetci sme vedeli, že preteky sú stratená a druhé kolo bude len o napravení chuti,“ povedala Vlhová v cieľových priestoroch.

Chuť si v druhom kole síce nenapravila, ale neznamená to, že už zabalila ZOH 2018. Stále je čas napraviť všetko na pozitívnu, hoci v individuálnych vystúpeniach už nie medailovú nôtu:

„Vyspím sa a znova získam chuť. Pôjdem asi všetko, čo sa dá. Ešte dnes sa porozprávam s trénerom, ale v pláne máme okrem tímovej súťaže aj super-G, tréningy zjazdu a kombináciu. Piatok musím hodiť za hlavu, veľmi ma to mrzí, bola to len moja chyba. Trénovala som na medailu, ale asi mi zatiaľ nebola dopriata. Potrebujem ešte trénovať a nabrať skúsenosti. Možno ju nezískam nikdy, ale budem na sebe drieť a uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Netreba sa opúšťať a ono to všetko príde.“

Vlhová sa k svojmu výsledku vyjadrila aj na Facebooku: „Napriek vynikajúcim podmienkam, ktoré mi môj tím vytvoril v príprave som nedokázala podať výkon, ktorý by ma mohol uspokojiť a získať vytúženú olympijskú medailu pre všetkých tých, ktorí stoja vždy na mojej strane. Nie je hanba priznať, že zatiaľ ešte nevieme vyhrávať medaily na požiadanie. Kuzminovú máme v našom olympijskom tíme len jednu. Musím sa ešte veľa učiť, ale určite budem na tom tvrdo pracovať, aby som všetkých na ďalšej olympiáde potešila viac.“

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová