Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rodčenkov je zahraničný agent. Taký plán nemohol vymyslieť sám, tvrdí Välbeová

Šéfka ruského behu na lyžiach Jelena Välbeová vyrukovala s bizarným tvrdením. Bývalého riaditeľa moskovského laboratória Grigorija Rodčenkova obvinila zo spolupráce s cudzou mocou v snahe zdiskreditovať Rusko.

14.02.2018 15:06 , aktualizované: 15.02.2018 19:36
debata (40)

Rodčenkov odhalil rozsiahly štátom podporovaný dopingový program v tamojšom športe pred aj počas zimných olympijských hier 2014 v Soči. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v dôsledku toho zakázal Rusku účasť na ZOH v Pjongčangu, mnohých športovcov vylúčil z hnutia a dodatočne odobral medaily.

Medzinárodný olympijský výbor napokon povolil účasť ruských pretekárov pod neutrálnou vlajkou s označením Olympijskí športovci z Ruska. Pozvánky udeľoval MOV na základe ich bezúhonnosti.

Menoslov nominovaných však vyvolal kontroverzie, keď medzi olympionikmi chýbali aj pretekári s čistou dopingovou minulosťou, napríklad brat slovenskej reprezentantky v biatlone Anastasie Kuzminovej – Anton Šipulin.

Väčšine z potrestaných sa podarilo zvrátiť dištanc na Športovom arbitrážnom súde, rozhodnutie však už prišlo príliš neskoro a nemalo vplyv na ich účasť v Kórei.

Välbeová je presvedčená, že Rodčenkov konal ako agent zahraničnej spravodajskej služby. Naverbovať ho mali počas jeho pôsobenia v zámorí. „Myslím si, že ‚prešiel na druhú stranu‘, keď pracoval v Kanade. Takýto rozsiahly plán nemôže vymyslieť jednotlivec,“ povedala Välbeová pre ruské periodikum Komsomoľská pravda.

Trojnásobná olympijská víťazka doplnila, že vylúčenie Ruska je súčasťou rozsiahleho sprisahania. „Na olympiáde súťažia krajiny, nie jednotlivci. Z Ruska však MOV pozval iba tých, ktorých chcel.“

Jelena Välbeová reagovala na spoveď Rodčenkova v relácii americkej televízie CBS. V nej okrem iného povedal, že prezident Ruskej federácie Vladimir Putin nariadil jeho fyzickú likvidáciu. Pred kameru zasadol v pozmenenej vizáži a s množstvom mejkapu. V súčasnosti sa ukrýva v Spojených štátoch amerických pod ochranou federálnej vlády.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigorij Rodčenkov #Rusko na ZOH #Jelena Välbeová