Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zjazd mužov pre Nórov. Pred veteránom Svindalom sa sklonil aj favorit Feuz

Nórky lyžiar Aksel Lund Svindal získal zlatú medailu vo štvrtkovom preloženom zjazde na ZOH 2018 v Pjongčangu.

15.02.2018 05:02
Aksel Lund Svindal Foto: ,
Záverečný skok pred cieľom v podaní Aksela Lund Svindala.
debata (3)

V Alpskom centre Čongson triumfoval s náskokom 12 stotín sekundy pred krajanom Kjetilom Jansrudom. Bronz patrí majstrovi sveta Švajčiarovi Beatovi Feuzovi (+0,18 s).

Kráľovská disciplína sa išla už v peknom slnečnom počasí. Jeho nepriazeň spôsobila odloženie zjazdu z pôvodného termínu v nedeľu. Svindal na olympijskom tróne nahradil obhajcu zlata zo Soči Matthiasa Mayera z Rakúska, ktorý vo štvrtok skončil až na 9. mieste.

Pre 35-ročného Svindala je to už druhé olympijské zlato, keď na ZOH 2010 vo Vancouveri vyhral super-G. Vo Whistleri vtedy bral v zjazde striebro a v obrovskom slalome bronz. Triumfom v Pjongčangu sa stal tiež najstarším olympijským šampiónom v alpskom lyžovaní. Na konte má aj dva tituly majstra sveta v zjazde (2007 a 2013).

Víťaz kombinačného zjazdu v Pjongčangu Nemec Thomas Dressen vyšiel na trať takmer trojkilometrovej trate ako prvý, stanovil čas a napokon skončil piaty.

Svindal síce na treťom medzičase ešte strácal na vtedy priebežného lídra Feuza 23 stotín, ale podarilo sa mu zrýchliť a výbornou spodnou pasážou sa dostal na najvyšší stupeň. Jansrud mal priebežne lepšie medzičasy ako jeho krajan, ale urobil chybu pri skoku v strednej pasáži a tak mu v cieli chýbali cenné stotinky.

Pre Nórsko je Svindalovo zlato vôbec prvé v mužskom zjazde na olympiádach. Nórski alpskí lyžiari mali pred Pjongčangom na konte zlaté olympijské medaily vo všetkých disciplínach okrem zjazdu, teraz to je už minulosť.

Už po odjazdení prvej tridsiatky šťastný Svindal v cieľovom priestore rozdával úsmevy a poskytoval prvé rozhovory. „Samozrejme musíme si počkať až do konca. No je to sen. Aj Kjetil išiel fantasticky. Bol podľa očakávania najrýchlejší v hornej časti, ja som tam taký dobrý nebol. Ale od predposledného skoku som už vedel, že som veľmi rýchly. Double pre Nórsko, to je pre nás skvelý deň,“ citovala Svindala agentúra DPA.

Slováci v zjazde neštartovali.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Muži – zjazd: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 1:40,25 min, 2. Kjetil Jansud (Nór.) +0,12 s, 3. Beat Feuz (Švaj.) +0,18, 4. Dominik Paris (Tal.) +0,54, 5. Thomas Dressen (Nem.) +0,78, 6. Peter Fill (Tal.) +0,83, 7. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,94, 8. Brice Roger (Fr.) +1,14

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Aksel Lund Svindal #zjazd mužov #alpské lyžovanie #Pjongčang 2018