Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lôžko vymenil za lyže. A pozlátil záver kariéry

Iba chodím po svete s pretekárskym oblečením a snažím sa byť taký rýchly, ako viem. To je jedna z prvých viet, ktoré nájdete na oficiálnej stránke Aksela Lunda Svindala. Okrem nich sú tam krásne fotky, zaujímavý príbeh o jeho začiatkoch v alpskom lyžovaní i impozantný zoznam úspechov.

15.02.2018 16:00
ZOH 2018, zjazd, Svindal Foto: ,
Zlatý nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal.
debata

Vo štvrtkovom zjazde do neho pridal jeden z najjagavejších kúskov. Po zlatej medaile – zdolal strieborného krajana Kjetila Jansruda i bronzového Švajčiara Beata Feuza – pripustil, že sa blíži koniec jeho bohatej kariéry.

„Som starý. Myslím si, že je to začiatok konca. Je to moja posledná olympiáda,“ pripustil Svindal pre thelocal.no. „Začiatkom sezóny som trpel. V decembri lanského roka som ani nedúfal, že sa mi niečo také podarí. Za ostatné štyri roky to bol prvý február, keď som nebol v nemocnici, ale na svahu,“ vysvetlil.

Na trati dlhej viac ako 2800 metrov s prevýšením 825 metrov vstúpil do histórie. Stal sa prvým lyžiarom, ktorý vyhral zlato v olympijskom zjazde i super G (2010 vo Vancouvri). Získal prvé zlato pre Nórsko v zjazde. Navyše, prekonal rekord Maria Matta zo Soči 2014. Rakúšan bol do včera v 34 rokoch najstarším olympijským šampiónom v zjazdovom lyžovaní.

„Je to niečo, nad čím premýšľate až dávno po pretekoch. Keď pretnete cieľovú čiaru, prejdú vám mysľou iné emócie. Uvedomíte si, že ste vyhrali olympiádu. Je to dôležitejšie ako akýkoľvek rekord. Cítim sa skvele, som extrémne šťastný. Je to jeden z tých momentov, keď sa dívate hore na kopec a premýšľate nad tým, či je to realita. Zistíte, že nikto nebol rýchlejší. Je to iné ako vyhrať vo Svetovom pohári. Olympiáda je špeciálna,“ povedal 35-ročný päťnásobný svetový šampión.

Svindal si v Pjongčangu pripísal štvrtú medailu (2 zlaté, 1 striebornú a 1 bronzovú) spod piatich kruhov. Dopriali mu ju aj kolegovia zo stupňa víťazov.

„Všetko vychádzalo nad plán, hoci som na Aksela v závere stratil veľa času. Bol lepší a vyhral zaslúžene,“ nechal sa počuť Jansrud. „Vedel som, že ak chcem uspieť, musím ukázať niečo špeciálne. Som pyšný, že mám medailu. Prehrať s dvoma nórskymi legendami? Žiaden problém. Medzi najlepších patria už roky. Aksel bol zranený už niekoľkokrát a aj napriek tomu je extrémne nebezpečný. Zlato si zaslúži,“ doplnil Feuz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Aksel Lund Svindal #alpské lyžovanie #Pjongčang 2018